Dragotin Kette leta 1894. Foto: F. Grabjec/dLib
Dragotin Kette leta 1894. Foto: F. Grabjec/dLib

SNG Drama Ljubljana z današnjim dnem prinaša nove posnetke za Dramino knjižnico za ranljive skupine. Programski sklop branj, ki nastaja na platformi Dramina knjižnica za ranljive skupine, prinaša igralske interpretacije pesmi iz ponatisa štirih znamenitih pesniških zbirk slovenske moderne. Pred omenjeno Kettejevo zbirko je bila 26. novembra kot prva predstavljena zbirka Josipa Murna - Aleksandrova Pesmi in romance v interpretaciji Saše Pavček, Zvoneta Hribarja, Maje Končar in Petre Govc.

V Kettejevi zbirki Poezije prevladuje lirska poezija, ki se motivno deli na več vrst: ljubezenske pesmi, življenjsko-izpovedne pesmi, refleksivno-filozofska lirika in pripovedno pesništvo, so zapisali v ljubljanski Drami.

Dragotin Kette se je rodil 19. januarja 1876 na Premu pri Ilirski Bistrici. Pesmi je začel pisati že zelo zgodaj, prvo pesem, ki jo je napisal očetu za god, je zložil pri osmih letih. V Kettejevi poeziji so prevladovali ljubezenski motivi, ki so dozoreli v novomeškem obdobju, ko ga je umetniško najbolj navdihovala nesrečna ljubezen do Angele Smoletove.

Njegove pesmi so povečini lirske, med njimi je tudi nekaj balad in romanc. Umrl je leta 1899 za posledicami tuberkuloze, star 23 let. V času življenja ni ničesar izdal v knjižni obliki. Večina njegovih del je izšla po njegovi smrti v zbirki Poezije, ki jo je leta 1900 za tisk pripravil Anton Aškerc.

Kot tretjo bodo ta mesec predstavili eno najbolj razvpitih del v slovenski literarni zgodovini, pesniško zbirko Erotika Ivana Cankarja. Provokativne pesmi iz edine Cankarjeve pesniške zbirke bodo interpretirali Iva Babić, Silva Čušin, Zvone Hribar in Maja Končar. Cikel pa bodo sklenile pesmi iz zbirke Čaša opojnosti (1899) Otona Župančiča.

"Primarni in v teh razmerah ključni namen nove platforme je olepšanje bivanja starejšim članom naše skupnosti in vsem ranljivim skupinam. V trenutnem času stiske je njihov vsakdan še posebno krhek in negotov, saj so obiski svojcev in prijateljev doma ali v domovih onemogočeni in s tem družabno življenje praktično ustavljeno," so zapisali v ljubljanski Drami. x