Čemaževa juha. Foto: Pixabay
Čemaževa juha. Foto: Pixabay

Čemaž je zdrava rastlina.
Ima dolgo steblo.
In 2 dolga zelena lista.
Listi in steblo zrastejo
10 do 40 centimetrov visoko.
V zemlji ima belo čebulico.

Kadar cveti ima bele cvetove.
Čemaž cveti maja in junija.
Cvetovi so zvezdaste oblike.

Čemaž raste v vlažnih listnatih gozdovih.

Čemaž raste v gozdu. Foto: MMC RTV SLO/mmc
Čemaž raste v gozdu. Foto: MMC RTV SLO/mmc

Čemaž najlažje prepoznamo po vonju

Čemaž močno diši po česnu.
To je zelo pomembno vedeti.
Sploh če čemaž nabiramo samo.

Čemaž je podoben 2 zelo strupenima rastlinama:
- šmarnici in
- podlesku.
Vendar šmarnica in podlesek ne dišita po česnu.
Rastline so si podobne predvsem po listih.
Razlikujejo pa se v vonju.
In cvetovih.

Šmarnica je zelo podobna čemažu. Foto: MMC RTV SLO
Šmarnica je zelo podobna čemažu. Foto: MMC RTV SLO

Čemaž v prehrani

Čemaž je užiten.
Ampak ga ne smemo uživati preveč.

V prehrani lahko uporabljamo
liste, čebulice, cvetove in plodove.

Pripravimo lahko čemaževo juho.
Lahko pa ga uživamo surovega.
Pripravimo lahko čemažev namaz.
Ali pa čemaž vmešamo v solato.

Čemaž je naravno zdravilo

Zdravilne učinke čemaža so poznali
že stari Rimljani.
Uporabljali so ga še raje kot česen.

Čemaž je še bolj zdravilen kot česen.
Zato je tudi vedno bolj priljubljen v prehrani.

Čemaž spodbuja delovanje žlez in krvnega obtoka.
Čisti celotno prebavno pot in dihalne poti.
Pospešuje tudi celjenje ran.
Spodbuja tudi čiščenje kože.

Čemaž poznamo tudi pod imenom medvedji česen

Čemaž je rastlina,
ki jo iščejo medvedi po zimskem spanju.
Čemaž medvedom pomaga,
da se njihovo telo prečisti.

Čemaž iz telesa pomaga odstraniti škodljive snovi.
In poživi medvedje telo.

Prav tako deluje tudi na človeka.

Čemaževa juha v globokem krožniku. Foto: MMC RTV SLO
Čemaževa juha v globokem krožniku. Foto: MMC RTV SLO

Recept: Kremna čemaževa juha s krompirjem

Čemaževo juho lahko pripravimo hitro.
Za 4 osebe potrebujemo:
· 3 žlice olivnega olja,
· 1 srednje velika čebula,
· 2 srednje velika krompirja,
· 800 mililitrov zelenjavne jušne osnove,
· 1 šopek svežih čemaževih listov,
· 2 ščepca soli,
· 1 ščepec sveže mletega popra,
· 4 žlic kisle smetane.

Kako pripravimo čemaževo juho?

Olupimo in sesekljamo čebulo.
Krompir narežemo na manjše kose.

V loncu segrejemo dve žlici olja.
Na olju prepražimo sesekljano čebulo.
Dodamo narezan krompir.
Vse skupaj pražimo 1 do 2 minuti.
Medtem mešamo.

Prilijemo jušno osnovo.
Nato lonec delno pokrijemo.
Kuhamo tako dolgo,
da se krompir zmehča.

Čemaževe liste očistimo, operemo in sesekljamo.
Ko je krompir kuhan,
jih dodamo v lonec.
Pustimo,
da se kuhajo 5 minut.

Lonec odstavimo.
Juho gladko zmešamo s paličnim mešalnikom.

Nato lonec ponovno pristavimo na kuhalnik.
V juho vmešamo eno žlico olivnega olja.
Po okusu jo začinimo s soljo in poprom.
Zavremo ter odstavimo.

Juho serviramo v globoke krožnike.
Ali v jušne skodelice.
Juho lahko po želji okrasimo s kislo smetano.
Postrežemo toplo.