Fotografija občinstva v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z ene od proslav ob kulturnem prazniku iz prejšnjih let. Foto: BoBo
Fotografija občinstva v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z ene od proslav ob kulturnem prazniku iz prejšnjih let. Foto: BoBo

Iskanje novih poti in novega smisla skozi reinterpretacijo Prešernove Zdravljice. »Kam?« bo glavno vodilo letošnje državne proslave ob slovenskem kulturnem prazniku s slovesno podelitvijo Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Proslavo bo režiral Vito Taufer, slavnostna govornica bo nova predsednica Upravnega odbora Prešernovega sklada Ira Ratej, prireditev bo povezoval Tadej Toš, v spremljevalnem programu pa bodo nastopili Magnifico, Schatzi, Iztok Mlakar, Urška Arlič Gololičič, Vasko Atanasovski, Matej Puc in Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija.

Prenos proslave bo zvočno opisan, tolmačen v slovenski znakovni jezik in podnaslovljen

V televizijskem prenosu, ki ga bomo v živo iz Cankarjevega doma predvajali na TV SLO 1 ob 20. uri, in ga bo režiral Slavko Hren, bodo tudi slepi in slabovidni gledalke in gledalci lahko prvič spremljali državno proslavo z zvočnim opisom v neposrednem prenosu. Zvočni opis bo dostopen na dodatnem zvočnem kanalu. V živo bo televizijski prenos proslave za slepe in slabovidne gledalce opisoval Miha Zor.
Gluhi gledalci in gledalke bodo proslavo s tolmačem v slovenski znakovni jezik lahko sočasno spremljali na TV SLO 3.
Oddaja pa bo tudi v živo podnaslovljenja, podnapisi pa dostopni na Teletekstu na strani 771.
Posnetek državne proslave pa bo seveda pozneje na voljo na ogled tudi v spletnem arhivu 4D, v posameznih tehnikah dostopnosti pa na spletni strani www.dostopno.si v ustreznih rubrikah:
posnetek proslave z zvočnim opisom v https://www.rtvslo.si/dostopno/zvocni-opis;
posnetek proslave s tolmačem v SZJ v https://www.rtvslo.si/dostopno/znakovni-jezik;
podnaslovljen posnetek proslave pa v https://www.rtvslo.si/dostopno/podnapisi.

Vabljeni!