Plakat, na katerem so podatki o datumu pohoda. V spodnjem levem delu slike je črnobela grafika Tončkovega doma na Lisci. Foto: Planinska zveza Slovenije
Plakat, na katerem so podatki o datumu pohoda. V spodnjem levem delu slike je črnobela grafika Tončkovega doma na Lisci. Foto: Planinska zveza Slovenije

Sedem prostovoljcev – gluhih, naglušnih in slišečih bo skupaj z osebjem doma predstavilo moto akcije “Biti inkluziven” – inkluzija je proces, v katerem se učimo živeti drug z drugim.

Akcija je postala tradicionalna in bo letos potekala v 10 planinskih kočah že tretje leto zapored. Naš moto je “Biti inkluziven”. Stregli bodo tudi v akcijah slepih in slabovidnih ter gibalno oviranih in s tem dokazovali v praksi inkluzijo in sodelovanje.

Otvoritev akcije bo v soboto, 4. julija 2020, ob 11. uri, prostovoljci bodo stregli že od jutra. Med gosti otvoritve bodo novi najemnik planinskega doma, predstavniki gluhih in naglušnih, slepih in slabovidnih, predstavniki lokalne skupnosti, planinskega društva Sevnica ter drugi. Akcija nudi priložnost, da spoznate gluhe in ostale invalide, osebe s posebnimi potrebami, slovenski znakovni jezik in Braillovo pisavo, ki so v predstavitveni knjigi, v kateri so zbrane planinske jedi in pijače, prav tako vas bo na mizi čakal komunikacijski valjček sporočevalček, ki ponazarja naročilo, uživanje v pijači/hrani/družbi in plačilo.

V akcijo GSPK 2020 s spremembami in posodobitvami

Delovna skupina “Gluhi strežejo v planinskih kočah 2020” se je na prvem srečanju odločila za spremembe v letu 2020. S pomočjo anket, ki so jih razdelili v času akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah leta 2018 in 2019, so dobili obilico predlogov, glede izborov in števila koč, preoblikovanja komunikacijskih valjčkov in jedilnih menijev.

Lansko leto so stregli tudi slepim in slabovidnim. Prilagoditve komunikacijskega valjčka iz modro-zelene so spremenili v modro-rumeno ter jedilni menu v slovenskem znakovnem jeziku, ki so mu dodali še Braillovo pisavo. Letos bodo postregli tudi gibalno ovirane in nadgradili lansko leto začeto sodelovanje s slepimi in slabovidnimi. Videli smo možnost povezovanja z ostalimi kategorijami invalidov/OPP in tako se je ponudila priložnost, da sodelujemo še v drugih akcijah odbora Pin/OPP.

Postregel vam bo gluh ali naglušen natakar za mizami, kjer bo komunikacijski valjček

Vsak obiskovalec, ki se bo usedel za mizo, kjer bo pripravljen komunikacijski valjček in jedilni list s slikami kretenj slovenskega znakovnega jezika in Braillovi pisavi, ga bo postregel gluh ali naglušen natakar. O tem, kako deluje naročanje, bo obiskovalec lahko prebral v jedilnem listu, kjer so vse informacije o pomenu komunikacijskega valjčka, jedilnega lista ter akcije v štirih jezikih.

Komunikacijski valjček je letos dobil svojo drugo preobrazbo. Slepi in slabovidni pohodniki so izrazili željo, da bi v eno od dveh barv zaoblili tipno oznako. Predlogov je bilo kar nekaj odločitev je padla, da izvrtamo krog na eni stojni ploskvi, v sredini ploskve, tako je celostna podoba ostala enaka. S to posodobitvijo je valjček postal orodje dostopnosti.

Pohodi v prihodnjih mesecih

  • 18.–19. julij - Pogačnikov dom na Kriških podih (peš)
  • 1.–2. avgust - Triglavski dom na Kredarici (peš)
  • 5. september - Planinski dom na Boču (peš, kolo, invalidski voziček)
  • 5.–6. september - Planinski dom Tamar (peš, kolo, avto, invalidski voziček)
  • 6. september - Koča Antona Bavčerja na Čavnu (peš, kolo, avto, invalidski voziček)
  • 6. september - Lavričeva koča na Gradišču (peš, kolo, avto, invalidski voziček)
  • 10. september - Lavričeva koča na Gradišču (peš, kolo, avto, invalidski voziček)
  • 3.–4. oktober - Planinski dom na Mrzlici (ZAKLJUČEK AKCIJE) (peš, kolo, avto)
  • 18. oktober - Vojkova koča na Nanosu (peš, kolo, avto, invalidski voziček)