Na fotografiji je torta, s katero je MDSS v Novi Gorici proslavilo visok jubilje delovanja. Foto: arhiv MDSS NG
Na fotografiji je torta, s katero je MDSS v Novi Gorici proslavilo visok jubilje delovanja. Foto: arhiv MDSS NG

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih (MDSS) Nova Gorica je sinoči slovesno zaznamovalo 70-letnico svojega neprekinjenega delovanja. Prireditve v Veliki dvorani novogoriške mestne občine se je udeležilo veliko članov društva, njihovih svojcev, predstavnikov društev slepih in slabovidnih iz vse Slovenije, vabilu pa so se odzvali tudi predstavniki lokalnih skupnosti na Severnem Primorskem, socialnih in invalidskih ustanov ter številni drugi gostje.

Poleg bogatega kulturno-glasbenega programa so v besedi in sliki predstavili pomembnejše mejnike v 70-letni zgodovini MDSS Nova Gorica, predsednik društva Igor Miljavec pa je v slavnostnem nagovoru med drugim poudaril, da so rezultati več kot odlični: »Skupaj s policijo smo v zadnjem desetletju pripravili več delavnic za zagotavljanje varnosti naših članov. Ta program je postal tudi vsedržavni projekt. Podobno smo slepe in druge ranljive skupine ljudi, med njimi ostale kategorije invalidov, starejše, poučevali v uporabi računalnika in pametnega telefona. Računalniškega opismenjevanja so se pod našim strokovnim vodstvom učili invalidni iskalci zaposlitve. To je edinstven primer v okviru društva slepih in slabovidnih.«
Velik poudarek posvečajo rehabilitaciji slepih in slabovidnih v njihovem domačem okolju, z vključevanjem v te programe, ki jih vodi strokovno usposobljen kader, tudi družinske člane na vidu prizadetih, je še dodal Miljavec: »Rehabilitacija je tudi desetletno likovno ustvarjanje naših slikarjev in ljubiteljev umetniškega izražanja – letos so to počeli v impresivnem miljeju, na 2.200 metrih kaninskega pogorja. Program rehabilitacije naših slepih in slabovidnih vključuje tudi ukvarjanje z zeliščarstvom – od pridelave, izdelkov do kulinarične obdelave. Poseben poudarek namenjamo zadnje desetletje dostopnosti v prostoru, v smislu odpravljanja gradbenih ovir, in še posebej dostopnosti do storitev in informacij.«
V novogoriškem društvu slepih in slabovidnih se lahko pohvalijo tudi z zglednim partnerskim sodelovanjem z lokalnimi skupnostmi in drugimi deležniki. Poleg tega so v zadnjih letih vzpostavili uspešno vez z gospodarstvom v regiji oziroma na Severnem Primorskem. Društvo združuje članstvo iz vseh trinajstih severnoprimorskih občin in šteje 230 članov.
Na slovesnosti ob 70-letnici MDSS Nova Gorica so se za vzorno in uspešno sodelovanje zahvalili partnerjem in vsem, ki društvo nesebično podpirajo in mu pomagajo pri uresničevanju njegovega poslanstva. Podelili so tudi priznanja. Za prizadevanje za čim večjo dostopnost do vsebin in za poročanje o tematikah s področja življenja invalidov so priznanje dobili tudi Radio Slovenija, Televizija Slovenija, spletna stran www.dostopno.si, ki nastaja v okviru MMC RTV Slovenija in je namenjena prav tem tematikam, ter Televizija Koper in Radio Koper.

Slavnostne prireditve v Novi Gorici sta se udeležili tudi Petra Medved, novinarka Radia Slovenija, in Mateja Vodeb, vodja Službe za dostopnost do programov RTV Slovenija.
Petra Medved se s področjem življenja in pravic invalidov ukvarja že nekaj časa. Zastavili smo ji nekaj vprašanj.
Kaj obsega vaše delo in zakaj je za vas kot radijsko novinarko zanimivo?
Delovno področje, ki obsega moje delo, je poznavanje, priprava vsebin in poročanje o invalidski problematiki. To delo zahteva sprotno spremljanje, informiranje, poznavanje zakonodaje, hkrati pa je treba poskrbeti, da so v programu zastopane vse invalidske organizacije. Sodelavcem, ki se morebiti v okviru svojega novinarskega dela srečujejo z invalidi, nudim vso podporo in pomoč pri delu, velikokrat pa jim sogovornike tudi predlagam. Področje, o katerem pripravljam vsebine, me zanima. Pri vsakem prispevku ali oddaji me vodi želja po posredovanju verodostojnih informacij, s katerimi naj bi prispevala k ozaveščanju širše javnosti, saj gre za specifično, invalidsko problematiko, za ljudi, ki so večkrat potisnjeni na rob družbe in zato v prispevkih in oddajah opozarjam tudi na potrebo po čim večji vključenosti teh ranljivih skupin v družbo. Stalno se tudi izobražujem in si širim znanje na tem področju. To pomeni, da veliko berem, se pogovarjam z ljudmi, tako z osebami s posebnimi potrebami in invalidi, kot tudi s strokovnjaki, ki delajo na tem področju. Obiskujem konference in okrogle mize, na katerih se pogovarjajo o teh temah. Ko delam prispevke in oddaje me vodi objektivnost, hkrati pa moram biti tudi dovolj senzibilna, preudarna in odgovorna, da ne posegam v integriteto sogovornika, kar je zlasti pomembno pri osebnih zgodbah, ki jih objavljamo v oddaji Med štirimi stenami.
Katere oddaje pripravljate?
Sem urednica oddaje Med štirimi stenami, ki je na sporedu ob ponedeljkih ob 10. uri in 10 minut na Prvem programu Radia Slovenija. V oddaji obravnavamo tematike povezane z življenjem invalidov v najširšem pomenu. Ljudje z invalidnostmi imajo v tej oddaji možnost, da spregovorijo, kje imajo težave, kaj si želijo, na kaj opozarjajo.
Pa tudi v drugih oddajah, kot so dnevno informativne oddaje, oddaja Studio ob 17-ih in v nočnem programu, poročam o invalidskih temah, ki so pereče, aktualne in ki potrebujejo posebno medijsko pozornost. Večino tem, ki jih predlagam tako za informativne oddaje kot tudi za oddajo Med štirimi stenami, naredim sama. Skrbim pa tudi za to, da so te vsebine so umeščene v program skupaj drugimi vsebinami. To se mi zdi zelo pomembno. Moram pa poudariti, da je vsebin, ki govorijo o osebah s posebnimi potrebami in o invalidih na Prvem programu Radija Slovenija vse več, kar kaže na dobro sodelovanje med novinarji, uredniki ter zainteresiranimi društvi, organizacijami in posamezniki.
Kaj vam pomeni priznanje MDSS Nova Gorica?
Radio je dostopen medij slepim in slabovidnim. Slepi in slabovidni so naši zvesti poslušalci. Priznanje MDSS Nova Gorica je zame priznanje za dobro opravljeno delo doslej in velika spodbuda, pa tudi obveza za delo v prihodnje na področju invalidskih vsebin.
Odgovorno delo opravlja tudi vodja Službe za dostopnost do programov RTV Slovenija, mag. Mateja Vodeb. Tudi njej smo zastavili nekaj vprašanj.
Kako si RTV prizadeva, da bi bile vsebine, ki jih pripravlja, dostopne vsem?
Predvsem za spremljanje televizijskih programov v zadnjih letih aktivno razvijamo in uvajamo nove tehnologije, ki jih uporabniki s senzornimi oviranostmi nujno potrebujejo za kakovostno spremljanje programov. Gluhi gledalci, ki se sporazumevajo z znakovnim jezikom, za dostop do osnovnih informacij potrebujejo oddaje, ki so opremljene s tolmačem v slovenski znakovni jezik. Naglušni informacije dobijo preko podnapisov. Za slepe osebe pripravljamo zvočne opise in zvočne podnapise. Naš cilj je vsem gledalcem, ne glede na njihove potrebe, omogočiti spremljanje največjega možnega deleža programov.
Pri svojem delu morate vedno slediti tudi razvoju in primerljivim smernicam iz tujine? Je RTV Slovenija v koraku s časom?
Dostopnost do televizijskih vsebin je v zadnjem času postala v nekaterih državah integralni del redne televizijske produkcije. Se pa deleži dostopne produkcije zelo razlikujejo od države do države. Nekatere imajo veliko dostopnih oddaj, druge zelo malo ali celo nič. Tudi zakonske podlage se razlikujejo od države do države. V Sloveniji smo kar uspešni, vendar je še veliko dela do želenega cilja. Predvsem so nujni sistemski ukrepi s strani države in dostopnost razširiti tudi na druga področja kulture.
RTV je pogosto tarča kritik, kako pa vaša prizadevanja za dostopnost spremljajo osebe, za katere sta javna Radio in Televizija dejansko edini vir informacij?
Osebe, ki potrebujejo prilagoditve, so seveda izjemno vesele, ko lahko enakovredno spremljajo programe. Dostop do osnovnih informacij je njihova pravica in eden ključnih gradnikov vključujoče družbe. Vključujoča družba je pomembna za vse državljane, ne samo za osebe z oviranostmi. Pred nekaj dnevi smo uporabnikom z okvaro vida omogočili novo storitev zvočnih podnapisov pri tujejezičnih delih programa na televiziji in odzivi so bili zelo dobri. Tudi priznanje, ki nam ga je podelilo Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih v Novi Gorici kaže, da smo na pravi poti in nam daje zagon za naprej.
Čestitkam ob vklopu nove storitve se pridružuje tudi predsednik MDSS Nova Gorica Igor Miljavec: »Čestitke in zahvala vsem, ki so kakor koli pripomogli k novi storitvi. To je za osebe, ki imajo težave z vidom velika pridobitev. Hvala tudi tistim, ki nam pomagate pri vklopu te storitve preko telefona.«
Več o tehnikah dostopnosti na TV Slovenija pa si lahko preberete v članku na povezavi http://www.rtvslo.si/dostopno/tehnike-dostopnosti.
Veronika Rot

Na fotografiji so škatle s priznanji. Ena škatlica je odprta in v njej je stekleno priznanje. Foto: arhiv MDSS NG.
Na fotografiji so škatle s priznanji. Ena škatlica je odprta in v njej je stekleno priznanje. Foto: arhiv MDSS NG.