Na fotografiji je matična stavba CUDV v Črni na Koroškem. Gre za veliko rumeno stavno s ševilnimi okni z zelenimi okviri na pročelju. Foto: arhiv CUDV Črna na Koroškem
Na fotografiji je matična stavba CUDV v Črni na Koroškem. Gre za veliko rumeno stavno s ševilnimi okni z zelenimi okviri na pročelju. Foto: arhiv CUDV Črna na Koroškem

Po zagotovitvi sredstev iz evropskega socialnega sklada za vsebinski del projekta deinstitucionalizacije CUDV Črna in že zagotovljenih državnih sredstev za nakup zemljišč, je bil zdaj izdan še sklep, po katerem bo CUDV za izgradnjo stanovanjskih in nakup mobilnih enot prejel 3,8 milijona evrov sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Projekt deinstitucionalizacije Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem predvideva, da bodo iz centralne stavbe v Črni, kjer trenutno v prostorski stiski biva okoli 150 oseb z motnjami v duševnem razvoju, do jeseni leta 2023 v 13 novih stanovanjskih enot po Koroški bližje domačemu okolju preselili okoli 70 uporabnikov.

Konec julija letos je služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko izdala odločitev o finančni podpori za vsebinski del projekta deinstitucionalizacije CUDV Črna na Koroškem. Ta del projekta je vreden slabih 2,4 milijona evrov, od tega delež iz Evropskega socialnega sklada znaša dobrih 1,9 milijona evrov.

Iz proračuna ministrstva za delo so bila nato zagotovljena še sredstva v višini 327.000 evrov z DDV za nakup 13 zemljišč v več koroških občinah, kjer bodo zgradili nove stanovanjske enote.
Vzpostavitev stanovanjskih skupin za odrasle osebe z motnjami v duševnem razvoju

Danes pa so iz službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko sporočili, da so izdali tudi odločitev o finančni podpori za projekt, imenovan Vzpostavitev stanovanjskih skupin za odrasle osebe z motnjami v duševnem razvoju na območju Vzhodne kohezijske regije. Za 4,8 milijona evrov vreden projekt bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval dobrih 3,8 milijona evrov, so navedli v vladni službi.

Projekt deinstitucionalizacije

Namen projekta je zagotoviti prostorske pogoje za kakovostno bivanje oseb s težjimi, težkimi in kombiniranimi motnjami v duševnem razvoju. Sredstva bodo namenjena za vzpostavitev 13 novih stanovanjskih enot, za nakup petih mobilnih enot za zagotavljanje izvajanja storitev na domu ter za vzpostavitev informacijske točke za informiranje celotne lokalne skupnosti, svetovanje, zagovorništvo, koordinacijo mobilne enote in druge storitve, so še navedli pri vladni službi.

Če bo šlo vse po načrtih, se bo gradnja začela spomladi prihodnje leto. Pogodbe o nakupu zemljišč so že podpisane, je za STA danes povedala direktorica CUDV Črna Dalja Pečovnik in dodala, da zdaj pripravljajo potrebno dokumentacijo za pridobitev gradbenih dovoljenj.

Dalja Pečovnik. Foto: Osebni arhiv
Dalja Pečovnik. Foto: Osebni arhiv

Dejavni tudi v času epidemije covid-19

CUDV Črna je s pripravami na izvajanje projekta nadaljeval tudi v času nedavnih kriznih razmer, ko so se spopadali z obvladovanjem velikega žarišča okužb z novim koronavirusom med uporabniki in zaposlenimi. Za izvajanje projekta deinstitucionalizacije so že v začetku septembra dodatno zaposlili 12 oseb.

V CUDV Črna, kjer z okoli 250 zaposlenih skrbijo za več kot 300 uporabnikov, trenutno med uporabniki nimajo potrjenih okužb z novim koronavirusom.