Tekma med ekipama Slovenije in Japonske. Foto: World ParaVolley
Tekma med ekipama Slovenije in Japonske. Foto: World ParaVolley

Ženska reprezentanca odbojke sede sodeluje na kvalifikacijskem turnirju za paraolimpijske igre v Parizu na Kitajskem. Tekme potekajo od 3. do 10. aprila.

Slovenske odbojkarice so na paraolimpijskih igrah nastopile že trikrat, letos lovijo četrto uvrstitev. V preteklem tednu so premagale ekipi Nemčije in Ukrajine. V zadnjih dneh pa so si pokorile še ekipe Japonske, Irana in Tajske. Z zmago proti Iranu si je Slovenija že zagotovila nastop v sredinem finalu turnirja.

V soboto, 6. aprila, so s 3:0 v nizih premagale Japonsko. Slovenija je dobila prvi in drugi niz, tako je bilo tudi na uvodnih dveh tekmah. Za razliko ob obračunov proti Nemčiji in Ukrajini pa je Slovenija to pot zadržala zbranost in slavila tudi v tretjem nizu za končnih 3:0. "Danes smo pokazale kakovostno igro, tudi rezultat kaže na to. Vesela sem, ker nam je končno uspelo dobiti tretji niz, ker smo zdaj na prvih dveh tekmah ravno v 3. setu preveč popustile. Tudi danes nam je malce padla koncentracija, a smo ga potem dobile. To je super. Počitka ne bo. Iranke so dobra in hitra ter borbena ekipa, jutri nas čaka težka tekma," je po tekmi povedala kapetanka Lena Gabršček.

Naslednjega dne je reprezentanca odbojke sede odigrala četrto tekmo in dosegla četrto zmago. Varovanke selektorja Simona Božiča so bile s 3:0 v nizih boljše od Irana. Na izredno izenačeni tekmi (25:22, 25:20 in 26:24) so Slovenke ugnale hitri in agilni Iran, ki je med dosedanjimi tekmeci Slovenije morda pokazal še največ. S to zmago si je Slovenija že zagotovila nastop v sredinem finalu. Tam bosta igrali najboljši reprezentanci rednega dela turnirja. Zmagovalke tega finala si bodo priborile paraolimpijsko vozovnico. Za še drugo prosto mesto v finalu se bodo borile Nemčija, Ukrajina in Iran. "To je bila naša najtežja tekma na tem turnirju. Odigrali smo proti zelo kvalitetni ekipi Irana. Končni rezultati bi bil lahko tudi obraten. So pa dekleta pokazale pravi karakter in najboljšo igro na tem turnirju," je selektor Simon Božič pohvalil svoje varovanke.

V ponedeljek, 8. aprila, so odbojkarice igrale proti ekipi Tajske. Slovenija je bila s 3:0 v nizih prepričljivo boljša od Tajske. Selektor Simon Božič je tekmo izkoristil za uigravanje in preizkus določenih taktičnih zadev pred sredo, ko bo Slovenija igrala finale za napredovanje in uvrstitev na paraolimpijske igre v Parizu. "Pretekle tekme smo odigrale dobro, današnjo smo izkoristili za trening. Jutri nas čaka še tekma proti Kitajski, ki ne šteja za uvrstitev na finalno tekmo. Mi ciljamo na finale, da bomo tam odigrale tisto svoje, kar znamo. Finalna tekma bo pokazala, kaj zmoremo, kje smo in kaj lahko naredimo, da se uvrstimo na paraolimpijske igre," je po 5. tekmi povedala izkušena Saša Kotnik Hren.