Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Poglobljeno - Arhiv

Intervju "Materinski dan je zame dan osebne zmage in izpopolnitve"

25.3.2023

Nina Wabra Jakič je izjemna ženska, ki navdihuje s svojo življenjsko energijo. Po prometni nesreči je končala na invalidskem vozičku in se kar dvakrat spoprijela z rakom. Vmes je postala mama danes 7-letnega Lea, ki ji ga je, kot pravi, poslalo vesolje.

Članki "Osebe z Downovim sindromom moramo upoštevati kot enakopravne državljane"

20.3.2023

Ob svetovnem dnevu Downovega sindroma smo se pogovarjali s predsednico društva Downov sindrom, dr. Valerijo Bužan.

Članki "Če čakaš, da bo nekdo drug naredil zdravilo za tako bolezen, lahko čakaš neskončno dolgo"

16.3.2023

Razvoj znanosti skokovito napreduje in zdaj lahko otrokom z nekaterimi genskimi boleznimi, ki so bile še nedavno usodne, pomagamo, da živijo (skoraj) običajno življenje. "Čudežno" zdravilo so genske terapije, a razvoj teh je drag in dolgotrajen.

Dostopno "Pozivam odločevalce, naj pridejo in se za en dan postavijo v našo kožo"

9.3.2023

Zakonca Barbara in Rene Hajnc sta starša treh otrok. Najmlajši Blaž je zdrav otrok, dvojčka Jan in Nik pa sta se rodila s cerebralno paralizo. Zanju 24 ur na dan skrbita starša, ki ne razumeta, zakaj jima država ne omogoči pomoči tretje osebe.

Dostopno "Nikogar ne zanima, kako zmorem"

8.3.2023

Helena Potočnik je samohranilka. Njena devetletna otroka imata težko obliko avtizma in sta popolnoma odvisna od njene pomoči. Država namreč za otroke s posebnimi potrebami do 18. leta, kljub večletnim pozivom izgorelih staršev, ne omogoča pomočnika.

Živeti z redko boleznijo, za katero ni zdravila

Poglobljeno Živeti z redko boleznijo, za katero ni zdravila

28.2.2023

12-letni Bor je eden od treh otrok v Sloveniji z gensko napako na kromosomu 8p. Ko so zdravniki pri njem odkrili to izjemno redko bolezen, v svetu je znanih zgolj 350 primerov, je bil Bor edini otrok v Sloveniji s tako diagnozo.

Poglobljeno "Še vedno sem del športnega dogajanja v športu invalidov in tako bo za zdaj tudi ostalo"

20.2.2023

Janez Hudej, nekdanji vrhunski parašportnik, organizator in prostovoljec, je 11. februarja prejel Bloudkovo plaketo za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa.

Poglobljeno "Ves svet je teater in vendar teater ni konec sveta"

9.2.2023

Simon Šerbinek je gledališki in televizijski igralec ter (gledališki) lektor. V predstavi z naslovom Kriplov zagovor na izviren način prikazuje svojo avtobiografsko zgodbo o rehabilitaciji in vključevanju invalidov v družbo.

Poglobljeno "Ta dosežek je zgodovinski in nanj sem zelo ponosen"

6.2.2023

Pred enim tednom se je končalo prvo odprto prvenstvo Avstralije za gluhe in naglušne teniške igralce. Na njem je Marino Kegl osvojil odlično 2. mesto.

Poglobljeno "Z osebno asistenco je življenje precej preprostejše"

30.1.2023

Marja Koren je dokaz, da lahko tudi gibalno ovirani posamezniki živijo polno življenje. S pomočjo električnega vozička, osebne asistence, predvsem pa miselnosti, da so vse ovire v glavi, potuje po svetu, pleše in celo skače s padalom.

Poglobljeno "Dobim smisel življenja, ko vidim, da sem nekomu pomagal"

26.1.2023

Primož Kirn je že več kot 20 let kondicijski trener, trener oseb z oviranostmi, izobražuje pa se tudi za nevrotrenerja. Prepričan je, da nevrotreningi gibalno oviranim povečajo kakovost življenja, in si želi, da bi bili dostopni vsem.

Kako v brajici zapisujemo note ali kemijske formule?

Poglobljeno Kako v brajici zapisujemo note ali kemijske formule?

20.1.2023

Pogovarjali smo se z Matejo Jenčič, predsednico Komisije za slovensko brajico, Nevo Laščak, učiteljico glasbe na Centru IRIS, in Nino Žuman, profesorico kemije na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer.

Poglobljeno "Že majhen kupček snega na poti predstavlja nepremagljivo oviro"

19.1.2023

Kolesa invalidskih vozičkov niso prilagojena za zasnežen teren, zato praviloma po snegu osebe, ki uporabljajo invalidski voziček, ne pridejo daleč, prek nanosov ali kupov snega, ki nastanejo na robu pločnika po pluženju cest, pa sploh ne morejo.

Kaj bo z mojim otrokom, ko mene več ne bo?

Poglobljeno Kaj bo z mojim otrokom, ko mene več ne bo?

18.1.2023

Starši odraslih otrok s posebnimi potrebami, ki več ne zmorejo skrbeti zanje v domači oskrbi, so pričakovali, da bo projekt deinstitucionalizacije tudi za njihove otroke priložnost za osamosvojitev. A kot kaže, za njih v bivalnih enotah ni prostora.

Dostopnost za invalide na Filozofski fakulteti

Poglobljeno Dostopnost za invalide na Filozofski fakulteti

16.1.2023

Vedno več mladih invalidov se odloča za vpis na študij. Predpogoj za uspešno vključevanje študentov invalidov v študijske procese v študijske procese pa so dostopne fakultete, ki imajo v notranjosti zgradb ustrezno prilagojene prostore.

Poglobljeno "Zmaga v Berlinu je potrditev, da smo na pravi poti in da delamo dobro"

5.1.2023

Športno leto 2023 Dejana Fabčiča bodo zaznamovale tekme evropskega in svetovnega prvenstva, ki bodo pomembne tudi za doseganje kvot za paraolimpijske igre leta 2024 v Parizu.

Sedanjost in prihodnost bioničnih protez

Poglobljeno Sedanjost in prihodnost bioničnih protez

27.12.2022

Glavna značilnost bioničnih protez je ta, da vzpostavijo povezavo med fizičnim ostankom npr. roke in elektronsko napravo, ki ne zagotavlja le nadzora proteze, temveč tudi natančno povratno informacijo.

Poglobljeno "Minuta, ki ti obrne na glavo ves svet"

22.12.2022

Po podatkih policije se število prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola v decembru poveča v povprečju za 30 odstotkov. Agencija za varnost prometa opozarja, da se lahko vožnja pod vplivom alkohola konča s smrtnim izidom.

Poglobljeno "Precenil sem hitrost, razmere in svoje sposobnosti"

20.12.2022

Smučanje sodi med bolj nevarne športe. Število poškodb na smučiščih se iz leta v leto zmanjšuje, kljub temu pa se še vedno dogajajo tudi hujše nesreče, ki so največkrat posledica prevelike hitrosti, opozarjajo strokovnjaki.

Gluhi begunci brez tolmača

Poglobljeno Gluhi begunci brez tolmača "ujeti" v azilnem domu

17.12.2022

V azilnem domu v Logatcu že od marca bivajo štiri gluhe osebe, ki se sporazumevajo s pomočjo znakovnega jezika. Kot pravijo, je komunikacija brez tolmača močno otežena, prav tako si brez pomoči tolmača ne morejo poiskati primernejšega bivališča.

Stran 1 od 3
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov