Slovenska zastava, spodaj napis
Slovenska zastava, spodaj napis "Slovenija in NAto, 20 let/ 20 years". Za slovensko zastavo zastava zveze Nato, pod njo napis "NATO, OTAN, 75 let, years". Foto: TV Slovenija

Slovesnost povezuje zgodba o 29. marcu, dnevu, ki je v različnih obdobjih zaznamoval Slovenijo. Pred 150 leti, 29. marca 1874, se je rodil general Rudolf Maister. Skupščina Republike Slovenije je 29. marca 1990 sedmo kitico pesmi Zdravljica sprejela kot himno Republike Slovenije. Leta 2004 je Slovenija v Washingtonu slovesno deponirala ratifikacijske listine Severnoatlantske pogodbe in tako vstopila v zvezo Nato. Skupaj s še šestimi državam - Bolgarijo, Estonijo, Latvijo, Litvo, Romunijo ter Slovaško - je postala del največje širitve v zgodovini zavezništva.

Slavnostna govornica na proslavi bo predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.

Govoru bo sledil umetniški del proslave. Zbrane bo v dogodek uvedla pesem Kako lep je ta svet v izvedbi Mešanega mladinskega pevskega zbora Veter in Big banda Orkestra Slovenske vojske pod vodstvom dirigenta Rudolfa Strnada. Glasbeni program dogodka je zasnovan na duetih. Kulturno-umetniške točke bodo sledile sklopom videovsebin, ki se nanašajo na čas pred vstopom v Nato, na vstop v Nato in na obdobje po vstopu v Nato. Duete bodo sestavljali Irena Yebuah Tiran in Jure Počkaj, Nina Strnad in Gregor Ravnik ter Helena Blagne in Rudolf Gas. Režiserka slovesnosti je Anja Rebek.

V četrtek, 28. marca, ob 21.30, TV SLO 2. Zvočni opis na dodatnem zvočnem kanalu. Podnapisi na Teletekstu stran 772. Posnetek s tolmačem sočasno na TV Maribor.

Pozneje bo posnetek državne proslave ob obletnici vstopa v zvezo Nato na voljo za ogled tudi v spletnem arhivu na strani Dostopno.si.