Drsenje s prstom po besedilu, zapisanem v brajici. Foto: pexels.com
Drsenje s prstom po besedilu, zapisanem v brajici. Foto: pexels.com

Letošnji dogodek je poseben tudi zaradi 200. obletnice javne predstavitve brajice, so sporočili iz zveze.

Tekmovanje je potekalo v prostorih Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne v Ljubljani. Tekmovalci bodo razvrščeni v tri kategorije glede na način učenja brajice ter tehnike branja oz. pisanja brajice (brajev pisalni stroj, računalniška oprema), so sporočili iz zveze.

Pred začetkom tekmovanja je tiflopedagoginja in pisateljica dr. Aksinja Kermauner udeležencem predstavila položaj slepih in zgodovino ter posebno pozornost namenila izumitelju brajice Louisu Braillu ter predstavila položaj brajice v Sloveniji in svetu. Z gostjinim predavanjem je zveza obeležila pomemben mejnik v razvoju položaja in izobraževanja slepih, saj letos mineva 200 let, odkar je Louis Braille učencem in uslužbencem pariškega zavoda predstavil brajico, ki danes slepim omogoča dostop do informacij, komunikacijo z okoljem in posledično njihovo vključenost v družbo. Predavateljica je spregovorila tudi o mladinskem romanu Orfejeva lira, ki ga je v soavtorstvu s Silvestrom Vogrincem lani izdala pri Založbi Miš. Iz omenjenega romana so bila vzeta besedila za letošnje tekmovanje, s čimer so organizatorji skušali slepe spodbuditi k branju brajice.

Tekmovalne kategorije glede na način učenja brajice in tehnike branja oz. pisanja brajice

Tekmovanje v branju in pisanju brajice ter desetprstnem tipkanju je namenjeno spodbujanju bralne kulture in pismenosti med slepimi. Tekmovalci so razvrščeni v tri kategorije glede na način učenja brajice ter tehnike branja oz. pisanja brajice (brajev pisalni stroj, računalniška oprema). Tekmovanje je potekalo v dveh delih. Najprej so tekmovalci 1. in 2. kategorije brali leposlovno besedilo v brajici, natinjeno na papir. Tekmovalci iz 3. kategorije so izbrano besedilo brali v osemtočkovnem brajevem zapisu s pomočjo računalnika in brajeve vrstice. V drugem delu tekmovanja so sodelujoči pisali besedilo po nareku. Tekmovalci iz 1. in 2. kategorije so pisali na brajev pisalni stroj, tekmovalci iz 3. kategorije pa s pomočjo računalniške tipkovnice. Za posamezen del tekmovanja je imel udeleženec 2 minuti časa. Tekmovalce je ocenjevala posebna tričlanska komisija.

Prvo mesto je v prvi kategoriji zasedel Andrej Kukovec z 61 točkami, drugo Suzana Gačnik s 54 točkami, tretje pa Anica Kranjec s 53 točkami. Darja Ter je v drugi kategoriji dosegla 46 točk. V tretji kategoriji je zmagala Silva Pregl z 42 točkami, drugo mesto je zasedla Irena Mihelj s 40 točkami, tretje pa Zlatko Cigić s 30 točkami. Tekmovalci, ki so zasedli prva tri mesta v posamezni kategoriji, so za svoje dosežke prejeli praktične nagrade.

Louis Braille in njegova pisava

Brajica je sistem dvignjenih pik, poimenovan po Louisu Braillu. Posameznikom, ki tiska ne morejo videti, omogoča branje in pisanje ter tako predstavlja bistveno orodje za dostop do informacij, komunikacijo z drugimi in vključenost v družbo. V brajici danes lahko zapisujemo črke, števila, note in druge simbole. Uporabljajo jo številni jeziki, tudi kitajščina. Učenci in uslužbenci pariškega zavoda so se z njo prvič seznanili leta 1824.

Louis Braille je bil rojen 4. januarja 1809 v majhnem mestu blizu Pariza. Pri štirih letih je oslepel zaradi poškodbe s šilom v očetovi delavnici. Zaradi bistroumnosti se je šolal v francoskem zavodu za slepe v Parizu. Brajico je razvil leta 1824, ko je bil star zgolj 15 let, izhajal pa je iz pisave Charlesa Barbierja, ki so jo francoski vojaki uporabljali za posredovanje informacij.