Naslovnica risoromana Supergluhica. Foto: Založba Morfem
Naslovnica risoromana Supergluhica. Foto: Založba Morfem

Supergluhica je avtobiografski grafični roman, ki pripoveduje o avtoričini izkušnji z izgubo sluha v otroštvu. Knjiga raziskuje teme identitete, sprejemanja in prijateljstva ter je postala zelo priljubljena, osvojila pa je tudi številne nagrade, vključno z Eisnerjevo nagrado in Newberyjevim priznanjem. Cece Bell uporablja preprost, a zelo izrazit ilustracijski slog, ki uspešno vključuje čustva in humor. Njena sposobnost kombiniranja preprostega sloga z globokimi in resnimi temami naredi njena dela dostopna širokemu občinstvu. Poleg Supergluhice je Cece Bell napisala in ilustrirala še več drugih knjig za otroke, kot so serija "Sock Monkey" in "Rabbit & Robot: The Sleepover". Njeno delo je znano po kreativnosti in edinstvenem pristopu, pogosto raziskuje nenavadna prijateljstva in avanture.

Risoroman Supergluhica se je dotaknil src številnih bralcev z iskrenim prikazom vaših izkušenj z odraščanjem z izgubo sluha. Kaj vas je spodbudilo, da ste svojo zgodbo delili v takšni obliki?

To je odlično vprašanje. K pisanju zgodbe me je zelo spodbudilo to, da sem potrebovala veliko, veliko časa, da sem sprejela dejstvo, da sem gluha oseba. Verjetno ste v knjigi opazili, da sem se rodila kot slišeča, nato pa sem pri približno štirih letih in pol zbolela in izgubila sluh. Mislim, da se zaradi zgodnjih izkušenj sluha kasneje nisem mogla videti kot gluho osebo. Takšno razmišljanje me je oviralo, saj ljudem nisem hotela povedati, da imam težave s sluhom. Nekako sem se tega sramovala. Toda bila sem razočarana nad sabo, ker nisem znala biti iskrena glede tega, zato sem si mislila: če napišem knjigo o tem, bodo vsi vedeli, da sem gluha, in tako mi ne bo treba govoriti o tem. To bo kot vizitka: knjiga, na kateri bo pisalo: "Sem gluha. Zdaj lahko o tem berete." Tako je bilo ustvarjanje knjige zame način, da sem sprejela samo sebe, in to je bilo skoraj kot terapija, in zelo sem vesela, da sem to naredila. Bila sem razočarana nad sabo, ker nisem znala odkrito govoriti o tem, da sem gluha oseba. In najboljši način, da o tem spregovorim, je bil, da o tem pišem.

Cece Bell s psom. Foto: Osebni arhiv
Cece Bell s psom. Foto: Osebni arhiv

V nasprotju z dejstvom, da ste težko sprejeli, da ste postali gluhi, v Supergluhici uporabljate lik superjunakinje, da bi se spopadli z izzivi, ki jih je prinesla vaša izguba sluha. Ali lahko podrobneje opišete, kako vam je ta metaforični pristop pomagal pri raziskovanju in izražanju vaših izkušenj?

Veliko otrok me sprašuje, ali si res predstavljam sebe kot superjunakinjo. Resnica je, da si tega nisem ravno predstavljala na takšen način. Sem si pa veliko domišljala o besedah, ki bi jih rada izrekla v težkih trenutkih, ali o stvareh, ki bi jih rada naredila v teh težkih trenutkih. Kot ste verjetno opazili v knjigi, sem zelo nekonfliktna. Kot otrok sem se zelo težko postavila zase. Zato sem imela fantazije o tem, kaj bi rekla, če bi bila močnejša oseba. Zaradi slušnega aparata Phonic Ear, ki sem ga imela, sem se zelo zavedala, da imam "super sluh", ki ga nima nihče drug. To je bila majhna skrivnost, ki sem jo imela samo zase, in ta skrivnost je na neki način vplivala na te fantazije.

Ko govoriva o tehnologijah: Phonic Ear in slušne aparate, ki so bili zelo pomembni, ste že omenili. Kako so te naprave oblikovale vašo identiteto in vplivale na vaše razumevanje gluhote? V vaši knjigi imajo res pomembno vlogo.

Vsekakor, vsekakor. Dobra stran naprave Phonic Ear je bila, da sem lahko slišala učiteljico, kjer koli v razredu je bila, in ena od velikih prednosti tega je bila, da nisem nikoli preslišala ničesar, kar je rekla. Mislim pa, da so moji sošolci verjetno preslišali kakšno reč, ki jo je povedala učiteljica. Uporaba naprave Phonic Ear mi je omogočila, da sem imela občutek, kot da bi učitelj sedel tik ob meni in mi ves čas govoril v uho. Tako sem postala res izjemna učenka. Prizadevala sem si za odlične ocene, in ker nisem nikoli ničesar preslišala, sem se imela za izjemno pametno osebo, ali pa sem vsaj mislila, da sem, in to je bil zame odličen način, da sem na neki način kompenzirala za svojo gluhoto.

Po drugi strani pa je bil zaradi velikosti in vrvic celoten slušni aparat zelo viden. Bila sem zelo, zelo nesamozavestna. Kot sem že povedala, leta in leta nisem želel govoriti o tem, da sem gluha oseba, zato me je takšna vidnost, ki je pritegnila pozornost, zelo motila. To je bila slaba stran naprave Phonic Ear. Njen zunanji del je bil grozen, zvočni del pa je bil odličen.

K moji zmedi pa je v resnici močno pripomogla tudi prav ta tehnologija. Z napravo Phonic Ear sem imela odličen sluh. Toda brez njega in brez slušnih aparatov sem bila zagotovo gluha oseba. To je še povečalo mojo zmedenost: Kaj sem? Ali sem slišeča oseba? Ali sem gluha oseba? Sem oseba, ki lahko sliši vse na svetu? Naprava Phonic Ear je bila veliko različnih stvari, vendar sem bila na koncu koncev vesela, da sem jo lahko uporabljala.

Naprava Phonic Ear v knjigi Supergluhica predstavlja nekakšen most med vami in vašimi prijatelji. Sprva ste se bali, kako bodo zaradi njega gledali na vas, a z razvojem zgodbe postane ta naprava pomembna za sklepanje prijateljstev. Ne le, da ti pomaga slišati učitelja, ampak ima tudi pozitiven družbeni vpliv, kajne?

Vsekakor imate glede tega prav. Ko sem bila manj sramežljiva in sem začela posojati slušni aparat tudi drugim otrokom, mi je to res pomagalo najti prijatelje. Otroci se vedno zanimajo za tehnologijo in zagotovo so se zanimali za napravo Phonic Ear. Ko sem začela deliti te "supermoči", sem se s sošolci lažje pogovarjala o svoji gluhoti in se na čuden način celo zabavala ob njej.

Prijateljstvo je ena od osrednjih tem vaše knjige. S prijatelji imate različne odnose in skozi dobršen del knjige iščete prijatelja, ki bi vas sprejel. Kako so vaše izkušnje s prijateljstvi oblikovale pripoved knjige in prikaz vaše gluhote? Na koncu knjige ste vključili fotografije resničnih oseb iz svojega življenja, kar kaže na neposredno povezavo med vašimi izkušnjami iz otroštva in samo zgodbo.

Prijateljstvo je bilo vsekakor zelo pomemben del zgodbe. Osebe, ki so prikazane v knjigi, temeljijo na resničnih osebah. V knjigi na primer nisem spremenila imena svoje najboljše prijateljice Marthe, sem pa spremenila imena nekaterih drugih prijateljev v knjigi, ker njihove upodobitve niso bile tako natančne. Ti arhetipi predstavljajo različne vrste prijateljev, ki sem jih imela v življenju. Prva težavna prijateljica, ki sem jo dobila po selitvi v novo mesto, je bila zelo ukazovalna, vendar je moja izguba sluha ni zanimala. Ta nezainteresiranost me je pritegnila, ker nisem želela, da bi bil moj sluh pomemben. Druga prijateljica je bila njeno nasprotje: pretirano je izgovarjala besede in se preveč trudila, da bi mi bila v pomoč, zaradi česar je moja gluhota postala velik problem. Martha pa predstavlja najboljše iz obeh svetov: všeč sem ji bila takšna, kot sem, spoštovala je mojo izgubo sluha, vendar zanjo sploh ni bila tako pomembna.

Še danes iščem ljudi, kot je Martha, ki me obravnavajo enako, ko ugotovijo, da sem gluha, a se obenem prilagodijo, ne da bi jim to predstavljalo prevelik problem. Knjiga je nekako podobna zgodbi o Zlatolaski, ki najde prijatelja, ki je "ravno pravšnji", in prek teh arhetipov otrokom razložim, kako biti dober prijatelj osebi z oviranostjo.

Dve strani iz risoromana Supergluhica. Foto: Založba Morfem
Dve strani iz risoromana Supergluhica. Foto: Založba Morfem

Predstavljanje invalidnosti v literaturi je pogosto precej stereotipno. Kako ste uspeli ujeti pristnost in nianse življenja pri prikazovanju svojega osebnega potovanja z gluhoto?

Želela sem se izogniti temu, da bi bila zgodba solzava in preveč dramatična, saj to v knjigah in filmih zares sovražim. Pisanje na podlagi lastnih izkušenj mi je pravzaprav predstavljalo največjo oporo. Še tako obsežno raziskovanje slišeče osebe ne more v popolnosti dojeti prirojenega razumevanja občutka gluhote. Humor ima v moji zgodbi veliko vlogo, saj ima invalidnost tudi smešne vidike. Na primer nesporazumi zaradi branja z ustnic: nekdo lahko nekaj reče, jaz pa si to razlagam drugače in način, kako si to razlagam, je zelo smešen. Takšni smešni majhni trenutki ohranjajo zgodbo človeško in opominjajo bralce, da sem običajen človek. Mislim, da se včasih zgodi, da ljudje, ki niso invalidi, postavijo invalida na nekakšen piedestal in domnevajo, da ima invalid najbolj zlato srce ali kaj podobnega. Včasih se zdi, da neinvalidi ne verjamejo, da imamo lahko invalidi čustva, kot sta jeza in ljubosumje, da smo lahko neprijazni do drugih in podobno. Veliko filmov in knjig prikazuje invalide kot nekakšne svetnike. Od tega sem se želela odmakniti.

Vaša knjiga združuje humor in toplino z resnimi temami, kot so temne plati prijateljstva in izguba sluha. Kako vam je uspelo doseči to ravnovesje?

Format risoromana sam mi je pomagal uravnotežiti te elemente. Preproste risbe in otroške barve pritegnejo bralce, medtem ko prikupni zajčji liki in pripoved, ki se vrti med težkimi trenutki in fantazijami o superjunakih, ohranjajo zgodbo v pogonu. Fantazije pomagajo meni in bralcem, da lažje predelamo težke situacije, ki jih doživlja moj lik. Fantazije pomagajo "resničnemu meni", da postanem močnejša in bolj zadovoljna s svojo izgubo sluha, zgodba pa odraža ta napredek.

Vaša knjiga je zanimiva za bralce z oviranostjo in brez nje, saj obravnava univerzalne teme o občutku drugačnosti in sklepanju prijateljstev. Kako menite, da vaša knjiga premošča vrzel med različnimi občinstvi ter spodbuja empatijo in razumevanje?

Gluhota sama po sebi prinaša občutke osamljenosti: če ne moreš slišati, kaj se dogaja, si velikokrat zapostavljen. Toda vsak otrok se kdaj počuti osamljenega in drugačnega, zato mislim, da je osamljenost mojega lika blizu vsakemu otroku. Govorni in miselni baloni v risoromanu, ki so pogosto zapolnjeni z blebetanjem ali preprosto brez besed, omogočajo otrokom, da med branjem knjige izkusijo, kako bi bilo, če bi slišali blebetanje ali sploh ne bi slišali nobenega zvoka. To jim pomaga, da se počutijo, kot da so na mojem mestu, ta skupna izkušnja pa spodbuja empatijo in pomaga bralcem, da se z mojo zgodbo povežejo na globlji ravni.

Od mladih bralcev ste v času od izdaje knjige leta 2014 prejeli veliko povratnih informacij. Kaj vam pravijo in kako tej komentarji vplivajo na vas?

Mnogi otroci, tudi tisti brez oviranosti, pravijo, da bi bili moji prijatelji in da želijo biti kot Martha. Gluhi otroci cenijo, da jih nekdo predstavlja, in postanejo po branju knjige ponosni na svoje slušne aparate. Nekateri gluhi otroci mi pokažejo svoje slušne aparate in drug drugemu rečemo: "Smo v isti ekipi," kar je čudovito.

Kot otrok se nikoli nisem videla v nobeni knjigi. Imela sem knjige, ki so mi bile všeč, vendar v njih nikoli ni bilo gluhega lika, ki bi bil tudi običajen otrok, ki bi imel prijatelje in hodil v šolo. Zato mislim, da gluhi otroci zelo radi vidijo, da so predstavljeni. Ena od najljubših stvari, ki sem jih slišala od staršev in učiteljev, je, da so nekateri otroci, ki so se počutili osramočeni zaradi svoje izgube sluha ali slušnih aparatov, po branju knjige bolj ponosni na svojo gluhoto. Resnično pa verjamem, da je knjiga všeč mnogim otrokom, saj obravnava univerzalna občutka osamljenosti in izoliranosti.

Tovrstna priznanja so lahko dejansko najboljša nagrada za avtorja ... A vendar ste poleg teh dobili tudi prave nagrade in priznanja, ta pa so verjetno pomembno vplivala na vašo avtorsko pot. Kako je so priznanja vplivala na vas in kakšno sporočilo upate, da ste s svojim uspehom poslali mladim in ambicioznim piscem in ilustratorjem?

Prejem Newberyjeve nagrade mi je spremenil življenje, saj mi je prinesel več spoštovanja v založniški industriji, s tem pa tudi več svobode za izvajanje bolj 'čudaških' projektov. Prav tako me je uspeh povezal z ljudmi po vsem svetu. Osebno pa je bila to potrditev, da sem zares iskreno spregovorila o nečem, o čemer dolga leta nisem mogla govoriti. Za pisatelje, ki si prizadevajo, zlasti tiste, ki pišejo o svoji oviranosti, moj uspeh kaže, da je deljenje svojih pristnih izkušenj lahko uspešno in koristno.

Kaj vam kot avtorici in ilustratorki prinaša prihodnost?

Prizadevam si za delo na projektih, ki so zabavni in rahlo čudaški, pri tem pa pomagajo otrokom, da se naučijo brati in vzljubijo branje. Pred kratkim sem dokončala knjigo z naslovom Živalski albumi od A do Ž, ki vsebuje izmišljene ovitke albumov in besedila pesmi ter dejansko glasbo, ki spremlja knjigo. Ta projekt, ki poudarja mojo ljubezen do glasbe kljub izgubi sluha, morda ne bi ugledal luči sveta brez priznanja, ki ga je prejel risoroman Supergluhica. Čeprav otroci pogosto zahtevajo nadaljevanje, trenutno uživam v ustvarjanju lahkotnejših in humornih knjig za zgodnje branje.