Na fotografiji je Darko Đurić v bazenu. Foto: osebni arhiv
Na fotografiji je Darko Đurić v bazenu. Foto: osebni arhiv

Darko Đurić se lahko pohvali z najvišjimi mesti na največjih tekmovanjih, med drugim je kar dvakratni svetovni prvak, leta 2018 je na evropskem prvenstvu v paraplavanju v Dublinu postal evropski prvak na 50 metrov prosto. Priplaval si je tudi normo za paraolimpijske igre Tokio 2020, ki bi zanj bile že tretje, a so zaradi pandemije koronavirusne bolezni prestavljene na prihodnje leto.

S katerimi težavami se športniki soočate ob epidemiji koronavirusne bolezni?

Zame je največja težava onemogočen trening v bazenu. Stik z vodo je pomemben in nujen, trenutna situacija pa je za plavalce še dodatno neugodna.

Iger v Tokiu letos ne bo, kaj je vaš trenuten športni cilj?

Moj trenutni cilj je, da zadržim ali celo izgubim nekaj telesne mase, ostanem kolikor toliko v fizični formi. Ker v bazenu ne morem trenirati, delam vaje od doma z elastikami, lastno težo in nekaj utežmi. Prav tako hodim na sprehode, da ohranjam vsaj malo kondicije. Preko skypa trikrat tedensko delam s kondicijsko trenerko Teo Košnjek, prav tako sem redno v stiku s trenerjem Emilom Tahirovičem, kateremu poročam moje stanje.

Športniki ste zelo sistemski ljudje, v vaš urejen sistem je nepričakovano vstopil koronavirus, kako to psihološko vpliva na vas?

Zagotovo ni enostavno, ko se ti nek cilj tako odmakne. Na tem področju tudi delam s športnim psihologom.

Kako sicer epidemija vpliva na vaše življenje, kako preživljate dneve?

Tako kot večini se je tudi meni življenje nekoliko zaustavilo. Je pa to nekako tudi pozitivno, saj imam sedaj čas za umiritev in razmislek o nadaljnjih korakih. Poleg nekaj fizičnih aktivnosti trenutno posvečam del časa tudi pisanju diplomske naloge, branju knjig, gledanju filmov in ostalih ubijalcev prekomernega časa.

Na kakšen način bo vsesplošna prekinitev tekmovanj in omejitev treningov vplivala na vašo nadaljnjo športno pot?

Nekako sem se že pripravljal na zaključek plavalne kariere po Tokiu, trenutna preložitev pa je odprla kar nekaj vprašanj. Definitivno se bomo po umiritvi razmer z vsemi vpletenimi stranmi sestali in položili karte na mizo, ali je nadaljevanje moje trenutne športne kariere še smiselno ali ne. Kakršna koli pa bo že končna odločitev, sem vesel in hvaležen za izkušnje, ljudi in priložnosti, ki mi jih je plavanje dalo.