Slovenska atletska reprezentanca gluhih je zelo uspešno nastopila na evropskem prvenstvu, ki je potekal v poljskem Szczecinu. Tričlanska slovenska ekipa je osvojila osem medalj. 20-letna Brežičanka Leja Glojnarič je osvojila zlato v mnogoboju, kjer je s 5085 točkami dosegla tudi svetovni rekord, prav tako je osvojila srebrno medaljo v teku na 100 metrov z ovirami, zlato medaljo v skoku v daljino ter v skoku v višino. 29-letni Velenjčan Tadej Enci je osvojil bronasto medaljo v teku na 400 metrov, prav tako je bronasto medaljo osvojil v teku na 400 metrov z ovirami. 23-letna Radovljičanka Iris Breganski je osvojila bronasto medaljo v mnogoboju in v skoku v višino.

Iris Breganski, Tadej Enci in Leja Glojnarič. Foto: ZŠIS-SPK
Iris Breganski, Tadej Enci in Leja Glojnarič. Foto: ZŠIS-SPK

Breganski izpostavlja, da jih je na Poljskem pričakal zares lep stadion z novo stezo, vendar se ji zdi, da je bilo zaradi odsotnosti športnikov iz Rusije in Belorusije tekmovalcev manj kot običajno. Dodala je: "Tekmovanje zame ni bilo naporno, vendar bi bilo bolje, da bi trajalo malo dlje časa, saj je trajalo le 5 dni, med tekmami pa sem imela le en dan odmora. Super bi bilo, če bi imela vsaj 2 dneva. Vendar sem zelo vesela, kako je tekmovanje potekalo, tudi sicer pa se izboljšujejo rezultati in upam, da se bodo s treningi v prihodnje še bolj. Moja mama in obenem tudi trenerka Mojca Knific Breganski je bila z nastopi zadovoljna, izboljšala sem svoje prejšnje rezultate, dobro sem bila pripravljena in osvojila osebne rekorde v disciplinah mnogoboja, skoka v daljino in teka na 200 metrov, poleg tega pa sem osvojila 2 bronasti medalji."

Iris Breganski med treningom. Foto: ZŠIS-SPK
Iris Breganski med treningom. Foto: ZŠIS-SPK

Leja Glojnarič pravi, da so se pred odhodom na Poljsko odločili za posamezne discipline glede na njihov razpored, vendar so tik pred tekmovanjem organizatorji spremenili vrstni red. Dodaja: "Tako sem tekla finale teka na 100 metrov z ovirami med tekmovanjem mnogoboja, prav tako pa je bil skok v višino s sobote prestavljen na petek, kar nama s trenerjem ni odgovarjalo."

"Gledam že proti naslednjemu mejniku: 5500 točk"

Leja Glojnarič je na evropskem prvenstvu dosegla svetovni rekord v mnogoboju in presegla magično mejo 5000 osvojenih točk, čeprav je na olimpijadi gluhih v Braziliji lansko leto nastopala še s poškodbo kolena, tam pa si je poškodovala tudi stegensko mišico. Vendar pravi: "Po operaciji kolena sem dobro okrevala in sem na evropsko prvenstvo prišla bolje pripravljena. Z očetom in trenerjem Iztokom Glojnaričem sva v trenažni proces vključila vse discipline mnogoboja. Najbolj sva se posvetila tistim, v katerih sem slabša. Predvsem sva imela čez teden do osem treningov, tako sva lahko zajela večino disciplin in pa tudi trening z utežmi. Dodala sva nekaj treningov in izboljšala tehniko v skoku v daljino, prav tako sva veliko delala na teku z ovirami in na tehniki meta krogle. Predvsem v daljini se pozna napredek. Pri teku z ovirami sem tekla solidno, vendar vem, da bi lahko bilo precej bolje."

Leja Glojnarič s trenerjem in očetom Iztokom Glojnaričem. Foto: ZŠIS-POK
Leja Glojnarič s trenerjem in očetom Iztokom Glojnaričem. Foto: ZŠIS-POK

Mnogoboj je najtežja disciplina v atletiki, ki pri ženskah obsega sedem disciplin. Glojnarič pravi: "V dveh dneh se zvrsti sedem disciplin, na vsaki pa moraš res dati vse od sebe za dober rezultat. Sicer nerada napovedujem stvari, a nek cilj moraš imeti postavljen. Sedaj sem presegla 5000 točk. Zelo sem zadovoljna, da sem cilj izpolnila, morda sem celo pričakovala še kakšno točko več, a se ni izšlo vse po načrtih. Sem srečna in vesela, sedaj pa gledam že proti naslednjemu mejniku, ki je 5500 točk."

"Moja prva in glavna disciplina ostaja tek na 400m"

Tadej Enci pravi: "Moja prva in glavna disciplina ostaja tek na 400m, to je en stadionski krog, kot dodatno pa sem se odločil, da se preizkusim še v teku na 400m z ovirami. Mislim, da je bila to pravilna odločitev in s seboj prinaša veliko dobrih lastnosti za osnovno disciplino. V tej disciplini imam zagotovo še ogromno rezerve in se veselim nadaljevanja." Nastop v dveh različnih disciplinah je zahtevna naloga, dodaja Enci: "Najprej se je treba sploh uvrstiti v finale skozi kvalifikacije oziroma polfinala. Potrebna je pametna razporeditev moči ter, če je mogoče, varčevanje z energijo, da se čim več energije prenese v finale. Teki si ponavadi vrstijo dan za dnem ali pa sta celo dva teka v enem dnevu, zato je potrebna temeljita in hitra regeneracija po vsakem teku, da je telo čim bolj in čim hitreje pripravljeno na nov izziv. K temu veliko pripomore prisotnost fizioterapevta, ki ga tokrat žal nismo imeli na razpolago in se je bilo potrebno drugače znajti, zato sem si sam po vsakem teku hladil mišice z mrzlo vodo."

Tadej Enci med treningom. Foto: ZŠIS-SPK
Tadej Enci med treningom. Foto: ZŠIS-SPK

Šprinterske discipline so v atletiki med najbolj priljubljenimi. Enci: "Zato je bila seveda izjemna konkurenca, kot se za evropsko prvenstvo spodobi, nastopili so skoraj vsi najboljši z lanske olimpijade gluhih v Braziliji in sem zelo vesel za osvojeni bronasti medalji ter da sem se uspešno vrnil po lanski poškodbi ahilove tetive. Potrebno je ogromno truda, odrekanj in prelitega potu in sem vesel, da se je na koncu poplačalo z osvojenima medaljama." Kar se tiče treningov, pa Enci pravi, da je vsako leto drugačno in treningi nikoli niso povsem isti: "Največja novost so seveda ovire, zaradi katerih je na treningih veliko več adrenalina kot običajno!"

Leta 2024 bo v Tajpeju svetovno prvenstvo gluhih

Prihodnje leto gluhe atlete čaka svetovno prvenstvo, leta 2025 pa olimpijada gluhih. Tako Breganski kot Enci sta z mislimi že na svetovnem prvenstvu, ki bo julija 2024 potekalo v Tajpeju. Enci dodaja: "Želim si predvsem ostati zdrav, da bom še naprej lahko počel to, kar me veseli in da bom naslednje leto uspešno zastopal slovenske barve na svetovnem prvenstvu gluhih." Tudi Lejina sestra Nika Glojnarič tekmuje v atletiki in je pred kratkim debitirala na svetovnem prvenstvu v Budimpešti, v spletnem intervjuju za Sportklub pa je zapisala, da je njena želja, da bi skupaj s sestro nastopila na evropskem prvenstvu. Leja Glojnarič pravi, da si želi predvsem izboljševati osebne rekorde, s tem se poveča tudi količina treningov, postajajo pa tudi vse težji, vendar si tudi sama želi tekmovati s sestro Niko "na kakšnem večjem tekmovanju, kot je evropsko prvenstvo slišečih. Upamo in delamo na tem, da mi bo uspelo, a gremo počasi po vrsti ... Časa je dovolj, imam pa zares veliko željo priti na evropsko prvenstvo slišečih ter morda celo na svetovnem prvenstvu tekmovati v mnogoboju!"