Marjeta Čič, Mojca Pavlin in Jurček Nowakk stojijo drug ob drugem in se smehljajo. Jurček Nowakk v roki drži večji kamen, na katerem je markacija. Foto: inPlaninec
Marjeta Čič, Mojca Pavlin in Jurček Nowakk stojijo drug ob drugem in se smehljajo. Jurček Nowakk v roki drži večji kamen, na katerem je markacija. Foto: inPlaninec

Posebno pozornost so namenili akciji "Gibalno ovirani gore osvajajo 2024" (skrajšano GOGO 2024), ki poteka že šesto leto in obsega kar 16 pohodov. Na dogodku so predstavili nekatere planinke in planince, ki kljub oviranosti z vsakim pohodom premikajo meje mogočega v svojem življenju. Prisotni so bili tudi spremljevalci, torej prostovoljci, ki skrbijo za varnost invalidnih planincev in planink.

Partnerske organizacije akcije GOGO 2024 so: Planinska zveza Slovenije, Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije, Zveza paraplegikov Slovenije, Društvo distrofikov Slovenije in Združenje multiple skleroze Slovenije.

Pomembna sta druženje in telesna aktivnost

V Odboru inPlaninec sodelujejo z veliko različnimi posamezniki in organizacijami. Verjamejo, da so gore dostopne in primerne za vsakogar, ne glede na invalidnost ali druge osebne okoliščine. Kdo vse je inPlaninec? Vsak, ki se pridruži inkluzijskemu pohodu, ne glede na njegovo vlogo na pohodu oziroma invalidnost ali neinvalidnost. Z besedo inPlaninec zajemamo invalide, osebe s posebnimi potrebami in neinvalide, od najmlajših do poznih let. Vsi skupaj tvorijo skupnost inPlaninec. Vloge, v katerih je nekdo lahko inPlaninec, so različne: prostovoljec, spremljevalec, pohodnik, planinec, plezalec.

Stojan Rozman nagovarja občinstvo. Sedi na invalidskem vozičku. Oblečen je v modro majico, na kateri je logotip inPlanincev in nosi očala. Ob njem stoji Jurček Nowakk. Foto: inPlaninec
Stojan Rozman nagovarja občinstvo. Sedi na invalidskem vozičku. Oblečen je v modro majico, na kateri je logotip inPlanincev in nosi očala. Ob njem stoji Jurček Nowakk. Foto: inPlaninec

Letošnji program je predstavil vodja delovne skupine GOGO Stojan Rozman: "V petem letu delovanja delovna skupina z akcijo povezuje humanitarne in organizacije invalidov, v izvedbi pa še druge podporne prostovoljske organizacije, zavode, skupine in posameznike, krasne ambasadorje in parašportnike. Sooblikujemo okolje dostopnega gorništva, delujemo inkluzivno, medgeneracijsko in povezujemo drugačnost."

Prisotne je nagovoril tudi generalni sekretar Društva distrofikov Slovenije Iztok Mrak: "Sodelovanje v projektu Gibalno Ovirani Gore Osvajajo (GOGO) pomeni pomembno nadgradnjo ponudbe aktivnosti za distrofike, ki se zaradi težje gibalne oviranosti sami ne morejo podati v planine. Projekt GOGO je namreč tudi odlična platforma socialnega vključevanja in povezovanja, promocije zdravega načina življenja in hkrati sredstvo ozaveščanje širše javnosti, da smo tudi invalidi aktivni člani družbe."

Iztok Mrak sedi na električnem invalidskem vozičku. Oblečen je v belo majico in črne hlače ter se smehlja. Foto: inPlaninec
Iztok Mrak sedi na električnem invalidskem vozičku. Oblečen je v belo majico in črne hlače ter se smehlja. Foto: inPlaninec

Letos znova na Triglav in prvič v švicarske Alpe

Letos se bodo inPlaninci ponovno podali na vrh Triglava, manjša skupina inPlanincev pa bo prvič šla višje od 4.000 metrov nadmorske višine – na 4.164 metrov visoki zahodni vrh Breithorna, ki leži na meji med Švico in Italijo. Možnosti za organiziran vzpon inPlanincev v osrednjem alpskem masivu, na takšni višini, doslej še bi bilo.

"Najprej smo osvojili Triglav, da smo videli, koliko kdo zmore, da so prostovoljci in inPlaninci dozoreli. Visokogorja ne smemo podcenjevati. Spodbuja nas dejstvo, da je Breithorn razmeroma dostopen, seveda pa brez pripravljenosti, znanja in izkušenj ne gre, zato bomo pohod organizirali za manjšo skupino izkušenih inPlanincev, ki jih bodo ves čas spremljali in varovali spremljevalci prostovoljci," je povedal vodja Odbora inPlaninec Jurček Nowakk.

Pohodi so različno zahtevni, zato so izjemno pomembne tudi priprave nanje. Lani je pod vodstvom inštruktorja alpinizma Janeza Tonija uspešno potekal tečaj športnega plezanja za osebe z okvaro sluha, ki za sporazumevanje uporabljajo slovenski znakovni jezik. "Ideja o tečaju športnega plezanja za osebe z okvaro sluha se je pojavila v odročnem okolju, kjer ni signala mobilnih telefonov in edini vir svetlobe ponoči predstavljajo naglavne svetilke in ogenj sredi prostora s šotori. Tam sem spoznal Simono in Igorja Trudna, ki sta gluha. Začel sem razmišljati, zakaj osebe z okvaro sluha ne plezajo."

To pa ni edina skupina, ki se ukvarja s športnim plezanjem. Tudi otroci iz Centra IRIS se spoznavajo s plezanjem že štiri leta. Otroci z veseljem pridejo na plezališče in uživajo v steni.

Različno zahtevni pohodi

Poleg Triglava in Breithorna se bodo planinci lotili še pohodov po Zasavski planinski poti, Evropski pešpoti in Martinovi poti (Velika evropska kulturna pot sv. Martina Tourskega), ki potekajo po Sloveniji.

Prvi inkluzijski pohod bo že to nedeljo, 14. aprila 2024. Potekal bo v okviru Evropskega tedna mladih pod geslom "Mladinsko delo – aktivni za prihodnost" po evropski pešpoti E12 od Ankarana ali Hrvatinov do Elerjev.
Smisel inkluzijskih pohodov je, da inPlanincem priporočajo ter omogočajo aktiven življenjski slog in čim več telesne dejavnosti. Invalide, ne glede na oviranost, spodbujajo, naj se podajo v naravo in družbo. Pohodi povezujejo invalidske in humanitarne organizacije, krepijo solidarnost, medgeneracijsko sodelovanje in prostovoljstvo ter promovirajo skrb za naravo. Število pohodnikov invalidov in prostovoljcev, ki jih spremljajo in skrbijo za varnost, je iz leta v leto večje. Zato na vsakem od letošnjih pohodov pričakujejo povprečno več kot 120 inPlanincev.

Nekaj deset obiskovalcev, pohodnikov, predstavnikov humanitarnih organizacij, novinarjev in spremljevalcev, ki sedijo v dvorani in ploskajo. Foto: inPlaninec
Nekaj deset obiskovalcev, pohodnikov, predstavnikov humanitarnih organizacij, novinarjev in spremljevalcev, ki sedijo v dvorani in ploskajo. Foto: inPlaninec

Člani odbora InPlaninec so prepričani, da bo akcija Gibalno ovirano gore osvajajo 2024 pomembno prispevala k ozaveščanju o potrebah in željah gibalno oviranih planincev ter jim omogočila nepozabne izkušnje v slovenskih gorah. Ali – kot zapojejo v njihovi himni Odločen korak, ki jo je napisal Miha Jakopin: "Za nas ni nikjer prav nobenih ovir. Je naš odločen korak, cilj lahko doseže vsak."