Znak za lahko branje. Foto: Osebni arhiv
Znak za lahko branje. Foto: Osebni arhiv

Na ta način skrbijo za dobro informiranost svojih uporabnikov v njihovem vsakdanjem življenju, sporočajo iz centra ob mednarodnem dnevu lahkega branja, ki ga obeležujemo 28. maja. Poleg rednih dejavnosti, ki jih izvajajo v okviru lahkega branja, bo v centru jeseni zaživela tudi bralna značka v lahkem branju.

Z namenom priprave gradiv v lahko berljivi obliki deluje v zavodu projektna skupina, ki skupaj z uporabniki pripravlja gradiva za lažje branje in razumevanje. "Mednarodni dan lahkega branja bomo obeležili z izdajo smernic za pripravo besedil v lahko berljivi obliki, ki nam bo v pomoč pri pisanju besedil. Ker naš zavod deluje v več enotah, bomo s poenotenimi smernicami lažje pripravljali besedila, ki bodo razumljiva vsem našim uporabnikom," je ob mednarodnem dnevu lahkega branja povedal Slavko Bolčević, direktor VDC-ja Tončke Hočevar.

Slavko Bolčević, direktor VDC Tončke Hočevar. Foto: VDC Tončke Hočevar
Slavko Bolčević, direktor VDC Tončke Hočevar. Foto: VDC Tončke Hočevar

Večja samostojnost in vključenost v družbo

"Z gradivi v lahko berljivi obliki svojim uporabnikom omogočamo večjo informiranost ter s tem večjo samostojnost in vključenost v družbo," je ob dnevu lahkega branja, ki ga praznujemo 28. maja, še dejal Bolčević. "V našem zavodu spodbujamo bralno kulturo in bralno pismenost, ki predstavljata pot do informacij in znanja ter do boljšega razumevanja sveta." Zato bo v VDC-ju Tončke Hočevar poleg dejavnosti, ki jih v okviru lahkega branja že redno izvajajo jeseni, zaživel še projekt Bralna značka v lahkem branju. Začetki priprav gradiv v lahko berljivi obliki segajo v Sloveniji v leto 2001, ko je prav VDC Tončke Hočevar izdal prvo revijo v lahkem branju. Za revijo, ki je nosila naslov HANCA, je varstveno-delovni center prejel nagrado Sklada za inovacije na področju življenja in dela. Vse odtlej je bilo v okviru različnih organizacij, zavodov in ministrstev izdanih kar nekaj publikacij, vodnikov, slikanic, časopisov in spletnih strani v lahko berljivi obliki, katerih skupni namen je omogočiti osebam, ki težje berejo, dostopnost do informacij.