Otrok v roku drži velik kos sestavljanke. Foto: BoBo
Otrok v roku drži velik kos sestavljanke. Foto: BoBo

Zagovornik načela enakosti je Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport priporočil, naj zagotovi izvajanje izobraževalnega procesa za vse otroke s posebnimi potrebami v vseh vzgojno-izobraževalnih zavodih, in ne samo tistim, ki se izobražujejo v šolah s prilagojenim programom in specializiranih zavodih.

Navodilo ustavnega sodišča

Ustavno sodišče je konec decembra 2020 vladi dalo navodilo, naj s 4. januarjem 2021 omogoči odprtje šol in zavodov za otroke s posebnimi potrebami. S priporočilom Zagovornik ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport opozarja, da mora ob ponovnem zaprtju šol sklep ustavnega sodišča upoštevati, in sicer tako, da bodo do pouka v šolah upravičeni vsi otroci s posebnimi potrebami.

Pomembno vprašanje ranljivih skupin posameznikov

Dva osebi se držita za roke. Foto: BoBo
Dva osebi se držita za roke. Foto: BoBo

Gre za zelo pomembno vprašanje, ki se nanaša na pravico do izobraževanja posebej ranljive skupine posameznikov, in sicer otrok s posebnimi potrebami, ki so vključeni v programe za otroke s posebnimi potrebami.

Zagovornik je po zakonu o varstvu pred diskriminacijo pristojen tudi za spremljanje splošnega stanja na področju varstva pred diskriminacijo in položaja oseb z določenimi osebnimi okoliščinami. Na podlagi ugotovitev pripravi poročila ali priporočila državnim in drugim organom in organizacijam za preprečitev ali odpravo diskriminacije.