Na RTV Slovenija si prizadevamo, da so naši programi dostopni tudi za uporabnike, ki potrebujejo posebne prilagoditve za kakovostno spremljanje vsebin. Zato omogočamo posebne tehnike za prilagoditev in intenzivno delamo na uvajanju novih tehnologij, ki bodo v bodoče še izboljšale uporabnikovo izkušnjo. Posebne prilagoditve potrebujejo predvsem osebe z okvaro vida ali sluha, osebe z motnjami branja, starejši in nekateri drugi.

Kaj so zvočni podnapisi?

Zvočni podnapisi omogočajo sledenje tujejezičnim delom programa, saj so podnapisi v sliki slepim in slabovidnim ter osebam, ki ne zmorejo podnapisov prebrati, nedostopni. Podnapise v sliki bere govorna sinteza in so dostopni na dodatnem zvočnem kanalu.

Katere vsebine so opremljene z zvočnimi podnapisi?

Z zvočnimi podnapisi so trenutno opremljeni tujejezični deli dnevnoinformativnih oddaj (Poročila, Prvi dnevnik, Poročila ob petih, Dnevnik in Odmevi, Studio 3 in nekatere druge). Z zvočnimi podnapisi opisi lahko spremljate tudi nekatere dokumentarne oddaje.

Na katerih programih je mogoče vključiti dodatni zvočni kanal?

TV Slovenija zagotavlja dodatni zvočni kanal na programih SLO 1 HD, SLO 2 HD, TV SLO 3 in to tako na DVB-T mreži kot na spletu (MMC). Prav tako ga posredujemo vsem ponudnikom kabelskih in IP sistemov, da ga lahko posredujejo gledalcem.

Kako lahko dostopamo do vsebin z zvočnimi podnapisi?

Z vklopom dodatnega zvočnega kanala na vaših sprejemnikih. Nastavitev dodatnega zvočnega kanala je odvisna od sprejemnega aparata, operaterja, preko katerega se prejema signal TV Slovenija, ter od vrste signala.

Če pri vklopu dodatnega zvočnega kanala naletite na težave, nam lahko pišete na naslov: dostopno@rtvslo.si.

Oddaje so po predvajanju shranjene tudi v spletnem arhivu RTV365, najhitreje pa do njih dostopate prek portala www.dostopno.si.

Oddaje z zvočni podnapisi so shranjene v posebni rubriki ZVOČNI PODNAPISI.

VKLOP: PRIZEMNA TELEVIZIJA DVB-T

Pri DVB-T (prizemeljski sprejem) se dodatni zvočni kanal izbere v jezikovnem meniju sprejemne naprave (TV sprejemnik, SET-TOP box, računalnik). TV Slovenija dodatni zvočni kanal, na katerem so predvajani zvočni podnapisi in zvočni opisi, oddaja pod oznako FINŠČINA (na nekaterih sprejemnikih SUOMI). Če želite poslušati zvočne podnapise in zvočne opise, si morate v svojih sprejemnih napravah kot osnovni jezik vklopiti jezik FINŠČINA.

OPOZORILO!

Če storitve zvočnih podnapisov in opisov ne potrebujete, si storitev izklopite, tako da za osnovni jezik v jezikovnem meniju izberete SLOVENŠČINA.

VKLOP: KABELSKI IN IPTV OPERATERJI

Pri kabelskih in IPTV ponudnikih je nastavitev odvisna od sprejemne naprave (set-top boxa), kjer je lahko zvok označen kot FINŠČINA ali pa kot zvok za slepe in slabovidne.

Za nastavitve sprejemnih naprav (STB oz. set-top boxov) kabelskih in IP operaterjev sledite navodilom na njihovih spletnih straneh.