Na fotografiji so partnerji projekta INTUX. Foto: MMC RTV SLO/NSIOS
Na fotografiji so partnerji projekta INTUX. Foto: MMC RTV SLO/NSIOS

Vključevanje končnih uporabnikov s posebnimi potrebami v uporabniško izkušnjo (UX) je po mnenju Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) ključna za uspešno izvajanje zahtev glede dostopnosti. A večina organizacij, javnih in zasebnih, pravi, da ne izvajajo uporabniškega testiranja. Redki, ki to počnejo, ne testirajo z invalidi. S projektom INTUX želijo to spremeniti.

Pri projektu poleg NSIOS sodelujejo še Univerza Turiba iz Latvije in SUSTENTO – Latvijska krovna invalidska organizacija, Univerza v Mariboru, Politehnična univerza iz Madrida, seviljsko Združenje za avtizem in Funka – organizacija na Švedskem, ki omogoča orodja za večjo dostopnost do storitev za invalide. Cilj projekta je ustvariti dolgoročno spremembo in povečati veščine študentov uporabniške izkušnje (UX) z namenom, da bi lahko na svojih poklicnih področjih upoštevali potrebe vseh uporabnikov. UX-design zajema preučevanje vseh vidikov interakcije končnega uporabnika z izdelkom, sistemom ali storitvijo. Ključni del pri poklicu strokovnjaka za UX vključuje različne vrste raziskav uporabnikov.

Na fotografiji so partnerji projekta INTUX. Sediji za mizo in se pogovarjajo o projektu. Na Foto: MMC RTV SLO/NSIOS
Na fotografiji so partnerji projekta INTUX. Sediji za mizo in se pogovarjajo o projektu. Na Foto: MMC RTV SLO/NSIOS

»Cilj projekta ni testiranje uporabnikov, ampak testiranje različnih smernic in pristopov k vrednotenju uporabniške izkušnje, kjer so v vrednotenje vključeni tudi uporabniki z invalidnostmi. Eden izmed ciljev projekta je vključitev vsaj 30 uporabnikov, pri čemer bomo v Sloveniji vključili 10 ali več uporabnikov z različnimi vrstami invalidnosti,« je pojasnil Primož Jeralič z NSIOS.

Z njihovo pomočjo bodo v obliki delavnic preverjali mnenje in uporabniške izkušnje pri testiranju informacijskih rešitev. Predvidoma bodo delavnice izpeljali v začetku marca 2023 in k sodelovanju povabili tudi Društvo študentov invalidov Slovenije.

Testiranje bo potekalo na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (UM FERI), ki je tudi eden od partnerjev projekta. Z anketnim vprašalnikom, ki ga pripravljajo partnerji iz Latvije, bodo analizirali praktične izkušnje uporabnikov na področju testiranja informacijskih rešitev. »Zanimale nas bodo predvsem dosedanje izkušnje uporabnikov z oviranostmi, zaznani izzivi, kje se pojavljajo težave pri testiranju IT ter morebitni predlogi za izboljšave,« je povedal Jeralič.

Na fotografiji so partnerji projekta INTUX. Za mizo sedita tudi dve osebi, ki uporabljata ročni in električni invalidski voziček. Foto: MMC RTV SLO/NSIOS
Na fotografiji so partnerji projekta INTUX. Za mizo sedita tudi dve osebi, ki uporabljata ročni in električni invalidski voziček. Foto: MMC RTV SLO/NSIOS

Cilj 250 tisoč evrov vrednega evropskega projekta, ki se bo zaključil avgusta 2024, je oblikovati priročnik s smernicami za lažje prilagoditve v procesu vrednotenja uporabniške izkušnje, v katerega so vključeni tudi uporabniki z invalidnostmi. »Namreč nemalokrat se dogaja, da programske rešitve niso prilagojene in dostopne vsem uporabnikom; v takih primerih se uporabniki, ki imajo določeno vrsto invalidnosti, znajdejo v okolju, ki jim ni popolnoma dostopno. Težave pa so tudi v procesu vrednotenja uporabniške izkušnje, kjer se velikokrat pozabi oziroma se ne upoštevajo omejitve uporabnikov z ovirami, kar vpliva na učinkovito vključevanje takšnih uporabnikov v proces vrednotenja uporabniške izkušnje,« je še pojasnil Jeralič.