Anja Uršič, ki v rokah drži plakat, na katerem piše: Engagement, Balance, Unity. Foto: Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije
Anja Uršič, ki v rokah drži plakat, na katerem piše: Engagement, Balance, Unity. Foto: Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije

Generalna skupščina Evropske zveze slepih je potekala prejšnji teden v Lizboni na Portugalskem. V okviru bogatega vsebinskega programa ter strateškega načrta delovanja Evropske zveze slepih je bila skupščina tudi volilna, saj so delegati iz več kot 40 držav članic zveze izbirali tudi novo vodstvo - predsednika, dva podpredsednika, sekretarja, zakladnika in člane upravnega odbora.

Anja Uršič je doktorska kandidatka na fakulteti za družbene vede na področju zaposlovanja invalidov s poudarkom na zaposlitvenih možnosti slepih in slabovidnih na odprtem trgu delovnem sile. Napovedala je, da si bo v svojem mandatu posebej prizadevala za uvrstitev zaposlovanja slepih in slabovidnih višje na prioritetni lestvici vsebin, ki jih obravnava evropska zveza. Socialna varnost in aktivnost slepih in slabovidnih namreč bistveno pripomore k večji samostojnosti posameznikov, ko uresničujejo svoje življenjske interese, je v nagovoru delegatom izpostavila Uršič.

Uršič je dobila tretje največje število glasov delegatov od 12 kandidatov za osem prostih mest med člani in članicami upravnega odbora Evropske zveze slepih.

Kandidatka Zveze slepih in slabovidnih Slovenije Karolina Doltar Šmit pa je znova postala članica nominacijske komisije Evropske zveze slepih.