Gostinski lokal. Pri točilnem pultu stojita natakarica in natakar z zaščitnima maskama na obrazu. Foto: BoBo
Gostinski lokal. Pri točilnem pultu stojita natakarica in natakar z zaščitnima maskama na obrazu. Foto: BoBo

V Sloveniji se število okužb
s Covid-19 zmanjšuje.
Ker je vedno manj okuženih,
je vedno manj tudi ukrepov.

Ukrepe predlaga posebna strokovna skupina.
Vlada ukrepe sprejema.
Ukrepe sprejema vsak teden.
Veljajo od ponedeljka do nedelje.

Gostinci lahko strežejo tudi
v notranjosti gostinskih lokalov

Gostinski lokali so bili več mesecev zaprti.

Od 10. maja lahko gostinci strežejo tudi v
notranjosti lokalov.

Upoštevati morajo določene pogoje:
- v lokalu je lahko omejeno število gostov,
- gostje morajo imeti posebno potrdilo.

Potrdilo dokazuje, da so:
- bolezen Covid-19 preboleli ali
- bili cepljeni proti bolezni Covid-19.

Gostje brez potrdila ne smejo sedeti v lokalih.

Terasa lokala. Ob mizah sedijo gostje. Natakar pobira naročila. Foto: BoBo
Terasa lokala. Ob mizah sedijo gostje. Natakar pobira naročila. Foto: BoBo

Gostince zanima,
kdo bo opravljal nadzor nad gosti

Gostinci so ljudje,
ki delajo v gostinskih lokalih.

Gostinci pravijo:
Gostov ne bomo preverjali.
Ustno ali pisno jih bomo obvestili,
da za vstop v lokal potrebujejo potrdilo.

Gostinci tudi pravijo:
Nadzor naj opravlja inšpekcija.

Inšpekcija je posebna služba.
V njej so zaposleni inšpektorji.
Naloga inšpektorjev je,
da preverjajo,
ali vse poteka v skladu z zakoni in veljavnimi ukrepi.