Na fotografiji je turnir v paranamiznem tenisu. Foto: ZŠIS-POK
Na fotografiji je turnir v paranamiznem tenisu. Foto: ZŠIS-POK

Laško bo med 9. in 12.majem gostilo tradicionalni namiznoteniški turnir 15. Slovenia Open – Thermana Laško, ki ga organizira Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite v sodelovanju z Namiznoteniško zvezo. Kot pravi organizator, bo tudi letos udeležba številčna, sodelovalo bo namreč 368 športnic in športnikov iz 44 držav, skupaj pa bo na turnirju kar 539 udeležencev. Letošnji namiznoteniški turnir bo generalka za svetovno prvenstvo.

"Tradicijo najboljšega organizatorja letos potrjujemo že petnajstič. Seveda bo to pregledno tekmovanje za jesensko svetovno prvenstvo SPINT 2018, ki bo oktobra potekalo v Celju in Laškem in bo dalo možnost sodelovanja samo najboljšim s svetovne namiznoteniške lestvice,“ je pred začetkom tekmovanja povedal predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite Damijan Lazar, ki je hkrati tudi predsednik organizacijskega odbora 15. Slovenia Open – Thermana Laško in SPINT 2018. „Spet se nam obeta največji in najmočnejši turnir na svetu,“ pa je prepričan tehnični direktor turnirja Gorazd Vecko: "Prepričan sem, da bodo številni izkoristili turnir v Laškem tudi zato, da se temeljito seznanijo z razmerami pred svetovnim prvenstvom SPINT 2018, ki ga gostita Celje in Laško oktobra letos.“ Tokrat Vecko pred Sturnirjem ni pripravil tekmovalnega kampa v Sloveniji, vendar ga načrtuje septembra, ko bo na treningu v Sloveniji gostil najboljše igralke in igralce. Sicer pa se bo pred turnirjem v Sloveniji nekaj reprezentanc udeležilo tudi tekmovanja Slovakia Open 2018, ki bo potekalo med 3. in 6. majem v Bratislavi.

Trtnik in Megličeva trenirala v Veliki Britaniji

Slovenija si veliko obeta od prihajajočih tekmovanj v paranamiznem tenisu. V prvi vrsti bosta slovenska aduta 20-letni Luka Trtnik in 28-letna Barbara Meglič, ki sta prejšnji teden izkoristila za trening v Angliji, kjer sta gostovala na treningih britanskih in irskih tekmovalcev. »Vesel sem, ker sta se nama pridružila na kampu, ki smo ga gostili v Angliji, z nami je bil tudi njun trener Darko Kojadinovič,« je povedal Vecko, ki je tudi direktor in selektor britanske namiznoteniške reprezentance. Poleg Trtnika in Megličeve se bo za najvišja mesta v Laškem borila tudi Andreja Dolinar, dvakratna evropska prvakinja in bronasta na letošnjem mednarodnem turnirju v italijanskem Lignanu, veliko pa od tekmovanja pričakujeta tudi Bojan Lukežič in Primož Kancler. »Radi bi segli po novi medalji. V Italiji v Lignanu smo jo osvojili, do nje je prišla Andreja Dolinar, čeprav te kolajne nismo pričakovali. V Laškem pa to medaljo hočemo osvojiti. Ekipa dobro in veliko trenira,« je povedal glavni trener slovenske namiznoteniške reprezentance Darko Kojadinovič. Naši tekmovalci bodo v četrtek in petek še trenirali v Ljubljani, nato pa se selijo v Laško.

Jeseni prihaja SPINT 2018

"Kot Celjan sem zelo ponosen, da bomo gostili tako izjemen dogodek, ki bo še en dokaz, da je Celje in kar vsa regija, pravo športno mesto. Dosedaj smo veljali za rokometno mesto, premoremo nogomet, košarko. Zdaj pa bodo lahko vsi spoznali še šport invalidov,“ je povedal Roman Pungartnik, član organizacijskega odbora svetovnega prvenstva v namiznem tenisu za invalide SPINT 2018, ko so si lani ogledali dvorano in njene zmogljivosti, preverili pa tudi vse, kar je potrebno za optimalno izvedbo tekmovanja. Tehnični direktor SPINT-a 2018 Gorazd Vecko pa je takrat priznal: “Slovenija je vnovič dobila veliko tekmovanje. Za to sem si zelo prizadeval zavoljo svoje funkcije v Mednarodni namiznoteniški zvezi. A ne glede na mene, če bi bilo vse pošteno in korektno, pa v športu to žal ni, bi morala Slovenija gostiti taka tekmovanja. Ker je preprosto najboljši organizator tekmovanj v namiznem tenisu invalidov.” Svetovno prvenstvo v namiznem tenisu za invalide bo potekalo med 15. in 21. oktobrom, na njem pa bo sodelovalo 336 športnic in športnikov iz vsega sveta.

Uspešen je bil tudi EPINT 2017

Slovenija se je že večkrat izkazala kot izvrsten gostitelj velikih in odmevnih tekmovanj na evropski in svetovni ravni. Tako je Laško med 26. septembrom in 5. oktobrom lani gostilo Evropsko prvenstvo v namiznem tenisu EPINT2017, ki je bil eden največjih športnih dogodkov za športnike invalide v lanskem letu v Sloveniji, za našo državo pa je to bila že druga priložnost, da gosti najboljše igralke in igralce namiznega tenisa Evrope. Tekmovanje v posamični in ekipni konkurenci je postreglo z vrhunskim namiznim tenisom, kolajnejeosvojilo 26 držav, največ, po 11, so jih domov odnesle Turčija, Poljska in Francija. Z osvojenimi rezultati so bili zadovoljni tudi slovenski športniki, v ekipnem delu sta se dvojica Barbara Meglič in Andreja Dolinar zavihteli na četrto mesto, dvojica Bojan Lukežič in Primož Kancler pa sta bila četrtfinalista. V posamični konkurenci se je najbolje odrezala Megličeva, ki je nastop v svoji kategoriji (4-5) končala na 5. do 8. mestu, Bojan Lukežič pa je prišel med 16 najboljših v Evropi.

V.P.