Napis na vratih Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji. Foto: BoBo
Napis na vratih Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji. Foto: BoBo

Večino glasov 23-članskega sveta je dobil Borut Sever, ki je do sedaj vodil Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS), poroča časopis Delo. Svet direktorja imenuje za petletni mandat, soglasje pa mora dati še vlada.

Poleg Severja so se na razpis prijavili še predsednice Društva za teorijo in kulturo hendikepa Elena Pečarič, Saša Mlakar iz Direktorata za invalide na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, tajnik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Štefan Kušar, ki je bil direktor Fiha že v obdobju od leta 2012 do 2017, in nekdanji ljubljanski mestni svetnik SD Gregor Istenič.

Štefan Kušar je v ponedeljek odstopil od kandidature, Elena Pečarič pa v torek ni mogla priti na sejo in predstaviti svojega programa, še piše Delo. Predstavili so se drugi trije kandidati, od katerih je največ podpore dobil Borut Sever.

Borut Sver pred plakatom z napisom NSIOS. Foto: dostopno
Borut Sver pred plakatom z napisom NSIOS. Foto: dostopno

Fiho je deloval brez direktorja s polnimi pooblastili, odkar jih je zaradi drugačnega pogleda na vodenje fundacije od večine v svetu Fiha konec aprila zapustil Vladimir Kukavica. Po njegovem odhodu je kot vršilka dolžnosti direktorice 1. maja 2021 nastopila nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik, a je že kmalu odstopila iz osebnih razlogov. Za novega v. d. direktorja je svet potem imenoval Vilka Kolbla. Vilko Kolbl je za Delo ob imenovanju Severja za direktorja Fiha dejal, da gre za dolgoletnega poznavalca področja delovanja invalidskih organizacij in tudi zagovornika preglednega razdeljevanja finančnih sredstev med humanitarnimi in invalidskimi organizacijami. Spomnil je tudi, da je bil Sever odločno proti sprejemu Zakona o igrah na srečo, s katerim bi po njegovem mnenju Fundacija izgubila velik del sredstev s strani Loterije Slovenija.