Vijolični jajčevci. Foto: Pixabay
Vijolični jajčevci. Foto: Pixabay

Jajčevcem pravimo tudi melancani.

Pri nas so najbolj poznani
vijolični jajčevci podolgovate oblike.
Jajčevci so zelo mesnate rastline.

Jajčevec je pravzaprav sadje

Jajčevce uvrščamo med zelenjavo.
Čeprav je pravzaprav sadje.
Podobno kot paradižnik.

Poznamo različne vrste jajčevcev

Najbolj poznani so jajčevci
temno vijolične barve.
In podolgovate oblike.

Poznamo tudi takšne,
ki so nežno vijolični.
Ti jajčevci niso grenki.
Zelo priljubljeni so v Aziji.
Azija je celina vzhodno od Evrope.

Obstajajo tudi beli jajčevci,
ki imajo obliko jajca.
Od tod so tudi dobili ime.

Takšne jajčevce so najprej gojili v Evropi.
Ti jajčevci so bili tudi veliki kot jajce.

Nekateri jajčevci so še manjši.
Lahko so veliki kot fižolovo zrno.
Takšni jajčevci so zelo grenki.

V Turčiji rastejo oranžni jajčevci.
Tudi ti so zelo grenki.

Iz jajčevcev lahko pripravimo raznovrstne jedi
Iz njih lahko pripravimo
omake, namaze, juhe in zloženke.
Lahko jih tudi ocvremo,
pečemo na žaru ali v pečici.

Majhni, okrogli jajčevci. Foto: Reuters
Majhni, okrogli jajčevci. Foto: Reuters

Kako omilimo grenčico?

Nekateri ljudje se jajčevcev izogibajo,
ker jih moti grenčica.

Ali so jajčevci grenki ali ne,
je odvisno od vrste.
In od razmer,
v katerih so rastli.

Jajčevci,
ki so rastli v suši,
so bolj grenki.

Značilno grenčino omilimo tako, da:
- jajčevce pred uporabo narežemo,
- jih solimo in
- pustimo stati 1 uro.

Sol jajčevce zmehča.
Zato spustijo tekočino.
Skupaj z njo oddajo tudi grenak okus.

Osoljene rezine jajčevca. Foto: Pixabay
Osoljene rezine jajčevca. Foto: Pixabay

Zloženka z jajčevci, paradižnikom in kozjim sirom

Zloženka iz jajčevcev je odlična zelenjavna večerja.
Primerna je prav za vroče poletne dni.

Lahko pa jo postrežemo tudi
kot prilogo k mesnim jedem.
Ali kot predjed.

Priprava zloženke je zelo enostavna.
Potrebujemo le dovolj časa za rezanje sestavin.
Za pripravo zloženke potrebujemo tudi pečico.

Za pripravo potrebujemo:
- 2 dolga jajčevca,
- 5 manjših paradižnikov,
- 14 rezin kozjega sira,
- oljčno olje,
- sol in poper,
- sveža zelišča: baziliko, timijan in rožmarin.

Zloženka z jajčevci v posodi. Foto: Pixabay
Zloženka z jajčevci v posodi. Foto: Pixabay

Kako pripravimo zloženko?

1.
Zelenjavo in zelišča operemo in posušimo.
Jajčevce narežemo na debelejše kolobarje.
Posolimo in počakamo,
da spustijo vodo in grenkobo.
Počakamo približno 1 uro.

3.
Paradižnike narežemo na rezine.
Rezine paradižnikov naj bodo
približno enako velike kot rezine jajčevcev.

Ravno tako narežemo rezine kozjega sira.
Pri oblikovanju si lahko pomagamo
z okroglim modelčkom za piškote.

4.
Na štedilniku segrejemo večjo ponev.
Dodamo žličko oljčnega olja.

Rezine jajčevcev popivnamo s papirnato brisačko,
da odstranimo grenko vodo.

Nato jih pečemo na srednje močnem ognju.
Pečemo jih 5 minut na vsaki strani.
Oziroma tako dolgo,
da se zmehčajo in porjavijo.

Potem jih odstranimo iz ponve.
Postopek ponavljamo,
dokler ne popečemo vseh rezin.

5.
Ventilatorsko pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija.
V manjši pekač postavimo peki papir.

6.
Oblikujemo zloženko.
Na pekač damo rezino pečenega jajčevca.
Na njo damo rezino paradižnika.
Potem spet dodamo rezino jajčevca.
Nato pa še rezino kozjega sira.

Zloženko nadaljujemo v istem zaporedju.
Ponavljamo tako dolgo,
da porabimo vse sestavine.

Zloženko lahko sestavimo v poljubni kombinaciji.
Pazimo le,
da je spodnja plast z jajčevcem.
Tako bo zloženka lažje ohranila obliko.

Zloženko po vrhu posujemo s svežimi zelišči.

V zloženke na koncu zapičimo
vejico timijana ali rožmarina.
Tako bodo lažje obdržale obliko.
Začimbnice pa bodo zloženki dodale tudi čudovito aromo.

7.
Pekač z zloženkami postavimo v ogreto pečico.
Pečemo 10 do 15 minut.
Oziroma tako dolgo,
da se kozji sir rahlo stopi.

Pekač vzamemo iz pečice.
Zloženke previdno prestavimo na krožnike.
In postrežemo toplo.

Ocvrtta rezina jajčevca v kruhku s paradižnikom in listom solate. Foto: Pixabay
Ocvrtta rezina jajčevca v kruhku s paradižnikom in listom solate. Foto: Pixabay

V koruznem zdrobu ocvrti jajčevci

Za pripravo ocvrtih jajčevcev potrebujemo:
- 2 večja okrogla jajčevca,
- kozarec koruznega zdroba,
- olje za cvrenje,
- sol.

Kako pripravimo v koruznem zdrobu ocvrte jajčevce?

1.
Jajčevca narežemo na kolobarje.
Kolobarje solimo.
Nasoljene kolobarje jajčevca
pustimo stati 1 uro.
Vmes jih večkrat premešamo.

2.
Nato jih položimo na kuhinjski papir.
Z dlanjo pritisnemo,
da spustijo čim več grenke vode.

3.
Jajčevce povaljamo v koruznem zdrobu.
Segrejemo olje.
Jajčevce ocvremo na obeh.
Nato jih na kuhinjskem papirju.

4.
Postrežemo jih z dušenim rižem.
Ali s pečenim krompirjem.

Za vroče poletne dni pa jim
dodamo krompirjevo solato.

Kozarček solate iz jajčevcev. Foto: Pixabay
Kozarček solate iz jajčevcev. Foto: Pixabay

Omaka iz jajčevcev

Za pripravo omake iz jajčevcev potrebujemo:
- pol kilograma jajčevcev,
- polovico gomolja zelene,
- 1 liter paradižnikove omake,
- 1 žlico sladkorja,
- ščepec origana,
- sesekljan peteršilj,
- pest kaper,
- pest oliv brez koščic,
- pol kozarca vinskega kisa,
- oljčno olje,
- sol,
- poper.

Kako pripravimo omako iz jajčevcev?

1.
Jajčevce speremo pod tekočo vodo.
Narežemo jih na večje kose.

2.
Zeleno olupimo.
Narežemo jo na tanjše trakove ali kocke.
Kapre speremo pod tekočo vodo.
Olive narežemo na polovice.

3.
Na močnem ognju segrejemo
kozarec oljčnega olja.
Na vročem olju ocvremo
jajčevce in koščke zelene.

Mešamo tako dolgo,
da se kosi enakomerno ocvrejo.
Cvremo približno 5 do 10 minut.
Nato odlijemo odvečno olje.

4.
Ogenj zmanjšamo na najnižjo vrednost.
Na olju prepražimo na kolobarje narezani čebuli.
Pražimo in mešamo,
da se čebula razpusti.

5.
Dodamo žlico sladkorja, kapre in olive.
Vse skupaj zalijemo z dobro paradižnikovo omako.
Najbolje je,
da jo pripravimo sami iz svežih paradižnikov.
Lahko pa jo kupimo v trgovini.

Pustimo,
da omaka zmerno vre še 15 do 20 minut.
Potem dodamo ščepec origana,
sesekljan peteršilj in česen.
Vse skupaj solimo.

6.
Na koncu prelijemo z vinskim kisom.
Premešamo in odstavimo z ognja.
Pustimo stati približno 5 minut,
da se okusi prepojijo.

7.
Vmes skuhamo poljubne testenine.
Testenine nato prelijemo s pripravljeno omako.