Branje knjige v brajici – drsenje s prsti po natisnjenem besedilu v brajevi pisavi. Foto: MMC RTV SLO
Branje knjige v brajici – drsenje s prsti po natisnjenem besedilu v brajevi pisavi. Foto: MMC RTV SLO

Da knjižno delo izide sočasno v običajni knjižni obliki in v različicah, prilagojenih za slepe in slabovidne, se zgodi zelo redko. Tokrat je to plod dobrega sodelovanja med Zvezo društev slepih in slabovidnih in založbe Mladinska knjiga.

Z modro ptico nagrajeni mladinski roman, ki ga je aprila izdala Mladinska knjiga, je hkrati izšel tudi v brajevi pisavi in kot zvočna knjiga. Z izidom so praznovali stoletnico Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSS) oziroma organiziranega delovanja najstarejše invalidske organizacije na Slovenskem. Projekt so nameravali predstaviti že spomladi, vendar jim je načrte preprečila epidemija covida-19. Knjiga je v knjigarnah na voljo že od spomladi, natisnjena je bila v 2000 izvodih, od katerih je bilo prodanih že dobrih 1400, kot je povedala urednica mladinskega leposlovja pri MK Alenka Veler.

Zamuda pri prilagajanju knjig za slepe in slabovidne

Dušan Brešar Mlakar iz ZDSSS je uvodoma povedal, da knjige med slepe bralce po navadi prihajajo z enoletno zamudo, tokrat pa so se odločili, da bodo izbrano delo ponatisnili istočasno. K sodelovanju so povabili Simono Semenič z mladinskim delom Skrivno društvo KRVZ. To je tudi prvo delo pisateljice za otroke in mladino. Povezali so se tudi z Mladinsko knjigo oziroma urednico mladinskega leposlovja Alenko Veler, ki je povedala, da je bilo zanjo sodelovanje zanimiva izkušnja, iz katere se je veliko naučila o izdajanju knjig za slepe.

Knjige za slepe in slabovidne bralce običajno izidejo z enoletno zamudo, ker so po besedah Katarine Černe iz ZDSSS odvisni od sredstev z razpisov različnih ministrstev in Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho). Kot je dodal predsednik ZDSSS Matej Žnuderl, letno v brajico pretvorijo manj kot deset odstotkov knjižne produkcije.

Predstavitev mladinskega romana Skrivno društvo KRVZ, nagrajenega z nagrado modra ptica

Dela Simone Semenič, ene najpomembnejših slovenskih sodobnih dramatičark, se pogosto uprizarjajo tako doma kot v tujini. Prejela je številne nagrade in priznanja, med njimi nagrado Prešernovega sklada, tri Grumove nagrade, Šeligovo nagrado in nagrado občinstva na festivalu Teden slovenske drame. Skrivno društvo KRVZ pa je njen prvi roman za otroke.

Simona Semenič v knjigarni Mladinske knjige. Foto: Mladinska knjiga, arhiv MMC RTV SLO
Simona Semenič v knjigarni Mladinske knjige. Foto: Mladinska knjiga, arhiv MMC RTV SLO

Roman je bil nagrajen z nagrado modra ptica, ki jo založba Mladinska knjiga podeljuje za še neobjavljene rokopise. Natečaj poteka bienalno, izmenjujeta se natečaja za roman za odrasle in za mladinski roman. Doslej sta modro ptico za mladinski roman prejeli deli Kot v filmu Vinka Möderndorferja (2013) in Zvezde vabijo Mihe Mazzinija (2016).

Zgodba romana Skrivno društvo KRVZ se začne, ko Črt nekega večera na nebu zagleda skrivnostno senco. Zdi se mu, da vidi zmaja. O nenavadnem doživetju bi rad povedal prijatelju Vidu, a kaj, ko sploh ni priložnosti, saj mu tudi Vid želi sporočiti novico o vznemirljivem odkritju. V rokah njegovih novih prijateljev, Kaja in Ize, se je namreč znašel skrivnostni zemljevid. Otroci se skupaj lotijo raziskovanja in se v hipu znajdejo sredi napete pustolovščine.

Naslovnica knjige Skrivno društvo KRVZ. Foto: Mladinska knjiga
Naslovnica knjige Skrivno društvo KRVZ. Foto: Mladinska knjiga

Obseg knjig v brajici in zvoku

Pretvarjanje v brajico je zelo zamudno, končni izdelek pa je veliko večji od običajne knjige. Roman Skrivno društvo KRVZ v štirih velikih zvezkih obsega kar tri debele mape listov, na obeh straneh potiskanih z brajico. Zamudna je tudi izdaja zvočnih knjig. Zvočna knjiga tega mladinskega romana traja 6 ur in 52 minut. x