Jota. Foto: Oddaja Dobro jutro
Jota. Foto: Oddaja Dobro jutro

Na spletni strani Enostavno
bomo vsak teden objavili nov recept.

Danes je na vrsti jota

Jota je enolončnica<p>Enolončnica pomeni,<br />da se vse skuha v enem loncu.</p> .
Jota je jed na žlico.
Jed je gosta.
Jota je zelo zdrava jed.

Kaj so osnovne sestavine jote?

Osnove sestavine so:
- fižol,
- krompir,
- kislo zelje in
- svinjsko meso.
Pa še nekatere začimbe.

Nekateri ljudje ne uporabljajo kislega zelja.
Namesto tega skuhajo kislo repo.

Joto običajno jemo jeseni in pozimi.
Zelje in repo lahko pobiramo
od septembra do novembra.

Ime jota izhaja iz galske besede za juho

Galci so bili ljudstvo,
ki so nekoč živeli v Evropi.
Po galsko se je juhi reklo iutta.

Danes je jota znana za Primorsko.

Recept za joto
s kislim zeljem in kranjsko klobaso

Za pripravo jedi
bomo potrebovali približno 5 minut.

Jota se bo kuhala približno 35 minut.

Sestavine, ki jih potrebujemo za joto

Na začetku pripravimo sestavine.
Potrebujemo:
- pol kilograma kislega zelja,
- 2 para kranjskih klobas,
- 4 velike krompirje,
- sol,
- 5 celih zrn popra,
- 3 brinove jagode,
- 2 lista lovorja,
- 1 manjšo čebulo,
- 3 stroke česna,
- olje,
- žličko mlete sladke paprike,
- po želji kuhan fižol.

Priprava jote

Priprava jote je opisana v 5 točkah.

1. V večji lonec damo:
- kislo zelje,
- lovor,
- poper in
- brinove jagode.

Prilijemo toliko vode,
da prekrije zelje.
Ko voda zavre,
pokrito kuhamo 20 minut.

2. Medtem olupimo krompir.
Krompir narežemo na majhne koščke.
Krompir v slani vodi skuhamo, da je mehak.

3. Skuhan krompir skupaj z vodo
zlijemo v lonec k zelju.
V lonec dodamo kranjske klobase.
Po želji dodamo fižol.
Kuhamo še 10 minut.

4. Narežemo česen in čebulo.
Oboje prepražimo na olju.
Dodamo papriko in kozarec vode.
Vse skupaj zlijemo v lonec k joti.

5. Vse sestavine v loncu premešamo.
Klobase narežemo na manjše koščke.
Zraven jote lahko jemo kruh.

Nekateri jedo joto s kislo repo

Za pripravo jote s kislo repo
upoštevamo zgornji recept.
Namesto kislega zelja
uporabimo kislo repo.

Pa dober tek!