Stavkajoči zdravniki sedijo v predavalnici. Foto: BoBo
Stavkajoči zdravniki sedijo v predavalnici. Foto: BoBo

Invalidi pa so tako ostali brez možnosti podaljšanja vozniških dovoljenj. NSIOS pristojne poziva, da težavo z nedelujočo ambulanto za voznike na URI Soča nemudoma odpravijo.

V NSIOS so pojasnili, da se je nanje obrnilo več invalidskih organizacij in invalidov, ki so izpostavili problematiko s podaljševanjem vozniških dovoljenj. Ambulanta za voznike na URI Soča je namreč edina ambulanta v Sloveniji, kjer opravljajo obvezna testiranja, ki jih mora opraviti vsak invalid pred podaljšanjem vozniškega dovoljenja, sicer tega ne more pridobiti.
Kot so zapisali, zaradi nedostopnega javnega potniškega prometa veliko invalidov uporablja svoje lastno vozilo, da so lahko kos vsakodnevnim migracijam in lahko zadovoljijo potrebe po mobilnosti. Če ti invalidi ne morejo podaljšati vozniških dovoljenj, ker v ambulanti za voznike ne morejo opraviti predhodnega testiranja, pa so primorani ostati doma in ne morejo opravljati vsakodnevnih življenjskih aktivnosti, kot je obisk trgovine ali zdravnika, delo v službi in podobno.

V NSIOS se združuje 24 invalidskih organizacij, ki povezujejo več kot 210 lokalnih društev. Vključene invalidske organizacije zastopajo interese prek 115.000 slovenskih invalidov.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je stavko do preklica po enodnevni opozorilni stavki začel 15. januarja. Stavka traja že šesti teden.