Na fotografiji je Damijan Lazar. Foto: Vid Ponikvar/Sportida
Na fotografiji je Damijan Lazar. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Predsednik Mednarodnega paralimpijskega komiteja Andrew Parsons je v uradnem pojasnilu ob preložitvi iger dejal, da je bila odločitev pravilna: »Preložitev iger Tokio 2020 kot posledica pandemije covid-19 je absolutno pravilna. Zdravje in življenja morajo biti vedno na prvem mestu.«

V takšnih časih preprosto ni mogoče izvesti športnih tekmovanj. Poudaril je še, da v trenutkih boja proti novemu koronavirusu šport ni v ospredju. »V teh trenutkih je najpomembnejši boj za človeška življenja. Moramo narediti vse, da ustavimo epidemijo. V teh okoliščinah bi bilo nesmiselno, če bi vztrajali, da še naprej sanjamo športne sanje o Tokiu 2020.«

V imenu športnikov je pogled na prestavitev podala kanadska plavalka Chelsey Gotell, predstavnica športnikov v svetu Mednarodnega paralimpijskega komiteja: »S stališča športnikov je to prava odločitev, pa tudi za igre in na splošno za paralimpijsko gibanje. Zdaj vsaj vemo, kdaj približno se bodo stvari dogajale. Športnikom pa bo to omogočilo, da naredijo korak nazaj in se osredotočijo na trenutno pomembne stvari.«

Odločitev so na družabnih medijih podprli tudi številni športniki. Trikratna olimpijska dobitnica zlate medalje, ameriška plavalka McKenzie Coan, je zapisala, da »je bilo na začetku besedo preložitev težko slišati in izreči, vendar moramo po vsem, kar se dogaja na svetu, razumeti, da je ta odločitev edina smiselna«. Večkrat nagrajeni brazilski paraolimpijec Daniel Dias, ki je na najpomembnejšem mednarodnem tekmovanju osvojil že 24 medalj, je potezo komiteja označil za »modro«.

A vpliv epidemije koronavirusne bolezni 19 na športnike je nedvomno ogromen. V intervjuju s predsednikom Zveze za šport invalidov Slovenije - Slovenski paralimpijski komite
Damijanom Lazarjem smo se poglobili v težave športnikov, s katerimi se soočajo ob epidemiji koronavirusne bolezni 19, in ga povprašali, na kakšen način bo vsesplošna prekinitev tekmovanj in omejitev treningov vplivala na slovenski šport tudi v prihodnje.

V času novega koronavirusa vsesplošne prepovedi brez izjeme veljajo tudi za športnike invalide, ki si morajo ustrezno prilagoditi treninge. Kako to rešujejo, kakšne so praktične rešitve vladnih ukrepov? Tu so verjetno v slabšem položaju tisti, ki tekmujejo v ekipnih športih.

V tem trenutku so parašportniki podvrženi enakim merilom v boju proti koronavirusu kot veljajo za vse druge prebivalce Republike Slovenije. Ustavljene so vse športne aktivnosti v športnih objektih. Trenirajo v domačem okolju in s strokovnim kadrom razvijajo nove oblike vadbe na daljavo, ki nekako omogočajo vzdrževati športnikovo osnovno pripravljenost. Seveda pa je v ekipnih športih to veliko težje doseči. Žal so ekipni športi v tem trenutku v stanju mirovanja. Se pa po najboljših močeh športniki kot posamezniki pripravljajo v domačem okolju. Seveda pa pri takšnem načinu trpi skupna ekipna uigranost.

Kako naj športniki invalidi postopajo v času epidemije koronavirusa? Kakšna so navodila ZŠIS?

Navodila so bila poslana vsem športnikom po elektronski pošti, dostopno so tudi na naši spletni strani: https://www.zsis.si/2020/03/12/ob-epidemiji-koronavirusa/

V tem času odpadajo domača in mednarodna tekmovanja. Kaj to pomeni za športnike in ZŠIS?

Športniki imajo programe, na podlagi katerih stopnjujejo svojo športno pripravljenost v smeri pripravljenosti na najpomembnejša tekmovanja, ki se jih udeležujejo. Trenutno pa se je ves globalni sistem športa ustavil. Smo ravno v obdobju, ko bi morali parašportniki letnih športov pričeti s svojimi mednarodnimi tekmovanji, a žal zaradi pandemije koronavirusa do tega ne bo prišlo. Za našo organizacijo in naše športne programe pa to pomeni obilo dela s pridobivanjem sredstev za že plačana mednarodna tekmovanja in iskanjem novih terminov, kjer bodo lahko naši športniki varno nastopali v mednarodnem okolju.

Ali lahko tovrstna 'zaustavitev globalnega sistema športa' vpliva tudi na psihološko stanje športnikov?

Posledice bodo večplastne. Predvsem za starejše športnike, ki bodo po trenutnem prisilnem počitku potrebovali malce več osebne motivacije, da se ponovno lotijo trdih in napornih treningov. Športniki so zelo sistemski ljudje in če nekdo ali nekaj nepričakovano stopi v njihov sistem, jih to dodobra iztiri. Tokrat je v športnikov urejen sistem nepričakovano vstopil koronavirus, in to na svetovni ravni, kar bo tudi psihološko negativno vplivalo na vsakega športnika. A po drugi strani imamo tako vrhunske športnike, ki bodo znali v tej zahtevni situaciji s pridom izkoristiti sebi v prid izkušnje, ki so jih nabirali (pa ne le izkušnje, ampak tudi kolajne) na najvišji možni svetovni ravni.

Ravno v teh dneh smo prejeli novico o preložitvi paralimpijskih iger na leto 2021. Kakšen bo vpliv na slovenske športnike invalide? Kakšne so posledice z ekonomskega in praktičnega stališča?

V teh dneh smo prijeli obvestilo, da se bodo paralimpijske igre premaknile v leto 2021. V tem trenutku točen datum iger še ni znan. V prvi fazi bodo parašportniki skupaj s strokovnim kadrom naredili nov plan priprav, ki bo obsegal daljše pripravljalno obdobje in s tem priprave na njim največji športni dogodek. S tem časovnim premikom bo prišlo do sprememb tudi po ekonomski in praktični plati. Vse naše aktivacije z našimi podporniki in partnerji, ki so bile narejene v podporo parašporta in iger, bo treba prilagoditi novonastalemu položaju. Prav tako bo treba prilagoditi nov finančni plan zveze, ker se nam obeta polovico manj sredstev od načrtovanih za leto 2020. Potrebno bo veliko prilagajanj in sprememb. Vse pa bo odvisno od tega, do kdaj bo pandemija trajala.

Ali bo epidemija vplivala tudi na finančni položaj športnikov invalidov? Bo država v tem smislu priskočila na pomoč tudi njim? Kakšna ukrepe pričakujete od države?

Bo in to v veliki meri. Še vedno je naš glavni državni financer Fundacija invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO), ki nas je v teh dneh obvestil, da lahko v prihodnje pričakujemo manj sredstev za naše programe. Morali bomo odpovedati organizacijo treh že pridobljenih velikih tekmovanj, ki so bila predvidena v mesecu maju in juniju. Tudi pravi kvalifikacijski turnir v namiznem tenisu za POI v Tokiu za parašportnike. Žal tradicionalno ugotavljamo, da kadar je manj finančnih sredstev za šport v Republiki Sloveniji, to še posebej čutijo parašportniki, ker so parašportniki v tem primeru še bolj finančno prizadeti. Največkrat se moramo opreti na svojo lastno iznajdljivost oz. iskati lastne vire, da izpeljemo okrnjene športne programe.