Na nebu plapola slovenska zastava. Foto: MMC RTV SLO
Na nebu plapola slovenska zastava. Foto: MMC RTV SLO

Slavnostni govornik na proslavi bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Govoru bo sledil umetniški del proslave, ki ga pod naslovom Tvoje srce, moja domovina – Zgodba za drugačno proslavljanje režira Matjaž Pograjc. Predstava je nastala v sodelovanju s Slovenskim mladinskim gledališčem.

Na fotografiji je predsednik RS Slovenija Borut Pahor med govorom na eni od državnih proslav iz prejšnjih let. Foto: BoBo/ MMC RTV SLO
Na fotografiji je predsednik RS Slovenija Borut Pahor med govorom na eni od državnih proslav iz prejšnjih let. Foto: BoBo/ MMC RTV SLO

Režiser o proslavi

»Kaj se zgodi, če se samosvojemu vesolju slovenskega pesnika in dramatika Gregorja Strniše pridružijo profesionalni igralci in ljudje s posebnimi potrebami? Če se ena resničnost preplete z drugo in se zvezde premešajo med seboj. Bomo slišali, kaj nam pripovedujejo, če bodo v programu proslave nastopili tudi uporabniki Centra za usposabljanje delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga, ki imajo zaradi Downovega sindroma, poškodbe glave, avtizma, motenj v duševnem razvoju ali slepote posebne potrebe, četudi niso zliti v nam znano brezhibno podobo z natančno pripravljenimi premiki in besedami?« je zapisal Matjaž Pograjc.
Poeziji Gregorja Strniše, avtorja mnogih ponarodelih besedil iz zlatih časov slovenske popevke, kot so npr. Zemlja pleše, Na vrhu Nebotičnika, Šuštarski most, Leti, leti, lastovka in Orion, je novo glasbeno podobo dal duo Silence, inštrumentalno jo bo izvedel Big Band RTV Slovenija z gostujočimi glasbeniki. Zapeli bomo zgodbo o srčnosti in na glas razmišljali o domovini in življenju, da se namerno oddaljimo od trde resničnosti sveta, saj menimo, da lahko o najbolj subtilnih temah človekovega bivanja spregovorimo le v okolju glasbe in utopične slike o sožitju dveh različnih svetov, kjer so meje med »drugačnimi« in »normalnimi« zabrisane, kjer vlada iskreno veselje do ustvarjanja in kjer je končni produkt proslavljanje, ki pomeni tudi velik korak naprej pri zagotavljanju enakih možnosti za ljudi s posebnimi potrebami, ki bodo skupaj s profesionalnimi igralci in njihovo nevsiljivo, a zanesljivo podporo, poustvarili svet magičnega, ki je tako daleč od prazno popolnega pop sveta, kjer je vse zlikano, pospravljeno in poškrobljeno. Takole pravi eden od igralcev: »Kar malo čudno je, da invalidi nastopamo v pravi predstavi. Mogoče pa enkrat to ne bo več čudno.«

Ustvarjalci državne proslave Tvoje srce, moja domovina – Zgodba za drugačno proslavljanje

Uporabnikom Centra za usposabljanje, delo in varstvo CUDV Dolfke Boštjančič Draga Atifi Đaferović, Urški Gorše, Borku Horvatu, Sabini Hudorovac, Tinetu Jorgačevskemu, Tatjani Konte, Zdravku Kosiču, Andreji Lazar, Blažu Pirmanu, Evi Pirnat, Petru Prokofjevu in Evi Troha se bodo poleg Big Banda RTV Slovenija na odru pridružili tudi Boris Benko ter igralci Željko Hrs, Nika Ivančić, Klara Kastelec, Janja Majzelj, Jurica Marčec, Maruša Oblak, Ivan Peternelj in Blaž Šef. Koreografija je delo Branka Potočana, kostumografija Neli Štrukelj, video animacije je oblikoval Luka Dekleva, filme Urška Žnidaršič, Matjaž Pograjc in ekipa Friendly Production.

Prireditev lahko v neposrednem prenosu spremljate na 1. programu Televizije in 1. programu Radia Slovenija, s tolmačem v slovenski znakovni jezik pa na 3. programu TV Slovenija.

Slavnostna seja DZ

Danes bo v Državnem zboru tudi slavnostna seja ob dnevu samostojnosti in enotnost. S tolmačem v slovenski znakovni jezik si jo lahko ogledate v ponovitvi ob 22. uri na 3. programu TV Slovenija.