Planinci z okvaro vida ob pohodu na Zelenico. Foto: Arhiv inPlaninec
Planinci z okvaro vida ob pohodu na Zelenico. Foto: Arhiv inPlaninec

Predstavniki projekta inPlaninec v okviru Planinske zveze Slovenije so prejšnje leto organizirali kar 39 pohodov. Dodajajo: "Bili smo na Slivnici, na Mrzlici, v Artvižah in Škocjanskih jamah, na Zelenici, Klopnem vrhu, kar trikrat na Boču, na Plačkem stolpu, Sinjem vrhu in Javorniku, na Dobrči, v Peklu pri Borovnici, na Gori Oljki, v Vratih, na Kriški gori, Kalu, Svetini, Ermanovcu, Stolu, Voglu, prehodili smo pot iz Trente preko Prehodavcev na Sedmera jezera ter pot iz vasi Krn na vrh Krna ter mimo Krnskega jezera do Komne, dvakrat smo bili na Uršlji gori, prav tako dvakrat na Mariborskem Pohorju, pa na Kofcah, Gospodični, Jančah, Bohorju, v Dragi, Blagovici, na Hleviški planini, Resevni, Poreznu, Krimu, na pohodih od Litije do Čateža in po Poti treh zvonov, leto pa smo sklenili z nočnim pohodom na Ušte." Po njihovih besedah je bil najštevilčnejši pohod na Goro Oljko s kar 254 udeleženci, slepi in slabovidni pa so osvajali tudi dvatisočake. Dodajajo: "Pošteno smo se nakorakali, vsi pohodniki, vključno s tistimi na vozičkih, so opravili skoraj 25 tisoč kilometrov oziroma natančneje - 24.804,5 kilometra. Če bi šli po ekvatorju okrog Zemlje, bi prišli kar precej čez polovico poti!"

Pohodov je udeležilo skoraj 3000 ljudi

Pohodov se je udeležilo 2796 pohodnikov, poleg oseb s posebnimi potrebami tudi številni prostovoljci in spremljevalci, brez katerih bi bili pohodi neizvedljivi. Kot pravijo pri projektu inPlaninec, so prostovoljci v lanskem letu opravili kar 16.911 prostovoljnih ur.

Velika skupinska slika inPlanincev na parkirišču med dvema hišama ob pohodu na Goro Oljka. Foto: Arhiv inPlaninec
Velika skupinska slika inPlanincev na parkirišču med dvema hišama ob pohodu na Goro Oljka. Foto: Arhiv inPlaninec

Projekt inPlaninec v letu 2023

Projekt inPlaninec poteka v duhu povezovanja različnih vrst invalidnosti in sprejemanja raznolikosti ter posebnih potreb. Zapisali so: "Ko gremo skupaj v hribe slepi, slabovidni, gluhi, naglušni, nevrorazlični AMA in gibalno ovirani, povezovanje prestopi meje deljenja poti in doseže medsebojno podpiranje. Nevrorazlični AMA, slepi in slabovidni ter gluhi in naglušni se na poti do cilja velikokrat postavijo v vlogo prostovoljcev in pomagajo gibalno oviranim in tako so na cilju zmagovalci vsi."

Vse delovne skupine imajo tudi za letos smele načrte. Delovna skupina inPlaninci z okvaro sluha bo izpeljala že šesto leto akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah (GSPK). Gluhi in naglušni se bodo podali na 37 inkluzijskih pohodov z namenom planinarjenja, nekateri pa tudi kot spremljevalci ali prostovoljci.

Slepi in slabovidni planinci, združeni v delovno skupino Odločen korak, za letos načrtujejo 37 pohodov. V sodelovanju s KPŠRD 'Karel Jeraj' bodo končali štiriletni projekt - prehoditi celotno Slovensko planinsko pot. Prvi žig so v dnevnik odtisnili 8. februarja 2020 na Mariborski koči na Pohorju, zdaj pa so že povsem blizu zadanemu cilju. Zaključek SPP bo na Debelem Rtiču, 23. septembra 2023, ob slovenskem dnevu športa in mednarodnem dnevu znakovnih jezikov.

Tudi delovna skupina GOGO - Gibalno ovirani gore osvajajo začenja četrto leto organiziranja inkluzijskih pohodov po slovenskih vrhovih. V načrtu imajo najmanj dvanajst inkluzijskih pohodov in še štiri v sklopu izobraževanj za strokovni kader.

Na sliki žensko na invalidskem vozičku peljejo po makadamski cesti s pomočjo vrvi, v ozadju hodi skupina. Ob pohodu na Velikonočnico. Foto: Arhiv inPlaninec
Na sliki žensko na invalidskem vozičku peljejo po makadamski cesti s pomočjo vrvi, v ozadju hodi skupina. Ob pohodu na Velikonočnico. Foto: Arhiv inPlaninec

Paraplezalci, med njimi so slepi, slabovidni, osebe z avtistično motnjo, cerebralno paralizo in drugimi stanji oz. invalidnostmi, bodo že tretje leto nadaljevali vzpenjanja po oprimkih v umetnih stenah in skalah v naravi. Skupaj s skupino inPlanincev z okvaro sluha nameravajo izvesti tečaj športnega plezanja. Predstavitev športnega plezanja in možnost preizkusa športnega plezanja za osebe z okvaro sluha, bo potekala v petek, 24. 2. 2023, ob 18. uri v prostorih Plezališča Tivoli.

V delovni skupini Nevrorazlični AMA bodo v letošnjem letu izvedli inkluzijske pohode Skupaj v hribe in zaobšli morebitne prepreke za polno doživljanje gora, aktivno in v družbi. Nadaljevali bodo sodelovanje z Društvom ASPI, Zvezo Sožitje in Sončkom, odpirajo pa se tudi nove možnosti za sodelovanje z drugimi organizacijami s področja nevrorazličnosti.

Spletna aplikacija inPlaninec

Znak spletne aplikacije inPlaninec. Foto: Arhiv inPlaninec
Znak spletne aplikacije inPlaninec. Foto: Arhiv inPlaninec

Letos bo zaživela tudi spletna aplikacija inPlaninec - planinske poti dostopne invalidom in osebam na vozičkih. Odbor bo začel z vpisovanjem poti v aplikacijo, za izvedbo pa jim manjka še nekaj sredstev in zbiranje še vedno poteka. Optimizirali bodo dostopnost in se usmerili na prijazno uporabniško izkušnjo. Spletna aplikacija bo delovala na računalniku, mobilni napravi in pametnem telefonu.