Moški na invalidskem vozičku se pelje po dolgem hodniku. Foto: Pexels
Moški na invalidskem vozičku se pelje po dolgem hodniku. Foto: Pexels

Zaradi zdravniške stavke je ambulanta za osebe s posebnimi potrebami delovala omejeno in je sprejemala zgolj voznike invalide, ki so mlajši od 18 ali pa starejši od 65 let. Po številnih pozivih invalidskih organizacij, Varuha človekovih pravic. Zagovornika načela enakosti in nenazadnje vlade, ki je izdala odlok po katerem morajo biti vsem ljudem z invalidnostmi storitve za pridobitev ali podaljšanje vozniških dovoljenj na voljo tudi med zdravniško stavko, so iz Univerzitetnega rehabilitacijskega instituta Soča (URI Soča) sporočili, da bodo že ta teden začeli z naročanjem, prihodnji teden pa s pregledi voznikov, ki zaradi invalidnosti vozijo prilagojena vozila in jim je poteklo vozniško dovoljenje. "Kljub dejstvu, da delo v URI Soča ves čas stavke poteka v skladu z veljavno zakonodajo in da s tem povezani inšpekcijski pregledi niso zaznali neskladnosti ali kršitev, so se za to odločili, ker svojim pacientom ne želijo povzročati dodatnih težav na področju, ki za marsikoga pomeni pomemben način samostojnosti in aktivnega življenja," so zapisali na URI Soča. Od ponedeljka, 18. 3. 2024 naprej, bodo delovale tri ambulante za voznike s posebnimi potrebami (ob obstoječih dveh še ena dodatna). "Načrtujemo, da bi bili vsi pacienti, ki v preteklih tednih niso prišli do pregleda, obravnavani v 2 tednih. Naročanje pacientov, ki jih je okrog 20, se bo pričelo še ta teden," so zagotovili v sporočilu za javnost.

Fides: "Konec vladnemu izkoriščanju najšibkejših"

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides zatrjuje, da za nastalo situacijo ni kriv on, temveč vlada, ki da zavestno ne želi rešiti administrativnih težav 20 invalidov, ki jim je v času stavke poteklo vozniško dovoljenje. "Namesto tega, se je raje odločila, da bo zaposlene na URI Soča, ki dan in noč še vedno skrbno oskrbujejo paciente, prikazala kot zlobneže in na njih prevalila odgovornost za svoje početje," je sindikat zapisal v sporočilu za javnost.
Fides navaja, da vlado na to opozarja že od konca decembra, ko stavke sploh še ni bilo, a se vlada ne odziva. "To odločitev smo sprejeli kljub temu, da zdravstveni inšpektorat in inšpektorat za delo nista ugotovila nobenih nepravilnosti. Vlada naj tega ne razume kot korak nazaj, ampak korak naprej. Kajti zdaj nas ne bodo imeli več česa obtoževati in bo postalo jasno, da ves čas nam in javnosti podajajo prazne fraze, brez iskrenega namena rešitve slovenskega javnega zdravstva," sporočajo iz sindikata.
Fides je pozval vlado, naj preneha z osebnimi napadi na zdravniki "preko njenih različnih kanalov". Stavkajoči zdravniki namreč vsak teden oddelajo 40 ur in vsaj 8 nadur, kar je poln delovnik in evropsko predpisana norma za zdravnike.
Vlado so v sporočilu za javnost pozvali k spoštljivi komunikaciji in primernemu pristopu k pogajanjem.

Zdravstveni inšpektorat je v petek v URI Soča preverjal spoštovanje določil s področja zdravniške službe in pacientovih pravic med zdravniško stavko. Inšpektorat za delo pa je preverjal spoštovanje določil zakona o stavki in delovnopravne zakonodaje. V nobenem pregledu niso zaznali neskladnosti ali kršitev.