Udeleženci srečanja pri predsedniku Pahorju. Spomenka Valušnik in BOrut Pahor stojita pred mikrofonom in dajeta izjavo. Foto: Nebojša Tejić/ UPRS
Udeleženci srečanja pri predsedniku Pahorju. Spomenka Valušnik in BOrut Pahor stojita pred mikrofonom in dajeta izjavo. Foto: Nebojša Tejić/ UPRS

Srečanje s predstavniki nevladnih organizacij, ki skrbijo za pomoč osebam s posebnimi potrebami in njihovim družinam, je potekalo v luči svetovnega dneva Downovega sindroma, ki se ga obeležuje 21. marca, in prihajajočega svetovnega dneva zavedanja o avtizmu, ki bo 2. aprila.

Udeleženci pogovora so predsednika republike seznanili s potrebo po nekaterih ključnih sistemskih spremembah na področju pravic oseb s posebnimi potrebami in njihovih družin, ki bi izboljšale življenja družin otrok in odraslih s posebnimi potrebami. Čas epidemije nove koronavirusne bolezni je namreč nekatera nerešena vprašanja in izzive, po oceni društev, dodatno poslabšal.

Kaj zveze in društva za pomoč osebam s posebnimi potrebami pričakujejo

V imenu predstavnikov zvez in društev za pomoč osebam s posebnimi potrebami in njihovim družinam je izjavo podala Spomenka Valušnik, predsednica društva Vesele nogice in ena izmed štirih izjemnih mamic, ki jim je predsednik republike leta 2015 vročil priznanje jabolko navdiha v znamenje občudovanja in hvaležnosti za izjemna in navdihujoča dejanja.

Gospa Valušnik se je predsedniku republike uvodoma zahvalila za vso podporo nevladnim organizacijam v preteklih letih, ob tem pa je kot ena od pobudnic nedavno ustanovljene delovne skupine "Pobuda oseb s posebnimi potrebami" opozorila na nekatere nujne zakonodajne spremembe in potrebo po večjem sodelovanju pristojnih ministrstev pri naslavljanju potreb oseb in družin z otroki s posebnimi potrebami.

Udeleženci srečanja

Srečanja so se udeležili predsednica društva Planet 47 Barbia Gaia Asta, direktorica Zavoda 13 Petra Greiner, predsednica Zveze za avtizem Slovenije Sabina Korošec Zavšek in predsednica sekcije družinskih pomočnikov Socialne zbornice Slovenije Maja Lombardo. Udeležili so se ga tudi direktor Zveze društev za cerebralno paralizo Sonček Iztok Suhadolnik, predstavnica Društva Downov sindrom Slovenija Jana Šelih, predsednica Zveze Sožitje Katja Vadnal in predsednica Društva za pomoč osebam z motnjami v razvoju Vesele nogice Spomenka Valušnik.

Spomenka Valušnik je v izjavi za medije po pogovoru povedala še, da družine otrok s posebnimi potrebami, ki so stari do 18 let, nujno potrebujejo pomoč tretje osebe "in to ne družinskega člana, ampak tretje osebe, ki lahko družino razbremeni". Spomenka Valušnik je poudarila, da si želijo ustanovitve urada za osebe s posebnimi potrebami in povezanosti ministrstev za zdravje, za izobraževanje ter za delo.

Predsednika Pahorja so opozorili tudi, da Slovenija potrebuje terapevtske regijske centre, ki bodo specializirani glede na specifične potrebe oseb s posebnimi potrebami in večje število stanovanjskih enot za samostojno življenje odraslih oseb s posebnimi potrebami.

Napoved delovne konference

Predsednik republike je v izjavi za javnost povedal, da bo v jesenskih mesecih priredil delovno konferenco, kjer bi o izpostavljenih vprašanjih lahko opravili strokovno razpravo med pristojnimi ministrstvi in strokovno javnostjo. Udeležence pogovora je ob tem pozval k pripravi dokumenta, s katerim bi še pred konferenco seznanili pristojna ministrstva.