Naslovnica zvočne knjige Figa. Foto: Radio Slovenija/Radio Slovenija
Naslovnica zvočne knjige Figa. Foto: Radio Slovenija/Radio Slovenija

Figa je roman prepletajočih se zgodb o Aleksandru in Jani, Vesni in Safetu, pa Jadranu in Anji in drugih, a predvsem o Jadranu, ki iz mozaika zgodb sestavlja veliko zgodbo povezav med njimi, da bi razumel svojo. Ker ne razume, zakaj je Anja odšla iz njunega skupnega življenja, si poskuša razložiti, zakaj je, domnevno s pomočjo sumljive stekleničke zdravil, odšel njegov dedek Aleksandar. Poskuša razumeti odhajanje babice Jane, razkroj njenih spominov, njeno pozabo, njeno življenje v svetu demence. Jadran se trudi razumeti odhod očeta Safeta, njegovo izginotje iz Ljubljane v prvem letu balkanske vojne. In svojo mamo Vesno, njeno nerazložljivo jezo na dedka, njeno zamolčano razočaranje nad očetom. Iz drobcev spominov in védenja Jadran sestavi veliko zgodbo preteklosti, da bi razumel svojo sedanjost. Ko pa je zgodba sestavljena, vzroki pojasnjeni, povodi osmišljeni in motivi razkriti, spozna, da nas preteklost ne odvezuje odgovornosti za prihodnost.

Jadran, pripovedovalec romana Figa, skuša z razkrivanjem zgodbe staršev in starih staršev razčistiti svoj partnerski odnos, ob tem pa se mu vse bolj postavljajo tudi vprašanja o samem sebi.

"Morda imaš prav, Anja, morda moja preteklost res nisem jaz, morda je to res le moja otročja potreba po osmišljanju nesmisla, morda je moje izmišljanje zgodb naivna norost, ker ni nič tako preprosto in mi nismo tako preprosti, in morda na tem svetu ne bi smelo biti zgodb, ker so vse zgodbe tu le zato, da nam pojasnjujejo, česar se ne da pojasniti," med drugim lahko beremo v romanu.

Bralec zvočne knjige Benjamin Krnetić v radijskem studiu. Foto: SOJ RTV SLO/RTV Slovenija / Adrian Pregelj
Bralec zvočne knjige Benjamin Krnetić v radijskem studiu. Foto: SOJ RTV SLO/RTV Slovenija / Adrian Pregelj

"Osvoboditi se sebe in prisluhniti svoji ljubezni"

Bralec zvočne knjige je Marko iz filma Čefurji raus in Jadran iz predstave Figa v SNG Drama Ljubljana, igralec Benjamin Krnetić: »To je bila moja prva zvočna knjiga. Šlo je za precej meditativno izkušnjo. Dobil sem priložnost izolirati se od samoizolacije in preučevati Jadrana, ki sem ga tako ali tako uprizarjal v Drami. Bili smo zelo majhna ekipa: režiser Alen, tehnica Mirta in jaz v kabini, tako da je šlo za sproščen in intimen proces. Zdi se mi, da sem se na koncu največ naučil o Anji. Mogoče mi je uspelo uloviti zrno tega, za čimer ves čas teka Jadran. Osvoboditi se sebe in prisluhniti svoji ljubezni.«

Režiser zvočne knjige je Alen Jelen, tonska mojstrica pa Mirta Berlan.

Kje lahko spremljate zvočno knjigo Figa

Zvočni knjigi lahko prihodnjih 40 dni prisluhnete tudi vsako jutro zjutraj ob 3.20 v nočnem programu 1. programa Radia Slovenija. Vsak del zvočne knjige je nato 24 ur dosegljiv v arhivu RTV SLO, celotno zvočno knjigo pa bo od 15. aprila mogoče prenesti prek spletne povezave. x