Stavba stanovanjske skupine v Divači. Foto: Dom na Krasu
Stavba stanovanjske skupine v Divači. Foto: Dom na Krasu

12 stanovalcev je odprtje novega doma in s tem bolj samostojnega življenja spremljalo z velikim pričakovanjem. "Zelo lepa hiša je. Zelo fajn. Želim si, da se čim prej vselimo in da bom zaživela novo življenje." Ste že izbrali sobo? "Ja, ja, smo že izbrali."

Tudi vršilka dolžnosti direktorice Doma na Krasu Nevenka Ražman je poudarila, da je selitev stanovalcev v stanovanjsko skupino pomemben preskok v kakovosti njihovega življenja. Vendar stanovalci ne bodo prepuščeni sami sebi: "Imamo organizirano službo, 24-urno oskrbo kot v Domu na Krasu. Ekipa za 12 stanovalcev bo sestavljena iz 12 zaposlenih. Ena na ena, česar si v Domu ne moremo privoščiti."

Nekateri domačini ne podpirajo načrta Doma na Krasu, da v divaški občini uredi štiri stanovanjske skupine. Povezali so se v civilno iniciativo in navedli, da pričakujejo, da bosta v njihovi občini zgolj ti dve stanovanjski skupini. Divaška županja Alenka Štrucl Dovgan: "Ja, v Divači je bilo kar nekaj upora, predvsem zaradi slabega in netransparentnega komuniciranja na začetku projekta. Mislim, da bomo to v nadaljnjih korakih rešili."

Živahno dogajanje ob slovesnem odprtju stavb. Foto: Dom na Krasu
Živahno dogajanje ob slovesnem odprtju stavb. Foto: Dom na Krasu

Vzpostavljanje manjših stanovanjskih skupin, ki omogočajo bolj individualno obravnavo stanovalcev, je smer Slovenije kot tudi Evrope. Iz Direktorata za starejše in deinstitucionalizacijo je Andrej Gerdiša povedal: "Tudi ta projekt se financira z evropskimi sredstvi in tudi vsa bodoča sredstva, ki jih bo EU namenil za investicije v infrastrukturo za najranljivejše skupine, bodo šla v deinstitucionalizacijo. Se pravi, iz evropskega denarja se neke ogromne institucije ne bodo gradile." Do konca leta naj bi se iz Doma na Krasu preselilo še 58 stanovalcev. Izbrane lokacije so trenutno poleg Divače še Nova Gorica, Renče in Solkan.