Spomenik Franceta Prešerna na Prešernovem trgu v Ljubljani. Foto: BoBo
Spomenik Franceta Prešerna na Prešernovem trgu v Ljubljani. Foto: BoBo

V času, ki sta ga zaznamovali epidemija covida-19 in negotovost, ki jo razmere prinašajo, želi državna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku z naslovom Up budi! pokazati, da sta človeška ustvarjalnost in kultura tisto, na kar se lahko naslonimo v času preizkušnje. Skozi filmsko govorico in s programom, ki so ga sooblikovali tudi nekateri dosedanji nagrajenci, bomo počastili prejemnike nagrad Prešernovega sklada ter Prešernova nagrajenca za leto 2021.

Letošnji nagrajenci

Prešernovi nagradi v letu 2021 prejmeta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič, nagrajenci Prešernovega sklada pa so Brane Senegačnik za pesniško zbirko Pogovori z nikomer, violinistka Lana Trotovšek in gledališki režiser Tomi Janežič za dosežke v zadnjih treh letih, Matjaž Ivanišin za režijo in scenarij igranega celovečernega filma Oroslan, slikar Sandi (Aleksander) Červek za razstavo 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj ter arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc za projekta Materinski dom v Ljubljani in Poslovna stavba Term Čatež.

Proslava v času epidemije Covid-19

Letošnja proslava bo posebna v tem, da je bila zaradi situacije s covidom-19 v celoti posneta vnaprej. Proslava je bila posneta deloma v Narodni galeriji, deloma na različnih mestih v Ljubljani ter v življenjskih okoljih letošnjih nagrajencev, ki bodo predstavljeni s filmskimi portreti.

Vabljeni k spremljanju proslave na TV Slovenija

Prenos letošnje proslave ob slovenskem kulturnem bo ob 20. uri na TV SLO 1. Proslava bo sočasno tolmačena v slovenski znakovni jezik in predvajana na TV MB, v živo bo tudi podnaslovljena. Prav tako v živo bo tudi zvočno opisana, zvočni opis pa dostopen na dodatnem zvočnem kanalu. Zvočni opisovalec proslave je Miha Zor.