Na RTV Slovenija si prizadevamo, da so naši programi dostopni tudi za uporabnike, ki za kakovostno spremljanje vsebin potrebujejo posebne prilagoditve. Zato omogočamo posebne tehnike za prilagoditev in si prizadevamo za uvajanje novih tehnologij, ki bodo v bodoče še izboljšale uporabnikovo izkušnjo. Posebne prilagoditve potrebujejo predvsem osebe z okvaro vida ali sluha, osebe z motnjami branja in starejši gledalci.

Kaj je zvočni opis?

Zvočni opis, imenovan tudi opis slike ali vizualni opis, je posebna tehnika, namenjena predvsem slepim in slabovidnim uporabnikom vizualnih medijev in tudi drugim osebam, ki imajo težave pri branju podnapisov oziroma težko zaznavajo dogajanje v sliki. Pripovedovalec, imenovan zvočni opisovalec, med premori v dialogih oziroma med prazninami v originalnem zvoku opisuje, kaj se dogaja na zaslonu. Pravimo, da prevaja sliko v besedo. Tehnika zvočnega opisovanja slepim in slabovidnim omogoča nemoteno spremljanje filma ali oddaje, saj opisuje dogajanje v sliki, ki ga slepi in slabovidni ne zaznavajo oziroma ga zaznavajo okrnjeno. Z zvočnim opisom je mogoče opisati tista avdiovizualna dela, ki nimajo neprekinjenega teksta oziroma naracije, to pomeni, da imajo dovolj prekinitev, v katere je mogoče vstaviti opis dogajanja v sliki.

Katere vsebine so opremljene z zvočnimi opisi?

Z zvočnimi opisi so opremljene oddaje lastne produkcije, za katere imamo vse avtorske pravice. To so izbrane dokumentarne in igrane oddaje ter tudi nekatere mladinske in izobraževalne oddaje, ki nastajajo v uredništvih TV Slovenija. Zvočne opise pripravljajo izkušeni zvočni opisovalci, ki jih tudi interpretirajo.

Na katerih programih je mogoče vključiti dodatni zvočni kanal?

TV Slovenija zagotavlja dodatni zvočni kanal na programih SLO 1 HD, SLO 2 HD, TV SLO 3 in to tako na DVB-T mreži kot na spletu (MMC). Prav tako ga posredujemo vsem ponudnikom kabelskih in IP sistemov, da ga lahko posredujejo gledalcem.

Kako dostopamo do vsebin z zvočnimi opisi?

Zvočnim opisom izbranih oddaj lahko prisluhnete na dodatnem zvočnem kanalu, ki si ga nastavite v jezikovnem meniju svojega sprejemnika TV signala. Zvočni opis se vam bo nato pri tako opremljenih oddajah vklopil samodejno.

Nastavitev dodatnega zvočnega kanala je odvisna od sprejemnega aparata, operaterja, preko katerega se prejema signal TV Slovenija, ter od vrste signala.

Če pri vklopu dodatnega zvočnega kanala naletite na težave, nam lahko pišete na naslov: dostopno@rtvslo.si.

Oddaje so po predvajanju shranjene tudi v spletnem arhivu RTV365, najhitreje pa do njih dostopate prek portala www.dostopno.si. Oddaje z zvočnim opisom so shranjene v rubriki ZVOČNI OPIS.

VKLOP: PRIZEMNA TELEVIZIJA DVB-T

Pri DVB-T (prizemeljski sprejem) se dodatni zvočni kanal izbere v jezikovnem meniju sprejemne naprave (TV sprejemnik, SET-TOP box, računalnik). TV Slovenija dodatni zvočni kanal, na katerem so predvajani zvočni podnapisi in zvočni opisi, oddaja pod oznako FINŠČINA (na nekaterih sprejemnikih SUOMI). Če želite poslušati zvočne podnapise in zvočne opise, si morate v svojih sprejemnih napravah kot osnovni jezik vklopiti jezik FINŠČINA.

VKLOP: KABELSKI IN IPTV OPERATERJI

Pri kabelskih in IPTV ponudnikih je nastavitev odvisna od sprejemne naprave (set-top boxa), kjer je lahko zvok označen kot FINŠČINA ali pa kot zvok za slepe in slabovidne.
Za nastavitve sprejemnih naprav (STB oz. set-top boxov) kabelskih in IP operaterjev sledite navodilom na njihovih spletnih straneh.

OPOZORILO!
Če storitve zvočnih podnapisov in opisov ne potrebujete, si storitev izklopite, tako da za osnovni jezik v jezikovnem meniju izberete SLOVENŠČINA.