Logotip mednarodnega tedna gluhih in mednarodnega dneva znakovnega jezika v angleškem jeziku. Foto: World Federation of the Deaf
Logotip mednarodnega tedna gluhih in mednarodnega dneva znakovnega jezika v angleškem jeziku. Foto: World Federation of the Deaf

Leta 1959 je Svetovna zveza gluhih sprejela "mednarodni dan gluhih", kasneje "mednarodni teden gluhih", ki ga obeležujemo v drugi polovici septembra. 23. september je tudi svetovni dan znakovnih jezikov. Kakor so zapisali v sporočilu za javnost Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, "mednarodni teden gluhih praznuje tudi gluha skupnost v Sloveniji. Ob tej priložnosti prireditve in dogodke vsako leto pripravi eno izmed lokalnih društev Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije. Letos jih bo Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje (MDGN Velenje)."

"Več kot tisoč gluhih, naglušnih, strokovnih delavcev, tolmačev in njihovih družin iz vse Slovenije se prav tako zbere na osrednji kulturni prireditvi, na katero so vabljeni tudi pomembni politični odločevalci, z željo, da se širšo javnost opozori na to nevidno invalidnost in na kulturo gluhih. Tokratna osrednja prireditev bo v soboto, 30. septembra, v kulturnem domu v Velenju," so še dodali v Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije.

Robert Golob med uporabo slovenskega znakovnega jezika. Foto: ZDGNS
Robert Golob med uporabo slovenskega znakovnega jezika. Foto: ZDGNS

Slovenija je prva država na svetu, ki je v najvišji pravni akt, ustavo, vpisala jezik gluhoslepih, ter peta država v Evropski uniji in dvanajsta država na svetu, ki je v ustavo vpisala znakovni jezik. Znakovni jezik je kot materni jezik gluhih priznan v 76 od 196 držav po svetu. V ZDGNS dodajajo: "Kljub temu, da je pravica do uporabe slovenskega znakovnega jezika pred dvema letoma postala ustavna pravica, se gluha skupnost še vedno bori, da bi država zagotovila sistemski razvoj in financiranje slovenskega znakovnega jezika ter da bi se gluhi otroci o slovenskem znakovnem jeziku lahko učili v slovenskem znakovnem jeziku."

"Ob mednarodnem dnevu gluhih ponovno izpostavljamo nerealizirano ustavno spremembo o implementaciji 62.a člena Ustave, ki govori o znakovnem jeziku, in zavezo države, da uredi sistemsko skrb za razvoj in financiranje enega od uradnih jezikov Slovencev z izgubo sluha – slovenskega znakovnega jezika. Ob tem ponovno izpostavljamo veliko težavo oseb z izgubo sluha glede dostopnosti do informacij in komunikacij, glede nedostopnosti sej državnega zbora, nedostopnosti vseh programov na televizijah brez sprotnih podnapisov, nedostopnosti gledaliških predstav, državnih prireditev in še bi lahko naštevali. Kljub vsem sprejetim predpisom so osebe z izgubo sluha še vedno potisnjene na rob družbenega dogajanja," je ob tej priložnosti povedal Matjaž Juhart, sekretar Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije.

Gluhe so ob njihovem prazniku podprli tudi trije najvišji državni predstavniki: predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, predsednik vlade dr. Robert Golob in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. V slovenskem znakovnem jeziku oziroma v kretnji so se naučili letošnji slogan mednarodnega tedna gluhih, ki se glasi: "Svet, v katerem lahko gluhi uporabljajo znakovni jezik povsod."

Nataša Pirc Musar med uporabo slovenskega znakovnega jezika. Foto: ZDGNS
Nataša Pirc Musar med uporabo slovenskega znakovnega jezika. Foto: ZDGNS

V ZDGNS pravijo: "V Sloveniji bodo letošnji dogodki v počastitev mednarodnega tedna gluhih potekali od 25. do 30. septembra v Velenju, organizira pa jih Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje. Pripravili bodo razstavo ročnih del, predavanje o težavah oseb z okvaro sluha, novinarsko konferenco in ves teden bo potekal tečaj slovenskega znakovnega jezika."

Mednarodni teden gluhih v Sloveniji od 25. do 30. septembra (Velenje)

25. september ob 19.00 – otvoritev razstave ročnih del članov MDGN Velenje, Knjižnica Velenje
26. september ob 9.00–11.00 – dan odprtih vrat MDGN Velenje
27. september ob 15.00 – okrogla miza z naslovom "Problematika oseb z okvaro sluha" s prof. dr. dr. Sabo Battelino, dr. med., specialistko otorinolaringologije, Anito Kastelic, specialistko klinične logopedije, Jano Maier, gluho članico MDGN Velenje, in Darjo Fišer, tolmačko SZJ, Knjižnica Velenje
28. september ob 10.00 – tiskovna konferenca ob mednarodnem dnevu gluhih, Vila Bianca
30. september ob 12.00 – osrednja prireditev ob mednarodnem dnevu gluhih, Dom kulture Velenje
25.–29. septembra med 17.00 in 19.00 – tečaj slovenskega znakovnega jezika, Knjižnica Velenje.

Teden gluhih: Znakovni jezik priznan v dobri tretjini držav