Kruh. Foto: Pexels
Kruh. Foto: Pexels

Kruh lahko jemo
poleg različne hrane.

Kruh je narejen iz testa.
V testu je običajno:
- moka,
- voda,
- kvas in
- sol.

Kruhu lahko dodamo še
začimbe, oreščke ali semena.

Kruh lahko naredimo iz različnih mok.
Na primer iz
- pšenične,
- koruzne,
- pirine ali
- ajdove moke.

Kruh je eno izmed
najstarejših pripravljenih živil

Kruh so začeli peči približno 30 tisoč let nazaj.
To je zelo daleč v preteklosti.

V Evropi so na posebnih skalah
našli ostanke škroba<p>Škrob je kemijska sestavina.<br />Najdemo jo v različnih stvareh.<br />Na primer v kruhu, koruzi in krompirju.</p> .
Domnevajo, da je ta škrob
ostanek neke vrste moke za kruh.

Sprva v kruh niso dajali kvasa.
Nekateri so dodajali
pivsko peno ali vinske kvasovke.

Kruh lahko jemo kot samostojno jed

Vendar ga običajno jemo še z drugo hrano.
Kruh lahko jemo:
- z različnimi namazi,
- s sirom in salamo,
- z drugimi kuhanimi jedmi.
Kruh jemo ljudje skoraj vsak dan.

Recept za pirin kruh s sodo bikarbono

Človek z rokami mesi testo za kruh. Foto: Pexels
Človek z rokami mesi testo za kruh. Foto: Pexels

Ta kruh ne vsebuje kvasa.
Zaradi kvasa je testo mehko in naraste.
Učinek kvasa bosta naredila
soda bikarbona in pinjenec.

Za kruh za 6 oseb potrebujete
- 250 gramov ajdove moke,
- 250 gramov pirine moke,
- 2 žlički sode bikarbone,
- 1 žličko soli,
- 400 mililitrov pinjenca in
- 2 žlici mešanih semen.

Postopek za pripravo kruha
je opisan v 4 točkah.

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.
V veliko skledo presejemo obe moki.
To pomeni, da skozi
reže od cedila damo moki v skledo.
K presejani moki dodamo še sodo in sol.

2. Sestavine zmešamo.
Dodamo pinjenec.
Premešamo s kuhalnico.
Dobimo grobo testo.
Testo gnetemo 1 minuto
na pomokani površini.

3. Testo položimo na pekač.
Oblikujemo hlebček in
na vrhu naredimo z nožem križ.
Testo s čopičem premažemo z malo pinjenca.
Po vrhu potrosimo semena.

4. Kruh položimo v segreto pečico.
Pečemo 35 minut.

Kruh v pečici. Foto: Pexels
Kruh v pečici. Foto: Pexels

Kako pripravimo koruzni kruh?

Za 4 osebe potrebujete
- 200 gramov koruzne moke,
- 200 gramov gladke pšenične moke,
- 1 vrečko suhega kvasa,
- pol žličke soli,
- 1 žličko sladkorja,
- 1 deciliter toplega mleka,
- 1,5 decilitra tople vode in
- pol decilitra rastlinskega olja.

Postopek za pripravo kruha
je opisan v 5 točkah.

1. V posodo damo obe moki, kvas, sol in sladkor.
Sestavine dobro premešamo.

2. V posodo dodamo mleko, vodo in olje.
S kuhalnico premešamo in dobimo grobo testo.
Testo pregnetemo, da postane gladko.
Testo se ne sme prijemati za roke.

Gnetenje testa za kruh. Foto: Pexels
Gnetenje testa za kruh. Foto: Pexels

3. Testo oblikujemo v hlebec.
Pustimo, da vzhaja 30 minut.

4. V pekač za kruh potresemo malo koruzne moke
Vzhajano testo na hitro pregnetemo.
Testo položimo v pekač.
Testo naj vzhaja še 30 minut.

5. Pečico segrejemo na 170 stopinj Celzija.
Kruh pečemo od 25 do 30 minut.
Ko je kruh pečen,
ga odstranimo iz pekača.
Počakamo da se ohladi.