Naslovnica zvočne knjige Črni obroč. Foto: SOJ RTV SLO
Naslovnica zvočne knjige Črni obroč. Foto: SOJ RTV SLO

»V plamenih umira narod. Njegova volja do življenja. Ranjen je, nemočen. V pepel so se sesule želje, zoglenela je kultura biti, solidarnosti. Prihodnost bo sajasta. Ima še smisel vztrajati?« zapiše pisatelj Marij Čuk v romanu Črni obroč.

13. julija bo minilo sto let od požiga tržaškega Narodnega doma, mogočnega simbola slovenstva v Trstu. Ob stoletnici dogodka, ki je globoko zaznamoval življenje ne le tržaških, ampak vseh Slovencev, se bo Narodni dom vrnil v roke slovenskih organizacij. Sporazum o izročitvi tržaškega simbola slovenstva bosta podpisala predsednika obeh držav – Borut Pahor in Sergio Mattarella. Dogajanje v Trstu na dan obletnice usodnega požiga bomo na RTV Slovenija skrbno spremljali, dneve do njega pa odštevamo z izborom pestrih vsebin.

Vabljeni k poslušanju zvočne knjige Črni obroč

Verige fašističnega nasilja so začele stiskati ne le Slovence v Trstu in okolici, temveč ves narod, druge Slovane in Neitalijane sploh. Tudi zaljubljenca Floro Schwarzkopf in Otta von Helmuta z Dunaja. V obmorsko mesto sta prišla, da se mimo nekaterih Ottovih obveznostih tudi razvedrita in preživita prijetne dneve. Vendar kmalu začutita, da je vzdušje v mestu naelektreno, sovražno, nato doživita vrhunec fašističnega nasilja ob požigu Narodnega doma, kjer sta bila nastanjena. Domov se vrneta globoko pretresena in spremenjena.

»Marij Čuk uporabi preverjeni pripovedovalski prijem prepletanja osebnih zgodb fiktivnih protagonistov z zgodovinskimi dejstvi – brez pretencioznosti širokega epskega zamaha. V spretno napisanem realističnem orisu in s pozornostjo za detajle postavi pred bralca košček tragične zgodovine, ki se zrcali v posamezniku in njegovem doživljanju, pa tudi ozračje in način življenja Tržačanov, predvsem slovenskih, na začetku prejšnjega stoletja,« je zapisala Tadeja Krečič Scholten, novinarka Radia Slovenija, v oceni romana Črni obroč.

Skozi zvočno knjigo Črni obroč in v čas, ko je zagorel Narodni dom, vas bo v režiji Alena Jelena popeljala Patrizia Jurinčič Finžgar, tržaška igralka, ki je že med študijem sodelovala s Slovenskim stalnim gledališčem v Trstu, od leta 2016 pa je članica ansambla SNG Nova Gorica. Istega leta je prejel tudi Borštnikovo nagrado za mlado igralko.

»Marij Čuk v romanu Črni obroč govori o rani, ki se po sto letih še vedno ni zacelila. A zdi se, da to počne z zaupanjem v prihodnost: njegov jezik je zdaj boleče konkreten, zdaj skrajno poetičen. Ne skriva bolečine, a v lepoti išče tudi izhod iz nje. Branje je bilo zame užitek in priložnost, da se spomin vrne k dogodkom, za katere si vsi želimo, da se nikdar več ne bi ponovili,« pravi Patrizia Jurinčič Finžgar.

Patrizia Jurinčič Finžgar med branjem romana Črni obroč v studiu Radia Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO
Patrizia Jurinčič Finžgar med branjem romana Črni obroč v studiu Radia Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO

Zvočna knjiga na radijskih valovih

Zvočna knjiga Črni obroč bo na voljo pri ZKP RTV od petka, 3. 7. 2020. Spletni nakup je mogoč na povezavi: https://cutt.ly/obroc

Poslušalci pa boste lahko roman v interpretaciji Patrizie Jurinčič Finžgar spremljali tudi na valovih tretjega programa RA SLO – ARS. Prvi del romana bo predvajan na dan izida zvočne knjige, in nato vsak dan med 3. in 13. julijem ob 19.00 uri.

Več o spremljevalnem radijskem in televizijskem programu ob stoletnici požiga Narodnega doma v Trstu pa si lahko preberete tukaj:

https://www.rtvslo.si/sporocila-za-javnost/rtv-program-in-zvocna-knjiga-ob-stoletnici-poziga-narodnega-doma/529079 x