Goveja juha v globokem krožniku. Foto: BoBo
Goveja juha v globokem krožniku. Foto: BoBo

Verjetno ste kdaj slišali koga reči:
Brez goveje juhe ni nedeljskega kosila.

Goveja juha je del tradicionalnega
slovenskega nedeljskega kosila.
To pomeni,
da veliko ljudi ob nedeljah za kosilo je govejo juho.
Navada se prenaša iz roda v rod.

Goveja juha je bistra juha.
Je zelo polnega okusa.
Okus ji dajo:
- goveje meso,
- zelenjava in
- začimbe.

Ponudimo jo lahko z rezanci.
Ali kakšno drugo zakuho<p>Zakuha je sestavni del jedi, <br />ki se zakuha v vrelo tekočino.<br />Na primer rezanci, krpice, ribana kaša, vlivanci.</p> .

Rezanci. Foto: EPA
Rezanci. Foto: EPA

Sestavine za govejo juho

Za govejo juho potrebujemo naslednje sestavine:
- 1 kilogram govedine s kostmi,
- 3 korenčke,
- 1 peteršiljevo korenino,
- 1 četrtino gomolja zelene,
- 1 polovico paradižnika,
- 1 por,
- 2 čebuli,
- 2 česna,
- 1 ščepec soli,
- 6 zrn črnega popra,
- 1 lovorjev list,
- 1 šopek peteršilja,
- 1 vejica timijana,
- 1 vejica majarona,
- 1 vejica zelene,
- luštrek.

Timijan, majaron in luštrek so začimbne rastline.
Začimbne rastline dajo goveji juhi bogatejši okus.

Zelenjava. Foto: Pixabay
Zelenjava. Foto: Pixabay

Kako pripravimo govejo juho?

Priprava goveje juhe je enostavna.
Pripravljamo jo samo v 1 loncu.
Juha pa se večino časa kuha sama.

Za pripravo goveje juhe potrebujemo
približno 3 ure.
1.
Najprej operemo meso s kostmi in zelenjavo.
Meso obrišemo.
Zelenjavo pa narežemo na večje kose.

Iz vejic peteršilja, timijana, majarona in zelene
naredimo zeliščni šopek.

2.
V večji lonec vlijemo 2 litra in pol hladne vode.
Dodamo meso in čim hitreje zavremo.
Ko juha zavre, zmanjšam temperaturo.
Juha naj rahlo brbota.

S površine s penovko pobiramo pene.
Ko se na površini nehajo delati pene,
lonec pokrijemo s pokrovko.
Pustimo le manjšo špranjo.
Na nizkem ognju juho kuhamo 90 minut.

3.
Juho odkrijemo in dodamo:
- vso zelenjavo,
- poper,
- lovor,
- neolupljene stroke česna,
- luštrek in
- zeliščni šopek.

Če se nam zdi,
da je povrela velika količina vode,
vodo lahko še dodamo.
V tem primeru moramo vodo prej zavreti.

Nato lonec napol pokrijemo.
Juho kuhamo še 1 uro.

10 minut pred koncem kuhanja juho solimo.

4.
Juho odstavimo.
Pustimo stati 10 minut,
da se nekoliko ohladi in zbistri.

5.
Nato jo precedimo skozi gosto žičnato cedilo.

6.
V precejeno juho po želji vkuhamo
izbrano zakuho.

7.
Juho serviramo na krožnik.
Potresemo jo z nasekljanim peteršiljem ali drobnjakom.
Drobnjak je začimbna rastlina s tankimi listi.
Listi so v obliki cevi.

Juho lahko postrežemo tudi
z narezanim mesom in zelenjavo,
ki sta se kuhala v juhi.

Goveja juha z mesom in zelenjavo v krožniku. Foto: Dobro jutro
Goveja juha z mesom in zelenjavo v krožniku. Foto: Dobro jutro

Kako vljudno jemo juho?

Pri uživanju v dobri juhi je pomembno,
da ne pozabimo na bonton<p>Bonton so pravila lepega vedenja.<br />Bonton velja tudi pri mizi.</p> .

Obstajajo nekatera pravila,
kako vljudno jemo juho.
In česa naj ne počnemo.

1.
Če je juha vroča,
ne pihamo vanjo.
Ampak počakamo,
da se juha sama ohladi.

2.
Juho pravilno jemo tako,
da žlico potopimo.
In ne tako,
da zajemamo.

Tako preprečimo,
da bi se z juho polili po oblačilih.

3.
Juho jemo vzravnani.
Žlico prinesemo k ustom.
Nikoli se ne sklanjamo proti krožniku.

4.
Jemo v tišini.
To pomeni,
da ob prehranjevanju ne srebamo ali srkamo.

Dober tek!