Učilnica oziroma delavnica v VDC-ju Tončke Hočevar. Mize z raznolikim delovnim materialom za izdelovanje stvari iz papirja. Ob steni na mizah še več materiala in na nekaj plakatov. Foto: MMC RTV SLO/VDC Tončke Hočevar
Učilnica oziroma delavnica v VDC-ju Tončke Hočevar. Mize z raznolikim delovnim materialom za izdelovanje stvari iz papirja. Ob steni na mizah še več materiala in na nekaj plakatov. Foto: MMC RTV SLO/VDC Tončke Hočevar

Direktorica VDC Zasavje Špela Režun pravi, da bodo morali VDC-ji glede na podana izhodišča stroške storitev in materiala za svojo temeljno dejavnost znižati za okoli 80 odstotkov glede na pogodbo preteklega leta. Če bodo proračunska izhodišča ostala nespremenjena, bo to ogrozilo izvajanje temeljne dejavnosti centrov, ki je vodenje, varstvo in zaposlitev oseb z oviro pod posebnimi pogoji. V varstveno-delovnih centrih so zaskrbljeni. Generalni sekretar Socialne zbornice Vilko Kolbl pravi, da ne vedo, kako bodo VDC-ji pripravili finančne načrte na podlagi trenutnih, začasnih izhodišč. Nova izhodišča bodo dobili v prihodnjih dneh in Kolbl upa, da bodo sredstva vsaj na ravni lanskega leta, da bodo lahko izvajalci nemoteno opravljali svoje delo. Dodaja še, da dialoga z ministrstvom za solidarno prihodnost ni bilo in da bodo ministrstvo v tem tednu pozvali, naj jim predstavi nova finančna izhodišča.

Predstavniki ministrstva za solidarno prihodnost na drugi strani zatrjujejo, da pogovori glede prerazporeditve sredstev znotraj proračunskih postavk še potekajo in da bodo omogočili izvajanje VDC-jem zakonsko določenih obveznosti.

Delo in pomen varstveno-delovnih centrov

V varstveno-delovne centre so vključene osebe z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem in telesnem razvoju. V centrih se izvajajo prilagojene oblike dela pod posebnimi pogoji, namenjene osebam, ki so nezmožne za samostojno življenje in delo ter potrebujejo pomoč pri oskrbi. Cilj je spodbujati ustvarjalnost, občutek koristnosti, samopotrditve in omogočati uporabniku čim več samostojnosti. Socialnovarstvena storitev vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji je v celoti financirana iz proračuna Republike Slovenije in zajema namestitev, prehrano, tehnično oskrbo, prevoze ter tudi socialno oskrbo odraslih oseb z motnjami v duševnem in telesnem razvoju.