Pica v peči. Foto: Reuters
Pica v peči. Foto: Reuters

Pica je zelo priljubljena jed.

Narejena je iz vzhajanega testa.
Razvaljano testo se premaže
s paradižnikovo omako.

Na pico damo različne sestavine
- sir,
- salamo,
- morske sadeže,
- zelenjavo,
- omake,
- jajce,
- začimbe.

Pico pečemo v peči.

Podobne jedi so pekli
že v preteklosti

Testo, podobno pici,
so nekoč pekli
na vročih kamnih na ognju.

To je bilo že dolgo v preteklosti.
Na testo so dodajali
oljčno olje, sol, datlje in zelišča.

To so delali Etruščani, stari Grki in Rimljani.
Živeli so na območju
današnje Italije.

Iz te jedi se je razvijala pica,
kot jo poznamo danes.

Pica je italijanska jed

Izvira iz mesta Neapelj.
Sprva je bila pica
hrana za revne ljudi.
Pico so jedli kar na ulici.

Prvo pico so spekli okoli leta 1750.
Bila je obložena s paradižniki.

Leta 1830 so v Neaplju
odprli prvo picerijo

Picerija je še danes odprta.
Imenuje se Pizzeria Port' Alba.
Leta 1889 so prvič
dostavili pico na dom.
Dostavili so jo
kralju Umbertu in soprogi Margheriti.

Kmalu se je pica razširila
tudi drugod po svetu.

V Sloveniji je nastala
prva picerija leta 1974

Picerija je še zdaj odprta.
Imenuje se Parma.
Picerija je v Ljubljani.

Združenje za pristno neapeljsko pico
ima stroga pravila glede prave pice

Združenje je nastalo leta 1984.
Pravila glede pice
- spečena mora biti v krušni peči,
- peči se mora na 485 stopinj Celzija,
- peče se od 60 do 90 sekund,
- testo se gnete z rokami,
- testo mora vzhajati od 8 do 24 ur,
- premer pice je največ 35 centimetrov,
- na sredini ne sme biti debelejša od 3 milimetrov.

Kot pravi pici priznavajo
samo margherito in marinaro.

Recept za pico margherito

Recept je za 2 pici.

Za pripravo testa potrebujemo
- 300 gramov bele moke,
- 1 vrečko suhega kvasa,
- 1 ščepec soli,
- 1 žlico olivnega olja,
- 190 mililitrov mlačne vode.

V veliko skledo stresemo moko.
Dodamo suh kvas in sol.
Dodamo mlačno vodo.
Sestavine s prsti dobro premešamo,
da nastane grobo testo.
Na pult ali mizo stresemo malo moke.
Sem položimo testo in ga gnetemo,
da postane gladko.
Testo se ne sme prijemati za roke.

Testo oblikujemo v hlebček in
ga pokrijemo s kuhinjsko krpo.

Gnetenje testa. Foto: Pexels
Gnetenje testa. Foto: Pexels

Sestavine za pico
- 200 gramov mocarele,
- 150 mililitrov paradižnikove omake,
- 1 ščepec soli,
- 1 ščepec mletega popra,
- nekaj svežih listov bazilike,
- 1 žlica olivnega olja.

V skledi zmešamo
paradižnikovo omako, olivno olje in baziliko.
Dodamo sol in poper.
Mocarelo narežemo na rezine.

Pečico segrejemo na 240 stopinj Celzija.
V pekač položimo peki papir.
Testo razdelimo na 2 dela.
Na pomokani mizi ali pultu
vsak del razvaljamo v tanek krog.

Razvaljana pica. Foto: Pexels
Razvaljana pica. Foto: Pexels

Testo položimo na pekač.
Testo namažemo z omako in
dodamo rezine mocarele.
Pico pečemo od 8 do 10 minut.
Nato spečemo še drugo pico.

Dodajanje sestavin. Foto: Pexels
Dodajanje sestavin. Foto: Pexels

Pico položimo na krožnik.
Dodamo svežo baziliko in malo olivnega olja.

Dober tek!