Živa Lavrinc v telovadnici OŠ v Kamniku. Na kolenih ima lok. V ozadju sedijo otroci. Foto: Zveza ŠIS-SPK
Živa Lavrinc v telovadnici OŠ v Kamniku. Na kolenih ima lok. V ozadju sedijo otroci. Foto: Zveza ŠIS-SPK

Živa je pred slabim letom dosegla normo za nastop na paralimpijskih igrah v Parizu 2024 s 7. mestom na svetovnem prvenstvu. Januarja letos je v Podčetrtku postavila svetovni rekord v dvoranskem lokostrelstvu na 25m, marca pa je na tekmi svetovnega pokala v Dohi osvojila bron.

Žive v Kamniku niso pozabili: pozorno spremljajo njeno kariero, njeno življenje. Na šoli so ji pripravili izvrsten program, ki so ga povezovali učenec Nejc in učenke Ajda, Neža in Sanja, Mateja Pintar Pustovrh pa je vodila pogovor s parašportnico, ki je navdušil vse zbrane. Živa je povedala, da je svoj čas sanjala, da bi bila tudi astronavtka.

Mateja Pintar Pustovrh in Živa Lavrinc med pogovorom. Živa v naročju drži svoje otroka. Foto: Zveza ŠIS-SPK
Mateja Pintar Pustovrh in Živa Lavrinc med pogovorom. Živa v naročju drži svoje otroka. Foto: Zveza ŠIS-SPK

Navdih za vse

„Zelo sem ponosna na Živo, našo nekdanjo učenko, ponosna pa sem na ves dogodek, ki smo ga pripravili in na vse mentorje, ki so sodelovali pri organizaciji. Vesela sem, ker smo imeli možnost pokazali veselje in navdušenje. Sicer pa je Živa s svojo zgodbo, s svojim pogumom, vztrajnostjo, srčnostjo velik navdih za vse nas. Prepričana sem, da se je dotaknila vseh nas,“ je povedala ravnateljica Monika Glücks Donko.

„Živo izredno cenimo in spoštujemo. Lani je bila tudi razglašena za eno najboljših športnic mesta Kamnik. Vsakič znova se veselimo z njo in smo zelo ponosni. Živa navdušuje s svojo zgodbo: ta punca res naredi vtis. Iz nje izžareva mirnost, hkrati pa premore neizmerno voljo do življenja,“ je dodal Luka Svetec, direktor TIC Kamnik.

Bistvo življenja

„Bila sem Živina razredničarka, spomnim se jo kot izvrstno športnico, za vsako zadevo je bila vedno pripravljena. Več je bilo adrenalina, bolj jo je zadeva mikala. Zelo sem počaščena in vesela, ker smo lahko naredili nekaj stvari, ki jih je tudi sama doživela kot dekle na naši šoli. To smo naredili za njo, ker je izvrstna oseba. Vse to smo naredili s srcem in največjim veseljem. Pa hvala Zvezi ŠIS-SPK, ker ste se odločili in prišli v Kamnik,“ je povedala Tamara Bračič, učiteljica športne vzgoje. Skupaj z Jano Svetec, učiteljico razrednega pouka na Podružnični šoli Mekinje sta pripravili program ob sprejemu za Živo.

„Tale dan je bil neverjeten. Predvsem zaradi tega, ker sem začutila, da tudi otroci čutijo, kaj je bistvo tega življenja. Na medsebojnih odnosih je treba graditi. Glede na to, da imamo toliko problemov v državi in v družbi, postajamo apatični, pozabljamo na bistvene stvari. Predno smo prišli v Kamnik, smo si ogledali video naše Žive. Otroci so za njo pripravili besedila, slikice in zanimive misli. Ti gredo kar dlake po konci, ko bereš zapise otrok od 1. do 5. razreda. Navdušena sem, ko vidim, kako so otroci empatični in senzibilni v tem času. In so sposobni dojeti, da so to velike stvari. Veseli smo, ker smo bili del te lepe zgodbe. Še naprej bomo močno navijali za Živo,“ je poudarila Jana Svetec.

Preko videoizjave je Živo nagovorila tudi dr. Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije.

Živa Lavrinc sredi učencev in učenk osnovne šole v Kamniku, v naročju drži svojega otroka. Foto: Zveza ŠIS-SPK
Živa Lavrinc sredi učencev in učenk osnovne šole v Kamniku, v naročju drži svojega otroka. Foto: Zveza ŠIS-SPK

Podpora in spodbuda za še večjo samozavest

„Fantastično je bilo, brez besed so me pustili. Na dan so prišle emocije. Izredno pa sem hvaležna šoli, ker se je tako zavzela in potrudila. Nikoli dosedaj pa moja vrnitev v Kamnik ni bila tako emocionalna, kot je bila danes. Kje vse so našli te slike, kjer sem na prožni ponjavi. Taki dogodki, kot je bil v Kamniku, mi dajo verjeti veliko bolj, kot sama verjamem v sebe. Da lahko. Da si lahko zaupam,“ je povedala Živa, ki je v tem času še okrepila delo in treninge: pri psihološki pripravi ji pomaga dr. Matej Tušak.

„Predvsem je to ideja, ki še dodatno pomaga tako pozicioniranju parašportnikov v domačem okolju, kjer lahko s svojo osebnostjo in uspehi prispevajo tako občini kot ljudem, s katerimi živijo. Hkrati pa naša zveza s to akcijo opozarja na parašport, kot možnost in način življenja. Parašportniki so s svojimi navdihujočimi zgodbami tisti, ki vzpodbujajo in navdihujejo ljudi okoli sebe. Dokazujejo, da je možna pot navzgor, tudi s pomočjo parašporta oz. kjer je volja, tam se najde pot do cilja. Naši športniki to dokazujejo in potrjujejo vsakič znova,“ pa je ob koncu druženja v Kamniku povedal Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja.