Kroglice s številkami v loterijskem bobnu. Foto: Reuters
Kroglice s številkami v loterijskem bobnu. Foto: Reuters

Pred tem mora namreč odločiti glede predloga za razpis posvetovalnega referenduma, ki ga je s podpisi poslancev LMŠ, SAB in SD v torek vložila Levica.

V predlogu novele zakona o igrah na srečo je vlada med drugim predvidela delno liberalizacijo tega področja in sprostitev omejitev pri lastništvu igralnic. Poslanci koalicije pričakujejo več konkurence in pozitiven finančni učinek, v opoziciji vztrajajo, da bo imel vrsto negativnih posledic.

Med drugim se bojijo, da bo večja konkurenca silila prireditelje v dvig denarnih skladov za dobitke, kar bo imelo za posledico zmanjšanje osnove za plačevanje davkov in koncesijske dajatve. To pa bi pomenilo manj denarja za Fundacijo za financiranje športnih organizacij in Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, ki večino sredstev za svoje delovanje pridobivata ravno iz koncesij od iger na srečo.

V zvezi s tem je odbor DZ za finance januarja v zakonsko besedilo zapisal, da se bo morebiten izpad sredstev za obe fundaciji nadomestil iz državnega proračuna, kar pa so uspeli poslanci LMŠ, SD, SAB in NP februarja iz zakonskega besedila črtati. Danes je DZ na predlog SDS, NSi in Konkretno to določbo spet vrnil v zakon.

Nato bi lahko poslanci glasovali tudi o sprejemu zakona v celoti, a morajo pred tem odločiti o zahtevi za razpis posvetovalnega referenduma, je pojasnil predsedujoči na seji DZ Igor Zorčič.

Posvetovalni referendum

Predlagatelji referenduma med drugim opozarjajo, da je liberalizacija področja nevarna in škodljiva, da novela odpira vrata privatizaciji ter da obstaja tveganje za povečanje družbene škode. Predlagajo posvetovalni referendum na območju celotne države z vprašanjem: "Ali ste za to, da Državni zbor Republike Slovenije sprejme predlog zakona spremembah in dopolnitvah zakona o igrah na srečo, na podlagi katerega se bodo znižali prihodki invalidskih, humanitarnih in športnih organizacij, privatizirala igralniška podjetja in z liberalizacijo povečala nevarnost zasvojenosti z igrami na srečo?"