Na zaslonu je digitalni avatar. Foto: SignAvatar
Na zaslonu je digitalni avatar. Foto: SignAvatar

SignAvatar je programska oprema, ki s pomočjo umetne inteligence prevaja govor v znakovni jezik. Zasnovan je bil za pomoč osebam z gluhoto v vsakdanjem življenju, razvit pa je bil v Srbiji. Razvoj SignAvatarja je bil po besedah ekipe zelo zahteven in zahteva integracijo različnih tehnologij. Z uporabo strojnega učenja in obdelavo naravnega jezika ustvarijo najboljšega možnega tolmača v znakovni jezik, ki je čim bolj natančen in izgleda karseda naravno. SignAvatar temelji na popolnoma novem produktu, ki prav tako deloma izvira iz Srbije, in sicer Unreal Engine Metahuman. Gre za novo tehnologijo, staro le dve leti, ki omogoča enostavno ustvarjanje humanoidnih avatarjev. O začetkih in prihodnjih načrtih projekta SignAvatar in implementaciji na železniški postaji v Beogradu smo govorili z ustanoviteljem podjetja RedTech Đorđejem Dimitrijevićem.

Kako ste začeli s projektom avatarja znakovnega jezika? Kakšno je bilo stanje na tem področju v Srbiji prej?

Na samem začetku je imela majhna ekipa študentov Fakultete za elektrotehniko, nekdanjih dijakov Matematične gimnazije v Beogradu, podporo izkušenega programerja z več kot 30-letnimi izkušnjami, ki jih je naučil osnov programiranja, obenem pa jih je tudi spodbujal k ustvarjanju. Posledica tega je bila ustanovitev podjetja RedTech, ki razvija programsko opremo in organizacijam pomaga izboljšati poslovne procese, a skupaj z ekipo smo imeli željo po ustvarjanju svojega programskega izdelka, nove ideje pa so se porajale kar same.

Ena od teh idej je bil SignAvatar, ki je skoraj leto dni čakal v predalu. Nekega jutra me je presenetil klic, po telefonu me je poklical direktor in ustanovitelj Algotecha Aleksandar Bakoč, kjer sem bil na 10-mesečni praksi, da je razpisan natečaj za uporabo edinega superračunalnika v Srbiji. In da je spremljal delo naše ekipe na LinkedInu in da ga zelo zanima, da mladi ekipi pomaga pri razvoju poslovne ideje. Podobne motive je imel tudi Aleksandrov sodelavec Milan Jevtić in zelo hitro je ekipa skupaj z njima začela razvijati poslovne ideje. Povzeli smo vse ideje, ki so si jih zastavili v RedTechu in z izkušnjami, energijo Milana in Aleksandra ter skozi več ponovitev videli, da je SignAvatar rešitev, ki bi jo v prihodnosti najraje pokazali svojim otrokom in rekli, da smo z njo res pomagali skupini ljudi.

Po številnih pogovorih z osebami z gluhoto smo ugotovili, kako zelo je tovrstna programska oprema potrebna v skupnosti in kako pomembna je vizija digitalnega tolmača. Naša vizija je ustvariti programsko opremo, ki bi lahko prevajala govor v znakovni jezik v realnem času in delovala v vseh znakovnih jezikih. V Srbiji, tako kot v večini držav Balkana, dostopnost za osebe z invalidnostjo ni na zavidljivi ravni. Opraviti je treba še veliko dela in takšna programska oprema je velik korak naprej.

Kako točno deluje vaš avatar, kaj vse si moral tehnološko narediti, da zdaj avatar deluje dovolj dobro?

Naš prvi produkt se imenuje TransportSign in je sistem, ki zagotavlja servisne informacije (javna obvestila) v znakovnem jeziku in se uporablja na železniških postajah in letališčih. Zdaj je vse, kar slišite na razglasu, na voljo tudi gluhim na zaslonih na postajah.

Pri avatarjih je bila včasih težava, da znakovnega jezika ni bilo mogoče prikazati na pravi način. Obstajati morajo zelo realistični avatarji, ki lahko zajamejo nianse znakovnega jezika in s katerimi se lahko gluhi ljudje poistovetijo.

Kako ste preizkusili prvi produkt? Kakšen je bil odziv ljudi, ki uporabljajo znakovni jezik in so že videli vaš avatar?

Digitalni avatar je prikazan na zaslonu na peronu. Foto: SignAvatar
Digitalni avatar je prikazan na zaslonu na peronu. Foto: SignAvatar

SignAvatar se ponaša s svojo predano ekipo tako gluhih kot naglušnih posameznikov. S temeljitim partnerstvom z gluhimi osebami in tolmači smo razvili rešitve, ki so prilagojene specifičnim potrebam skupnosti gluhih. Skupaj smo dosegli odličnost v vseh segmentih razvoja izdelkov, vključno z uporabniško izkušnjo. Naša programska oprema TransportSign je dosegla že več kot 5000 gluhih in odzivi so bili izjemno pozitivni. Imamo močno ambicijo, da bi ta rešitev postala standard na področju dostopnosti in bi jo lahko našli na vsaki železniški postaji v Evropi. Ena najlepših povratnih informacij prihaja iz same skupnosti gluhih, ki je poudarila, da je stopnja realizma, dosežena z našim avatarjem, izjemna.

Na kar smo še posebej ponosni, je pa to, da so bili nekateri uporabniki z našo rešitvijo tako zadovoljni, da sploh niso opazili, da gre za digitalni avatar, kar kaže na izjemno raven realizma, ki smo ga dosegli.

Naša ekipa je predana nadaljnjemu izboljševanju in širjenju naših rešitev, da bi čim več gluhim otrokom in odraslim omogočili dostop do ključnih informacij in storitev v znakovnem jeziku.

Pred nekaj tedni je vaš avatar postal tudi del glavne beograjske železniške postaje v Prokopu – kako je prišlo do tega sodelovanja?

TransportSign se ponosno predstavlja kot glavna novost železniške postaje Prokop. To je za Srbijo revolucionarno in o tem so poročali vsi mediji, saj je to pravzaprav prva takšna postaja na celem svetu. Najbolj pa nas veseli, da je predsednik Srbije pohvalil našo programsko opremo, kar pomeni, da potreba po nečem takem zagotovo obstaja. Sodelovanje s srbskimi železnicami je prišlo kot nujno. Skupaj z Mestno organizacijo gluhih v Beogradu smo prišli na idejo o začetku projekta za Prokop, kjer so Železnice Srbije prepoznale problem in se odločile za nakup enoletne licence, ki jo je podarilo Ministrstvo za Informacije in telekomunikacije. Naš cilj je obnoviti to licenco od naslednjega leta kot tudi razširiti na še 2 postaji v Srbiji in kasneje še na veliko več.

Imate morda v načrtu še kakšno podobno sodelovanje?

Načrtujemo več pomembnih korakov in sodelovanj. Naš naslednji cilj je integracija digitalnega avatarja z beograjskim letališčem Nikola Tesla, kjer želimo gluhim zagotoviti dostop do ključnih informacij v realnem času. Glede na to, da že imamo uspešno nameščen sistem na postaji Prokop, ga želimo razširiti tudi na druge železniške postaje v regiji. Naša ambicija je, da to rešitev namestimo tudi na železniške postaje v Sloveniji, kar bo pomembno prispevalo k večji dostopnosti in vključenosti gluhih potnikov v regiji. Poleg tega raziskujemo možnost širitve na druge platforme in institucije. Načrtujemo izvedbo pilotnih projektov na televiziji, muzejih, šolah in drugih javnih mestih. Želimo ustvariti vključujoče okolje za gluhe osebe v različnih vidikih njihovega vsakdanjega življenja.