Oseba v beli srajci drži za srajco starejšo žensko na vozičku, ki se pred nasiljem brani z dvignjenimi rokami pred obrazom. Foto: Shutterstock
Oseba v beli srajci drži za srajco starejšo žensko na vozičku, ki se pred nasiljem brani z dvignjenimi rokami pred obrazom. Foto: Shutterstock

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je ob pripravi resolucije o nacionalnem programu preprečevanja nasilja v družini in nasilja nad ženskami za obdobje 2023-2028, ki je trenutno v javni obravnavi, opozoril, da morajo biti v varnih hišah in ostalih podobnih namestitvah zagotovljeni tudi prostori za osebe z invalidnostmi in za moške.

Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki resolucijo pripravlja, je zagovornik v okviru javne obravnave priporočil, naj tudi za ti skupini predvidi ustrezne ukrepe in določi kazalnike napredka pri uresničevanju zadanih ciljev, so sporočili iz pisarne zagovornika enakosti.

Kot je Lobnik med drugim navedel v utemeljitvi predlogov, je dostopnost do storitev in nastanitve za žrtve nasilja v družini še posebej pomembna za ljudi z invalidnostmi. Ti so namreč pogosteje žrtve nasilja kot osebe brez invalidnosti, po podatkih ministrstva pa jim prostore izrecno namenja le eno društvo v državi.

Zagovornik je priporočil, naj ministrstvo v resolucijo doda cilj, da mora biti pomoč v primeru nasilja v družini dostopna tudi osebam z invalidnostim. Za kazalnik uspešnosti doseganja tega cilja pa doda merilo, koliko nastanitvenih mest je zanje na voljo v varnih hišah in drugih tovrstnih prostorih.

V priporočilu je zagovornik opozoril še, da je treba izboljšati možnosti za pomoč in zaščito tudi za odrasle moške, ki so žrtve nasilja v družini. Žrtve nasilja v družini so sicer v veliki večini primerov ženske, v društvu za pomoč žrtvam kaznivih dejanj Beli obroč pa navajajo, da je vsak deseti moški doživel posilstvo, fizično nasilje oziroma zalezovanje s strani intimne partnerice ali partnerja, so povzeli pri zagovorniku.

Dostop do nastanitev in storitev mora biti v varnem in mirnem okolju v primeru nasilja na voljo vsem žrtvam, ne glede na njihove osebne okoliščine, so še poudarili v pisarni zagovornika enakosti.