Omaka iz čičerike. Foto: Pixabay
Omaka iz čičerike. Foto: Pixabay

Čičerika izvira iz Azije.
Vendar jo največ pridelajo in uporabljajo
v Mehiki, Indiji, Španiji in državah Bližnjega vzhoda.
Čičerika je stročnica.
Zrna so okrogla in rumene barve.

Vsebuje veliko beljakovin in rudnin.
Čičerika je zelo zdravo živilo, saj:
- čisti prebavila,
- spodbuja delovanje ledvic,
- preprečuje bolezni srca in ožilja.

Čičerika nas močno nasiti in
napolni z energijo.

Kuhanje polente. Foto: Primož Dolničar
Kuhanje polente. Foto: Primož Dolničar

Čičerikina omaka s polento

Za 4 osebe potrebujemo:
- nekaj olivnega olja,
- 1 čebulo,
- 2 stroka česna,
- 1 pločevinko čičerike,
- 1 skodelico graha,
- 2 manjša korenčka,
- 1 skodelico paradižnikove mezge,
- 1 skodelico zelenjavne jušne osnove,
- mleto rdečo papriko, sol in poper,
- polento.

Jušno osnovo lahko pripravimo
iz vegete in tople vode.

Postopek priprave je opisan v 3. točkah.

1. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo.
Korenček olupimo in narežemo.
Na olju prepražimo čebulo in česen.
Dodamo korenček, sol, rdečo papriko in poper.

2. Dodamo čičeriko, grah in podušimo.
Zalijemo z jušno osnovo in paradižnikovo mezgo.
Kuhamo približno 30 minut.
Po potrebi dodajamo še tekočine.
Omaka ne sme biti preveč tekoča.

3. V vreli in soljeni vodi skuhamo polento.
Polento in čičerikino omako postrežemo na krožnik.

Čičerika. Foto: Pixabay
Čičerika. Foto: Pixabay

Čičerikino pecivo s čokolado

Sestavine, ki jih potrebujemo:
- 250 gramov čičerike iz pločevinke,
- 50 gramov lešnikov,
- 50 gramov ovsenih kosmičev,
- 15 gramov kokosovega olja,
- jajce,
- 100 gramov grškega jogurta,
- 2 žlici medu,
- 1 žlico vaniljeve arome,
- 50 gramov temne čokolade,
- ščepec soli,
- 1 čajno žličko pecilnega praška,
- ščepec cimeta.

Priprava je opisana v 5. točkah.

1. Na pekač položimo peki papir.
Nanj damo lešnike in jih na 160 stopinj Celzija
pražimo od 10 do 15 minut.
Počakamo, da se ohladijo.
Lešnike in kokosovo olje v mešalniku
zmeljemo v maslo.

2. V drugi posodi z ročnim mešalnikom
penasto vmešamo jajce.
Dodamo grški jogurt, med, cimet in vaniljevo aromo.
Premešamo.

3. V mešalniku zmeljemo
ovsene kosmiče v fino moko.
Dodamo pecilni prašek.
Moko dodamo k masi iz jogurta.

4. Čičeriko zmeljemo do gladkega.
Pomešamo jo z lešnikovim maslom.
Nasekljamo temno čokolado.
Vse sestavine skupaj zmešamo v eno zmes.

5. V pekač damo peki papir.
V pekač zlijemo zmes.
Enakomerno jo razporedimo po pekaču.
Pečico segrejemo na 170 stopinj Celzija.
Pečemo od 25 do 30 minut.