Prizor z lanskoletne prireditve Bob leta. Polna dvorana gledalcev, na odru, prepredenem s soji žarometov, stoji voditelj. Foto: TV Slovenija
Prizor z lanskoletne prireditve Bob leta. Polna dvorana gledalcev, na odru, prepredenem s soji žarometov, stoji voditelj. Foto: TV Slovenija

Bob leta je akcija časnika Večer, v kateri od leta 1999 izbirajo po mnenju bralcev časnika in slovenske javnosti najboljše izjave, objavljene v tem časniku v preteklem letu. Časnik v vsakodnevni izdaji objavi bob dneva, po končanem letu pa glas ljudstva odloči o zmagovalcu med desetimi kandidati.

Kandidati se za bob leta 2019 potegujejo z naslednjimi izjavami:
Branko Cestnik, teolog
"Ljudje ne poklekajo več v cerkvi, poklekajo pa pred kislimi kumaricami z znižano ceno na spodnji polici trgovine."

Ddr. Igor Grdina, zgodovinar
"To, da se Ljubljana za nič ne zmeni, je lahko tudi prednost, saj pomeni, da te tudi nihče ne ovira. Maribor je napredoval, kadar se Ljubljana ni zmenila zanj."

Primož Roglič, kolesar
"Kaj ti bodo milijoni, itak boš moral isto početi. Ne glede nanje bom moral enako sesti na kolo, enako bom moker, če bo deževalo. Če gledaš s tega vidika, je denar na stranskem tiru, ko imaš dovolj, da lahko preživiš."

Ninna Kozorog, zdravnica in humanitarka
"Najpomembnejši vzornik je tisti človek, ki nas zvečer gleda iz ogledala, ko si speremo masko dneva."

Dr. Emilija Stojmenova Duh, docentka na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko
"Tako za pametne vasi kot pametna mesta velja, da najprej potrebuješ pametne ljudi, ki pametno sodelujejo."

Dr. Marko Lovec, politolog
"Po Evropi miru povojne generacije, Evropi prostega trga in mobilnosti osemdesetih in devetdesetih let so si milenijci izbrali svojo Evropo. Njihovo sporočilo je preprosto: ne želimo se zadušiti v vaših odpadkih."

Bronja Žakelj, pisateljica
"Ko te je strah, je edina tolažba, ki ti jo lahko nekdo da, ta, da ta strah sprejme, da ga razume, da ga ne tlači nazaj vate. Vse druge floskule ne pomagajo."

Ana Duša, dramaturginja
"Generacije, ki prihajajo, znajo in hočejo govoriti same zase. Iščejo vse kanale, kako biti slišane, in jezne so, če skušamo govoriti v njihovem imenu."

Boštjan Narat, glasbenik in filozof
"Ne razlagajte mi, kaj vse me ogroža, in ne pridigajte mi o koncu civilizacije. Civilizacija sem jaz, dokler sem človek, in ne s tujim strahom okužena pokveka."

Marko Radmilovič, publicist
"Dejstvo je, da je lastništvo nepremičnine v gen Slovenca zapisano močneje, kot je zapisana ljubezen do Triglava, prepira in veseljačenja."

Spet torej prihaja Bob leta, ki informira, komentira, nasmeji in provocira. Kaj je burilo duhove od tiska do spleta, izveste na Bobu leta v soboto, 25. januarja, ob 20. uri na TV SLO 1 in sočasno s tolmačem v slovenski znakovni jezik na TV Maribor. Ponovitev prireditve s tolmačem bo v nedeljo, ob 18.25 prav tako na TV Maribor. x