Miha Lobnik - zagovornik načela enakosti. Foto: MMC/Zagovornik načela enakosti
Miha Lobnik - zagovornik načela enakosti. Foto: MMC/Zagovornik načela enakosti

V projektu kot partnerji sodelujejo še Fundaciji Prizma, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) ter Skupnost občin Slovenije. Problem diskriminacije pa so se odločili osvetliti iz različnih perspektiv. Kot je zagovornik načela enakosti Miha Lobnik izpostavil na današnji konferenci projekta, je njihova skupna vizija ustvariti družbo, v kateri so enakopravnost, spoštovanje in strpnost temeljne vrednote. Projekt je sofinanciran iz programa EU za državljane, enakost, pravice in vrednote.

Kje prihaja do diskriminacije?

Diskriminacija se pojavlja na vseh družbenih področjih, največkrat pa jo žrtve prijavijo pri delu in zaposlovanju in pri dostopu do blaga in storitev. "Ko nekdo prijavi diskriminacijo, jo mi preiščemo in izdamo odločbo, če je res šlo zanjo," je dejal zagovornik načela enakosti Miha Lobnik. "Svetujemo tudi državnemu zboru pri sprejemanju in spreminjanju zakonov, če vidimo, da so predpisi vir, ki ustvarja nove razlike in neenakopravnosti, ali pa podamo predlog za presojo ustavnega sodišča o določeni zakonodaji, ki je razlog diskriminacije," je še dodal.

Prizadevanja za enakopravnejšo družbo

Konference se je udeležila tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki je izpostavila, da lahko prave korake k odpravi diskriminacije naredimo le z aktivnim prizadevanjem, prepoznavanjem, zavezo k enakosti in razumevanjem različnih oblik diskriminacije. "S skupnim pristopom lahko zgradimo kulturo strpnosti in spoštovanja različnosti. To ni le moralna dolžnost, temveč tudi ključ do enakovredne in uspešnejše družbe," je dodala.

Poudarila je, da možnosti za napredek in pozitivne spremembe vidi v zakonodaji, ki prepoveduje diskriminacijo na vseh področjih in nudi pravno zaščito žrtvam diskriminacije. K pozitivnim spremembam lahko prispeva tudi izobraževalni sistem, saj je ključen za spremembo družbenih norm in vrednot, pri odpravi stereotipov in predsodkov ter pri spodbujanju strpnosti. K ozaveščanju o pomembnosti prepoznavanja diskriminatornih odklonov na različnih področjih s svojimi aktivnostmi prispevajo tudi nevladne organizacije, je navedla.

Urška Klakočar Zupančič. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Urška Klakočar Zupančič. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Gledališka predstava

V sklopu evropskega projekta pa so študenti AGRFT pripravili tudi avtorsko gledališko predstavo o različnih vidikih diskriminacije. Predstava se ukvarja z vprašanji, zakaj do diskriminacije pride, kaj imata pri tem vzgoja in politična korektnost, kako se počutijo žrtve in priče diskriminacije ter kako se proti njej boriti.