Jurčki ob drevesu. Foto: Pixabay
Jurčki ob drevesu. Foto: Pixabay

Goba je gozdni sadež,
ki raste nad zemljo.
Gobe so velike od nekaj milimetrov
do več 10 centimetrov.
So različnih oblik in barv.
Gobe za rast potrebujejo veliko vlage.

V Sloveniji raste skoraj 3 tisoč vrst gob.
Od tega jih je 505 vrst užitnih.

Začenja se jesenska sezona nabiranja gob

Gobe nabiramo ob robu gozda in v gozdu.

Najbolj znane gobe so:
- jesenski goban, ki mu rečemo jurček,
- lisičke,
- rumeni ježek,
- orjaški dežnik, ki mu pogovorno rečemo tudi marela.

Dežniki oziroma marele. Foto: Janez Hostnik, arhiv MMC
Dežniki oziroma marele. Foto: Janez Hostnik, arhiv MMC

Vseh gob ne smemo jesti.
Nekatere gobe so strupene.
Lahko se zastrupimo ali umremo.
Zato moramo zelo dobro poznati gobe,
ki jih nabiramo.

Različne vrste nabranih gob. Foto: Tanja Mojzer, arhiv MMC
Različne vrste nabranih gob. Foto: Tanja Mojzer, arhiv MMC

Gobe imajo veliko beljakovin

Imajo veliko vlaknin in malo maščob.
Prav tako imajo veliko vitaminov in mineralov.

Gobe lahko jemo na različne načine.
Naredimo lahko:
- gobovo omako,
- gobovo juho,
- gobe z jajci,
- pražene gobe
in še številne druge jedi.

Gobova juha. Foto: Televizija Slovenija
Gobova juha. Foto: Televizija Slovenija

Lisičke z jajci

Sestavine, ki jih potrebujemo za 2 osebi:
- 220 gramov svežih lisičk,
- 4 jajca,
- košček masla,
- malo olja,
- sol in poper.

Priprava je opisana v 3 točkah.

1. Lisičke z rokami malo natrgamo.
Dobro segrejemo ponev.
Vanjo stresemo lisičke.
Premešamo.
Zapekle se bodo tudi brez maščobe.

2. Po nekaj minutah pečenja
se bo barva gob začela spreminjati.
Dodamo malo olja in košček masla.
Solimo in popramo po okusu.
Premešamo.

3. Dodamo jajca.
Zmanjšamo temperaturo.
Pokrijemo in počakamo, da jajca zakrknejo.
Ko so jajca pečena, je jed pripravljena.

Pražene gobe. Foto: Tanja Mojzer, arhiv MMC
Pražene gobe. Foto: Tanja Mojzer, arhiv MMC

Mešane gobe z njoki

Sestavine, ki jih potrebujemo za 4 osebe:
- 400 – 500 gramov mešanih gob,
- olje in sol,
- zelišča (šetraj, majaron, peteršilj, timijan, žajbelj),
- 400 – 500 gramov njokov.

Več različnih vrst gob
bo omako naredilo boljšega okusa.

Njoki. Foto: Dobro jutro
Njoki. Foto: Dobro jutro

Priprava je opisana v 3 točkah.

1. Gobe narežemo na manjše kose.
Na ponev damo nekaj olja in dobro segrejemo.
Dodamo gobe in solimo.
Dodamo vsa zelišča,
razen peteršilja.
Pražimo, dokler ne izhlapi vsa voda iz gob.

2. Medtem v loncu zavremo vodo.
V vodo damo njoke.
Njoki so kuhani,
ko pridejo na vrh vode.

3. Gobe v ponvi zalijemo z nekoliko vroče vode
in pustimo kuhati še 5 minut.
Na koncu dodamo peteršilj.
Gobe zmešamo z njoki
in postrežemo na krožnik.

Dober tek!