V ozadju so visoke stolpnice z osvetljenimi okenci, čeznje so na modri podlagi izpisane števki 0 in 1. V ospredju so trije računalniški zasloni, na katerih so prav tako računalniške kode. Foto: Pixabay, arhiv MMC
V ozadju so visoke stolpnice z osvetljenimi okenci, čeznje so na modri podlagi izpisane števki 0 in 1. V ospredju so trije računalniški zasloni, na katerih so prav tako računalniške kode. Foto: Pixabay, arhiv MMC

V sklopu akcije Ustvari svojo prihodnost znotraj projekta LAS v objemu sonca sta Primorski
Brezplačne dvodnevne spletne delavnice, ki je potekala v četrtek, 23. aprila in petek, 24. aprila 2020 in katere namen je bil predstaviti postopek postavitve spletne trgovine in tudi predstaviti osebno izkušnjo slepe osebe ob ustanavljanju lastnega podjetja, so se udeležile slepe n slabovidne osebe z vseh koncev Slovenije. Na konferenčnem klicu se jih je zbralo več kot deset in nekateri med njimi že imajo tudi svoje podjetniške zamisli.

Delavnico je vodil Miha Srebrnjak in to je bila zanj prva predavateljska izkušnja.
Kako je bilo voditi dvodnevno delavnico za slepe in slabovidne preko konferenčnega klica?

Moram reči, da zelo dobro. Morda celo boljše kot v živo, če bi se dobili na fizični lokaciji. Predvsem zaradi tega, ker si je lahko vsak prilagodil program Zoom po svoje, če gledam iz vidika slabovidne osebe, saj je imel vsak pred sabo svoj računalnik in je imel možnost videti direktno na moj zaslon, ko sem kazal postopke izdelave spletne strani. Na fizični lokaciji bi se verjetno predstavitev izvajala preko projektorja, kar bi za slabovidne lahko pomenilo dodatno oviro, saj imajo nekateri težave z vidom na daljavo. Tako da je internet gotovo odlična rešitev, saj smo povezani vsi med sabo, čeprav prihajamo iz različnih koncev Slovenije, to pa nam tudi vzame le nekaj minutah. Vsekakor pa se moramo dobivati tudi v živo na fizičnih lokacijah, predvsem zaradi ohranjevanja zunanjih kontaktov.

Katera je bila osrednja tema delavnice in kakšna so bila pričakovanja in zahteve udeležencev?

Osrednja tema je bila postavitev spletne trgovine na platformi Wordpress. Pokazal sem jim nekaj osnov, ki so potrebne za postavitev spletne strani, potem pa še spletne trgovine. O sami postavitvi bi lahko debatirali ure in ure, saj izdelava spletne trgovine zahteva ogromno časa, sem jim pa skozi dvodnevno delavnico pokazal, da ima lahko spletno stran vsak, tudi če si slep ali slaboviden, in da za postavitev le-tega niti ni potrebno ogromno predznanja, saj platforma Wordpress niti ne zahteva veliko programiranja v kodi.
Menim, da sem izpolnil pričakovanja udeležencev, saj so bili odzivi zelo pozitivni. Sedaj lahko samo še čakam, da se kdo odloči in dejansko postavi svojo spletno stran, morda celo vzpostavi spletno prodajo.

Kako ste vi zadovoljni z udeležbo in izvedbo delavnice?

Zelo sem zadovoljen. Na začetku me je bilo malo strah, saj sem predaval prvič in to še preko interneta, vendar sem se hitro ujel na prave tirnice. Ostali udeleženci so prav tako sodelovali pri samem predavanju, kar mi je še toliko bolj pomagalo, da sem jim pojasnil tiste stvari, ki so jih zanimale. Tako da, če bi se moral sam oceniti, bi si dal oceno 9 od 10.

Na fotografiji se MIha sprehaja ob jezeru, sredu katerega je otoček s cerkvijo. Foto: Osebni arhiv
Na fotografiji se MIha sprehaja ob jezeru, sredu katerega je otoček s cerkvijo. Foto: Osebni arhiv

Zadovoljni so bili tudi udeleženci delavnice, saj so pridobili nova znanja, predvsem pa tudi samozavest, da se morda lotijo samostojne podjetniške poti.

Udeleženec Marko je zapisal: »Delavnica je bila odlična. Pridobil sem znanja, kako samostojno najbolj stroškovno učinkovito postaviti spletno trgovino. Kljub močni slabovidnosti to ni nikakršna ovira. Za preizkus bom po končani delavnici na testni preprosti spletni trgovini postavil na prodaj svojo prvo storitev, svetovanje.«

Udeleženka Monika pa je napisala: »Z delavnico sem bila zadovoljna. Sicer sem sklenila, da bom postavitev spletne strani in trgovine raje prepustila drugim, so mi pa zelo dragocene informacije o specifikah samozaposlitve invalida, podane iz prve roke.«

V pogovoru smo se dotaknili tudi spletne dostopnosti v Sloveniji.

»Dostopnost spletnih strani se izboljšuje, vendar je potrebno še veliko narediti za ozaveščanje tako naročnikov, izdelovalcev spletnih strani, oblikovalcev, upravljalcev spletnih strani, programerjev in drugih deležnikov, da bi bile informacije dostopne za slepe in slabovidne. Zakaj? Tudi osebe s slepoto ali slabovidnostjo nakupujejo preko spleta digitalne in druge izdelke, preverjajo vozni red javnega prometa, koristijo multimedijske vsebine, uporabljajo bančne, javne in druge storitve, so avtorji prispevkov in nenazadnje tudi podjetniki . Če spletne strani niso dostopne, je s tem onemogočen dostop do informacij in možnost razvoja za vse,« je prepričan Marko.